Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 14 /18:27

Simonas Freakley: situacija „Snore“ vertė dirbti ypač greitai

Seimo laikinajai komisijai, besiaiškinančiai „Snoro“ bankroto aplinkybes atsakyti į klausimus trečiadienį buvo atvykęs buvęs laikinasis banko administratorius Simonas Freakley.
Simonas Freakley
Simonas Freakley / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į komisijos klausimus S.Freakley atsakinėjo daugiau nei dvi valandas ir po apklausos sakė besitikintis, kad jo atsakymai komisijai bus naudingi.

S.Freakley teigimu, komisija nuoširdžiai norėjo suprasti banke susidariusią situaciją. Laikinasis banko administratorius nekomentavo, ar tokios komisijos sudarymas negali būti panaudotas buvusių banko savininkų ginantis teismuose.

Anksčiau Lietuvos politikams kilo įtarimų, kad su Lietuvos bankas su S.Freakley dėl banko „Snoras“ administravimo pradėjo tartis per daug anksti, kad jam buvo mokama per didelė alga.

Tačiau S.Freakley užtikrino į Lietuvą atvykęs likus vos kelioms dienoms iki banko veiklos sustabdymo.

„Aš atvykau prieš pat mano paskyrimą. Mes esame kompanija, kuri specializuojasi finansinėje restruktūrizacijoje. Viskas vyko labai greitai. Tai buvo labai komplikuota situacija. Lietuvos bankas ir kelios ministerijos labai mums padėjo“, – žurnalistams pažymėjo S.Freakley.

Jis pakankamai kompetentingas, – S.Freakley apibūdino V.Mazuronis.

Pasak jo, visiškai normalu, kad su Lietuvos banku susitaręs Lietuvoje dirbti du mėnesius, finansinę banko situaciją konstatavo ir sprendimų variantus su rekomendacijomis Lietuvos bankui jis pateikė po aštuonių darbo dienų.

„Tai buvo labai sudėtinga situacija. Bankas turėjo būti išskaidytas labai greitai, todėl ir mes turėjome dirbti labai greitai, intensyviai ir labai sunkiai tam, kad suprastume situaciją ir pateiktume finansinę analizę. Aplinkybės diktavo tokį darbo tempą. Buvusieji banko savininkai piknaudžioavo savo padėtimi ir banką paliko labai sunkios būklės“, – kalbėjo S.Freakley.

Paklaustas, ar bandė susisiekti su buvusiuoju „Snoro“ savininku Vladimiru Antonovu S.Freakley sakė, kad tuo metu, kai jis ėmėsi banko adminitsravimo, V.Antonovas jau buvo pabėgęs iš Lietuvos.

„Bandėme susisiekti su V.Antonovu, kvietėme susitikti, bet jis nesutiko to padaryti “, – apgailestavo S.Freakley.

V.Mazuronis: jis pakankamai kompetentingas

Laikinoji Seimo komisija S.Freakley daugiausia klausinėjo apie jo derybas su Lietuvos banku, „Snoro“ finansinę situaciją, atlyginimo dydį. Pasak komisijos pirmininko Valentino Mazuronio, S.Freakley iškart atsakė ne į visus klausimus, tačiau patikino papildysiąs savo atsakymus raštu.

„Buvo konkretūs klausimai, kaip nustatomas galimai sumažėjęs turtas konkrečiai kiekvienu atveju su konkrečiais įrodymais, pakankamai detaliai“, – paaiškino, kokių atsakymų iškart negalėjo pateikti laikinasis „Snoro“ administratorius, komisijos pirmininkas V.Mazuronis.

Anksčiau kėlęs klausimus, galbūt S.Freakley buvo per brangus Lietuvai, o jo darbą galėję atlikti ir lietuviai, V.Mazuronis trečiadienį pripažino, kad S.Freakley jam pasirodė pakankamai kompetentingas.

„Man atrodo, kad jis pakankamai kompetentingas“, – žurnalistams sakė V.Mazuronis.

Tačiau kol kas V.Mazuronis dar nėra tikras, kad S.Freaklio alga buvo pagrįsta.

„Jis išdėstė savo rgumentus derybose dėl darbo užmokesčio su Lietuvos banku. (...) Mes žinodami veinos pusės argumentus, norėtume išklausyti kitos pusės, kuri dalyvavo procesuose ir bandysim susidaryti savo“, – aiškino komisijos pirmininkas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas yra viešai patvirtinęs, kad S.Freakley sumokėta 140 tūkst. eurų (483 tūkst. litų), jis galėjo pasitelkti konsultantų.

Vyriausybė praėjusių metų lapkričio 16 dieną nacionalizavo „Snorą“, o Lietuvos banko valdyba nušalino „Snoro“ vadovybę ir laikinuoju administratoriumi paskyrė S.Freakley, kuris „Snore“ dirbo mažiau nei mėnesį.

V.Mazuronis sakė, kad komisija jau susirinko daugelį dokumentų. Jai pateikta ir S.Freakley ataskaita, ir banko inspektavimo dokumentai. Kitą savaitę atsakyti į klausimus komisijai kviečiamas banko bankroto administratorius Neilas Cooperis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito