Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui, siūlys griežčiau kontroliuoti elektros tiekėjus

Elektros kainoms smarkiai išaugus, valstybė numatė kompensuoti dalį šio kilimo. Subsidijos pasieks ir nepriklausomus elektros tiekėjus pasirinkusius gyventojus, nes didžioji dauguma tai turi padaryti iki birželio 18 dienos. Tiesa, siekiant užkirsti kelią galimam įmonių piktnaudžiavimui, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas siūlys sugriežtinti tiekėjų kontrolę. Tarp numatomų priemonių – ir valstybės skirtų lėšų panaudojimo auditas.
Elektros kaina
Elektros kaina / 123RF.com nuotr.

Artėjant nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimo datai – birželio 18 dienai, valdžia skuba atlikti namų darbus. Kompensuoti dalį elektros kainų kilimo numatyta apie 165 mln. eurų valstybės subsidija.

Nors Energetikos ministerijos atstovai anksčiau teigė, kad nepriklausomą elektros tiekėją pasirinkusiems vartotojams tarifas neturėtų būti didesnis negu 23 centai už kWh, o didžiausia kompensacija gali siekti iki 9 centų už kWh, ministerija praėjusią savaitę 15min tvirtino, kad šie dydžiai dar nėra patvirtinti ir gali pasikeisti.

Mato rizikų, kad gali padidinti kainas

Tiesa, ekspertams daugiausiai klausimų kelia tai, kaip bus užkirstas kelias piktnaudžiavimui – galimoms situacijoms, kai nepriklausomas elektros tiekėjams, įvertinęs valstybės subsidiją, kainą kilsteli daugiau negu turėtų. Tokį riziką pripažino ir Energetikos įstatymo pakeitimo projektą įvertinusi Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Tarybos išvadoje teigiama, kad tiekimo kainos dalies kompensavimas turėtų būti skirtas sušvelninti elektros energijos ir gamtinių dujų kainų augimą buitiniams vartotojams, kuris sąlygotas biržose padidėjusių išteklių įsigijimo kainų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Elektros tiekėjai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Elektros tiekėjai

Visgi šiuo metu parengtame Energetikos įstatymo (EĮ) pakeitimo projekto straipsnyje yra numatomas ne išteklių įsigijimo kainos kompensavimas, bet kompensavimas tiekimo kainos dalies, į kurią būtų įtraukiamos ne tik tiesioginės išteklių įsigijimo sąnaudos, bet ir kitos papildomos dedamosios – tokios, kaip tiekėjų darbo užmokestis ir kitos veiklos sąnaudos, tiekimo veiklos marža bei papildomos tiekėjų individualiai siūlomos dedamosios.

„Tarybos nuomone, paliekant šiuo metu esančią formuluotę būtų sudarytos sąlygos valstybės skirtas kompensacijų sumas panaudoti ne tik elektros energijos įsigijimo sąnaudoms kompensuoti, bet dalį kompensacijų skirti ir kitoms sąnaudoms padengti ir galimai nepagrįstai padidinti elektros energijos ir gamtinių dujų tiekėjų pelno maržą“, – teigiama VERT išvadoje.

Siūlys įtraukti daugiau saugiklių

Susipažinęs su šia išvada Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) ketina siūlyti į įstatymą įtraukti daugiau saugiklių, siekiant išvengti piktnaudžiavimo dėl numatytos valstybės subsidijos daliniam elektros kainų augimui.

Seimo BFK pirmininkas Mykolas Majauskas 15min teigė, kad Vyriausybės pateiktas energetikos kainų subsidijavimas yra svarbi antiinfliacinio plano dalis ir neabejotinai bus patvirtinta Seime.

Pasak M.Majausko, šie pinigai bus skiriami didžiąja dalimi liberalizuotai – nebereguliuojamai elektros rinkai, kur kainos nustatomos dviejų savarankiškų šalių susitarimu. Dėl šios priežasties Seimo BFK siūlys priimti papildomas priemones, kuriomis būtų užtikrinta griežta nepriklausomų tiekėjų kontrolė.

VERT nuomone, paliekant šiuo metu esančią formuluotę būtų sudarytos sąlygos ir galimai nepagrįstai padidinti elektros energijos ir gamtinių dujų tiekėjų pelno maržą.

„Ir nors bet koks kritęs šešėlis dėl nesąžiningos kainodaros turėtų ilgalaikių pasekmių tokio tiekėjo reputacijai ir konkurencingumui, remdamiesi VERT rekomendacijomis, Seimo BFK siūlysime papildyti įstatymo projektus numatant papildomas nepriklausomų tiekėjų kontrolę stiprinančias priemones“, – teigė M.Majauskas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

Subsidiją negalės naudoti darbo užmokesčiui

Pasak Seimo BFK vadovo, pirmiausiai ketinama aiškiai apibrėžti įstatymu, jog elektros tiekimo kainos dalies kompensavimas taikomas tik energijos įsigijimo sąnaudoms, o ne veiklos sąnaudoms, tokioms kaip darbo užmokesčiui ar tiekimo veiklos maržai kompensuoti.

Tokia formuluote patikslinti EĮ pakeitimo projektą VERT ir siūlė, nurodžiusi, kad reikėtų aiškiai indikuoti, kad kompensavimas taikomas tik elektros energijos ir gamtinių dujų įsigijimo sąnaudoms.

Antra, BFK siūlys nepriklausomiems tiekėjams numatyti pareigą auditorių patikrai pateikti jiems skirtų valstybės kompensacijų lėšų panaudojimą, siekiant užtikrinti, kad iš valstybės biudžeto skirtos piniginės lėšos būtų panaudotos įstatyme numatytiems tikslams – elektros energijos kainų kompensavimui.

„Nepriklausomų tiekėjų kainodara nors ir nėra reguliuojama, tačiau elektros tiekimas yra reguliuojama veikla – šiai veiklai vykdyti reikalingas VERT leidimas. Todėl verta priminti, jog įstatymų pažeidimas gali užtraukti griežtas sankcijas – baudas iki 10 proc. metinių pajamų ir leidimo vykdyti veiklą sustabdymo“, – teigė M.Majauskas.

700 tūkst. gyventojų nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti iki birželio 18 dienos. Tiesa, pusmečiui atidėti elektros tiekėjo pasirinkimą siūlanti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) įregistavo įstatymo projektą ir ketina šį klausimą Seime kelti gegužės pirmomis savaitėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas