Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiemet Lietuvos pensijų fonduose sukaupta suma aptirpo

Šiemet sausio-rugsėjo mėnesiais antros pakopos fondų investicijų bendra svertinė grąža buvo neigiama ir siekė minus 13,8 proc., trečios pensijų pakopos grąža siekė minus 13,37 proc., preliminarius duomenis pranešė Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija (LIPFA).
Senjoras
Senjoras / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Vertinant atskirais ketvirčiais, tik pirmasis šių metų ketvirtis padėjo paauginti pensijų fondų investicijas, nors į šį laiką jau buvo įsiterpęs karo starto Ukrainoje faktorius. Tačiau ir antrasis, ir trečiasis metų ketvirčiai atspindi nesibaigiantį sąmyšį pasaulio ekonomikoje, kuri šiemet patiria vieną smūgį po kito“, – pranešime sakė LIPFA vadovas Tadas Gudaitis.

Antros pensijų pakopos fondų valdomo turto vertė rugsėjo pabaigoje siekė 5,48 mlrd. eurų, trečios pakopos – 209,92 mln. eurų, atitinkamai 7,1 ir 5,4 proc. mažiau, palyginti su metų pradžia.

T.Gudaičio teigimu, nuo fondų įsteigimo pradžios 2019 metais jų bendras svertinis vidurkis yra teigiamas ir siekia 32,81 procento.

Jauniausios 20-26 metų pensijų fondų grupės svertinė investicijų grąža buvo -14,32 proc., 27-33 metų sumažėjo -14,01 proc. 34-40 metų smuktelėjo -13,96 proc., 41-47 metų: -14,07 proc.

48-54 metų pensijų fondų dalyvių vidutinė svertinė grąža šiemet buvo -13,88 proc., 55-61 metų amžiaus grupėje ji sumažėjo -13,46 proc. Greičiausiai pensijos amžių pasieksiančių ar jį jau pasiekusių 62-68 metų antros pakopos pensijų fondų dalyvių santaupų vertė smuktelėjo -12,65 proc.

Turto išsaugojimui skirti antros pakopos pensijų fondai rugsėjo pabaigoje fiksavo -11,77 proc. svertinį grąžos vidurkį.

Neigiamus grąžos pokyčius šiemet patyrė ir trečia pensijų pakopa, kurioje kaupimo tempą ir apimtis nustato patys kaupiantieji arba įmokas už juos mokantys darbdaviai.

Lietuvos antros pakopos pensijų sistemoje dalyvauja daugiau kaip 80 proc., arba 1,37 mln. Lietuvos dirbančiųjų. Šalies gyventojų antros pakopos pensijų santaupas investuoja šešios pensijų fondų valdymo bendrovės: „Allianz“, „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“, „Swedbank investicijų valdymas“ ir „Goindex“.

Trečios pensijų pakopos fondus valdo „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“, „Swedbank investicijų valdymas“ ir „Goindex“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas