Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vietoje laisvadienio per gegužės 1 d. – papildoma atostogų diena? Tokį pasiūlymą parengė liberalai

Seimo Liberalų frakcijos nariai Simonas Gentvilas ir Andrius Bagdonas siūlo gegužės 1 dieną išbraukti iš nedarbo dienų sąrašo. Vietoje laisvadienio parlamentarai siūlo darbuotojams prie kasmetinių atostogų pridėti vieną dieną. Kaip teigia siūlymo iniciatoriai, gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine praeitimi.
Lauko kavinės
Popietė Vilniuje / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Gegužės 1-oji plačiau žinoma kaip Tarptautinė darbo diena.

Darbo kodekso pataisas įregistravę Seimo nariai sako, kad Lietuvoje nėra susiformavusios gegužės 1-osios šventimo tradicijos, o šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, ne minėjimams.

„Suprantama, kad XIX amžiuje, kai gamybos procesas buvo gana brutalus, tekdavo dirbti sunkiomis sąlygomis, tokios šventės kaip gegužės 1-oji turėjo aiškią prasmę. Tačiau šiandien takoskyra tarp darbdavių ir darbuotojų yra labai menka. Taigi pirminė gegužės 1-osios šventės idėja šiandien tampa neaktuali“, – įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigia siūlymo iniciatoriai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas

Parlamentarai pabrėžia, kad kai kuriais metais kalendorinė gegužės 1-oji sutampa su laisvadieniu ir tampa tiesiog eiline išeigine diena.

„Todėl vietoje išeiginės dienos gegužės 1-ąją įstatymo projektu siūloma papildyti kasmetinių darbuotojų atostogų dienų skaičių papildoma viena diena ir palikti žmonėms teisę patiems apsispręsti, kada skirti laiką poilsiui, šeimai ar draugams“, – aiškina Seimo nariai.

Tai reiškia, kad kasmetinės atostogos truktų ne 20, o 21 dieną.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Simonas Gentvilas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Simonas Gentvilas

Jei Seimas priimtų įstatymo pataisas, gegužės 1-oji būtų paskelbta tik atmintina diena.

Gegužės 1-osios istorija Lietuvoje

Tarpukariu Lietuvoje Gegužės 1-oji buvo švenčiama 1919–1929 m. kaip „Darbo žmonių ir tautų solidarumo šventė“. Šiuo laikotarpiu ji turėjo nedarbo dienos statusą. Nuo 1929 m. ji oficialiai nebebuvo švenčiama.

Vėl Tarptautinė darbo diena buvo pradėta švęsti sovietų okupacijos metais, tuomet ji buvo viena pagrindinių valstybinių švenčių. Šią dieną miestuose vykdavo didžiulės demonstracijos.

Atgavus nepriklausomybę, šventės buvo atsisakyta, o vėliau jos likimas keitėsi ne kartą, priklausomai nuo dominuojančios partijos – ar ji kairioji, ar dešinioji. 1996 m. valdant Lietuvos demokratinei darbo partijai, ji vėl grįžo į švenčiamų švenčių sąrašą. 1997 m., į valdžią atėjus konservatoriams, šventės buvo atsisakyta. 2001 m., kai į valdžią grįžo socialdemokratai, Tarptautinė darbo diena vėl tapo šventine diena.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LSDP ir profesinių sąjungų švenčiama Tarptautinė darbo diena
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./LSDP ir profesinių sąjungų švenčiama Tarptautinė darbo diena

Visgi po to siūlymų keisti gegužės 1-osios statusą buvo ne vienas.

2009 m. Seimo nariai konservatoriai Saulius Pečeliūnas ir Česlovas Vytautas Stankevičius pasiūlė vietoje Tarptautinės darbo dienos šventine diena paskelbti spalio 25 d. – Konstitucijos dieną. Argumentuota buvo tuo, kad ši diena Lietuvai svarbesnė. Tačiau siūlymas didelio dėmesio nesusilaukė.

2014 m. Seimo nariai konservatoriai Antanas Matulas ir Dainius Kreivys pasiūlė išbraukti Tarptautinę darbo dieną iš Darbo kodekso Švenčių dienų sąrašo įtraukiant jas į atmintinų dienų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas