Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Siekdamas padėti Ukrainai, Briuselis „atšaldys“ dalį Vengrijai skirtų ES lėšų

Europos Komisija ruošiasi leisti Vengrijai skirti 13 milijardų eurų ES lėšų, kurios šiuo metu yra įšaldytos dėl susirūpinimo teisinės valstybės principais, ir taip užsitikrinti Budapešto paramą, kad būtų padidintas bloko biudžetas ir suteikta didelė finansinė pagalba Ukrainai, rašo „Financial Times“.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

Nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio įšaldytų lėšų išmokėjimas reikštų Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano, kuris pažadėjo nesutikti su jokiu ES biudžeto padidinimu, kol Vengrijai nebus atkurtos galimybės juo naudotis, pergalę.

Komisija ketina iki lapkričio pabaigos atšaldyti apie 13 mlrd. eurų lėšų, dienraščiui „Financial Times“ sakė trys su diskusijomis supažindinti pareigūnai. Du iš jų teigė, kad lėšų išmokėjimas iš dalies susijęs su siekiu užsitikrinti V.Orbano paramą biudžeto didinimui.

Praėjusį gruodį ES įšaldė 22 mlrd. eurų sanglaudos lėšų, skirtų Vengrijai, nusprendusi, kad ji nesilaiko žmogaus teisių ir teisinės valstybės taisyklių. Sanglaudos fondai skirti padėti mažiau išsivysčiusioms 27 šalių bloko narėms mažinti atotrūkį nuo senbuvių.

Gegužės mėnenį Vengrija, reaguodama į Briuselio reikalavimus, įgyvendino teismų reformas, kurios leistų Komisijai atlaisvinti 13 mlrd. eurų, t. y. daugiau nei pusę įšaldyto finansavimo, sakė pareigūnai, sutikę kalbėti su „Financial Times“ su anonimiškumo sąlyga.

Komisijos atstovas spaudai Stefanas de Keersmaeckeris sakė, kad Briuselis rugsėjo 26 d. raštu kreipėsi į Vengrijos vyriausybę, prašydamas „paaiškinti“ kai kurias reformų detales.

„Kai tik Vengrija atsakys į šiuos klausimus, Komisija tęs vertinimą“, – pridūrė jis.

Pažanga atkuriant Vengrijai galimybę naudotis fondais pasiekta tuo metu, kai Briuselis siekia iki metų pabaigos gauti vienbalsę paramą biudžeto padidinimui 66 mlrd. eurų. Taip siekiama suteikti tolesnę finansinę pagalbą Kyjivui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas