Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sent Luiso banko vadovas J.Bullardas: aukšta infliacija – išbandymas FRS patikimumui

JAV Federalinio rezervo sistema (FRS), siekdama kovoti su aukšta infliacija, turėtų paspartinti palūkanų normų didinimo tempą ir galėtų tai padaryti taip, kad netrikdytų finansų rinkų, pirmadienį pareiškė Sent Luiso federalinio rezervo banko vadovas Jamesas Bullardas.
Doleris
Doleris / 123RF.com nuotr.

„Ant kortos pastatytas [banko] patikimumas“, – kanalui CNBC teigė J.Bullardas.

Pasak jo, sausio mėnesį vartotojų kainoms augus greičiausiu tempu per 40 metų, FRS turėtų „suintensyvinti“ savo veiksmus ir iki liepos pakelti bazinę skolinimosi normą iki 1 procento.

Balsavimo teisę turintis FRS pinigų politikos formavimo komiteto narys J.Bullardas praėjusią savaitę sukėlė ūmią reakciją rinkose savo komentarais apie būtinybę nutraukti JAV ekonomikai per COVID-19 pandemiją teiktas paskatas.

Vartotojų kainų indeksas sausio mėnesį, lyginant su analogišku laikotarpiu metais anksčiau, šoktelėjo 7,5 proc. – didžiausiu tempu nuo 1982-ųjų.

Pasak J.Bullardo, šie duomenys „vainikavo“ keturių mėnesių nerimą keliančius pranešimus, rodančius, kad „infliacija JAV ekonomikoje plečiasi ir galbūt spartėja“.

„Mus nustebino išaugusi infliacija. Tai yra didelė infliacija JAV ekonomikoje“, – pareiškė jis.

Visgi Niujorko federalinio rezervo bankas pirmadienį paskelbė tyrimo rezultatus, rodančius, kad lūkesčiai dėl vartotojų infliacijos sumažėjo pirmą kartą nuo 2020 metų spalio mėnesio.

Duomenys rodo, kad vidutiniai ateinančių metų infliacijos lūkesčiai sumažėjo nuo 6 proc. gruodį iki 5,8 proc. sausio mėnesį, pranešė Niujorko federalinio rezervo bankas.

Tai ir toliau gerokai viršija centrinio banko 2 proc. tikslą ir yra daug daugiau, nei tikėjosi pareigūnai atsitraukiant pandemijos sukeltai krizei.

J.Bullardas pareiškė, kad stengsis įtikinti savo kolegas centriniame banke, jog reikia sparčiai keisti palūkanų normas, tačiau jis pasitiki FRS pirmininku Jerome'u Powellu.

„Manau, turėtume greičiau imtis planuoto paskatų mažinimo, nei anksčiau galvojome“, – pažymėjo jis.

„Visgi manau, kad galime tai padaryti organizuotai, netrikdydami rinkų“, – pridūrė jis.

Kitas FRS politikos posėdis numatytas kovo 15–16 dienomis, o kai kurie ekonomistai teigia, kad centrinis bankas netgi gali agresyviai padidinti palūkanų normą puse procentinio punkto, kad parodytų savo ryžtą pažaboti kylančias kainas.

Taip pat politikos formuotojai galėtų laikytis J.Bullardo pageidaujamo tempo, padidindami palūkanų normą kuklesniu ketvirčio procentinio punkto kiekviename iš kitų keturių susitikimų, įskaitant suplanuotąjį liepos pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas