Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sėkmingai pradėta planetinės gynybos misija: sieks nukreipti asteroidą

Jei atskrendantis asteroidas keltų grėsmę Žemei, ką būtų galima padaryti? Šis mokslininkų rūpestis be užuolankų vadinamas planetos gynyba arba lenktynėmis, siekiant išvengti dinozaurų likimo, ir misija, kurios tikslas – išsiaiškinti, ar žmonės gali nukreipti asteroidą, kol jis nesusidūrė su Žeme.
Žemė, asteroidas
Žemė, asteroidas / Shutterstock nuotr.

Šiąnakt Europos kosmoso agentūros erdvėlaivis „Hera“ pakilo į kosmosą. „Hera“ skris daugiau nei metus, kad pasiektų Dimorfo asteroidą, kuris buvo 2022 m. NASA dvigubo asteroido nukreipimo bandymo (angl. Double Asteroid Redirection Test, DART) misijos taikinys, kai į jį daugiau nei 20 tūkst. km/val. greičiu įsirėžė palydovas, rašo „Politico“.

NASA kosminis aparatas pataikė į maždaug 160 metrų skersmens Dimorfą, kuris skrieja aplink didesnį asteroidą – 780 metrų Didymosą. Misijos tikslas buvo išsiaiškinti, kiek šis smūgis pakeitė asteroido trajektoriją, kad ateityje būtų galima atremti kosminių uolienų keliamas grėsmes, naudojant tą pačią techniką ir išvengiant ugninio susidūrimo su Žeme. Dinozaurai neturėjo tokios galimybės atremti Čiksulubo smūgio, kuris juos sunaikino prieš 66 mln. metų.

Atvykusi 2026 m. pabaigoje, „Hera“ atliks avarijos vietos giliajame kosmose tyrimą, kad tiksliai nustatytų, kas nutiko po sprogstamo DART smūgio į Dimorfą.

Jis naudos savo mikropalydovus, kad priartėtų prie asteroido, taip pat daugybę borto jutiklių, kad nustatytų viską, pradedant įtrūkimais centrinėje asteroido struktūroje ir baigiant aplink jį plūduriuojančių dulkių sudėties įvertinimu.

Visa tai – dalis planų, kuriais siekiama parengti žmoniją iki 2030 m. atremti tykančius pavojus iš kosmoso.

„Tai nėra abstrakti rizika, su kuria susiduriame, tai yra realybė“, – sakė Rolfas Densingas, vadovaujantis Kosmoso agentūros operacijoms ir stebėjęs paleidimą iš Darmštato centro pietų Vokietijoje, ir pridūrė, kad „mūsų Žemė yra bombarduojama objektais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas