Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 07 /15:03

Seime telkiamos pajėgos griežtesnei e.cigarečių pardavimo tvarkai – neramina rūkantys mokiniai

Konservatorius Vytautas Kernagis įregistravo Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, pagal kurias siūlo įtvirtinti e.cigarečių licencijavimą, taip pat suvienodinti joms ir įprastoms cigaretėms taikomus draudimus. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto užsakytas tyrimas parodė, kad rūkyti pabando 4 iš 10 mokinių.
Elektroninė cigaretė
Elektroninė cigaretė / 123RF.com nuotr.

Papildyta 15.05 val.: Elektroninių cigarečių asociacija tikina, kad licencijavimas ir kontrolė reikalingi

Tai pastaruoju metu jau antra Seimo narių iniciatyva dėl e.cigarečių draudimo. Jau skelbta, kad konservatorius Mykolas Majauskas įregistravo pataisą, pagal kurią rinkoje būtų draudžiama parduoti elektroninių cigarečių skysčius, jei juose naudojamos kvapiosios medžiagos, išskyrus tabako skonį.

Konservatorius Vytautas Kernagis pirmadienį Seime surengtoje diskusijoje tikino, kad šiandien apie e.cigarečių paplitimą daug kalbama, tačiau „didžiausia problema yra ta, kad tas paplitimas yra tarp nepilnamečių“.

„Šiandien buvo registruotas įstatymas, kuris licencijuos šią veiklą. Iki šiol nebuvo tai licencijuota. Jame bus aprėptos tokios sritys kaip nuotolinė prekyba, kuri šiuo metu yra vykstanti. Visi turbūt žinote, kad nepilnamečiai gali patekti į interneto svetaines, ten niekas netikrina jų amžiaus, jie įsigyja ir siunčiasi į paštomatus. Jie laisvai gali per atstumą įsigyti e.cigarečių“, – kalbėjo V.Kernagis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Kernagis

Jis paaiškino, kad licencijuojant e.cigarečių mažmeninės prekybos, didmeninės prekybos, ir gamybos veiklą bus numatytos didesnės baudos už produktų pardavimą nepilnamečiams ir nuotolinę prekybą.

„Nuotolinės prekybos kontroliavimui, už pakartotinį nuotolinės prekybos veiksmą – bus atimama licencija iš verslo ir jis nebegalės verstis tuo verslu“, – siūlo V.Kernagis.

Kita problema – akcizų surinkimas. Pasak V.Kernagio, kol veikla nelicencijuota, nėra aišku, kiek asmenų ir įmonių verčiasi šia veikla.

„Ir tas akcizas, kurį surenkame, yra toks savanoriško mokėjimo. Nėra jokios kontrolės, neaišku, ar tuo besiverčiančios įmonės sumoka visą ar ne visą akcizą“, – sako V.Kernagis.

Jis tikino, kad planuojama ties tuo nesustoti – žadama siūlyti prilyginti e.cigaretes tabako gaminiams, kad jiems galiotų tokie patys reklamos draudimai, kainodaros reikalavimai, įspėjimai ir pan.

„Šiuo metu nėra taikomi tokie mažmeninės prekybos ribojimai, kaip pardavimas automatuose, farmacijos įstaigose ir pan. bei nėra suvienodintas kuponų, akcijų, nuolaidų ir pan. draudimas ne tik tabako gaminiams, bet ir elektroninėms cigaretėms“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Elektroninių cigarečių asociacija: kontrolė būtina

Lietuvos elektroninių cigarečių asociacija išplatino komentarą, kuriame tikina, kad įstatymo projektas, numatantis rinkos licencijavimą „yra labai sveikintina iniciatyva, o ją pateikęs seimo narys V.Kernagis žengia teisingą žingsnį, siekiant užkirsti kelią ne tik nepilnamečių tabako vartojimui, bet ir kovoti su šešėline rinka“.

„Legaliai ir skaidriai veikiantys rinkos dalyviai, kokie yra asociacijos nariai, yra tvaraus ir atsakingo verslo atstovai, mokantys visus nustatytus ir privalomus mokesčius valstybei, o prekiaujama produkcija yra pasiekiama tik suaugusiems vartotojams, pateikus pažymėjimą prekybos vietose“, – sako asociacijos atstovas Justinas Poderis.

Jis priešina du atskirus pasiūlymus: teigia, kad V.Kernagio įstatymo projektas atitinka savo esmę – saugoti vaikus nuo nelegaliai prieinamų tabako gaminių, „priešingai nei prieš tai pateiktas Seimo nario M.Majausko, kuris tiesiog siekia uždrausti tokius gaminius ir realiai nespręsti problemos“.

„Visi suprantame, kad absoliutus draudimas sąlygotų ir juodosios rinkos suklestėjimą, tai yra prekybą internete, kas turėtų priešingą efektą siekiamybei apsaugoti vaikus. Todėl sveikiname šiandien užregistruotą V.Kernagio įstatymo projektą, kurį remiame ir palaikome“, – sako J.Poderis.

Rūkyti mėgina 4 iš 10 mokinių – dažniau e.cigaretes

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) užsakymu 64 Lietuvos mokyklose atliktas tyrimas rodo, kad per ketverius metus sumažėjo įprastas cigaretes rūkyti bandžiusių mokinių skaičius – nuo 41 proc. iki 36 procentų.

Tačiau smarkiai išaugo mokinių, kurie mėgino rūkyti elektronines cigaretes. Jei 2014 metais 26 proc. mokinių teigė bent kartą gyvenime bandę e.cigaretes, tai pernai – 38,6 procento.

Per pastarąjį mėnesį e.cigaretes rūkę patvirtino 17,9 proc. mokinių, (2014 m. – 11,7 proc.) – netgi daugiau nei tokių, kurie tvirtino rūkę įprastas cigaretes (15,6 proc.).

LSMU profesorius Kastytis Šmigelskas patikina, kad problema jau matosi tarptautiniu mastu, ir mokslininkai susitikdami tarptautiniuose simpoziumuose diskutuoja, kaip spręsti naują problemą.

„Vienas dalykas, per pastaruosius metus rūkančiųjų dalis tarp moksleivių didėja, ir taip pat daugėja rūkančių e. cigaretes. (…) Didžioji dalis moksleivių, jaunuolių, paklausti, ar jie rūko, jie nevertina e.cigarečių kaip rūkymo“, – sako A.Šmigelskas ir mini, kad tai nėra tik vartojimo problema, bet ir neteisingų pažiūrų klausimas.

Pasak jo, didžioji dalis tyrimų dabar analizuoja ne tai, ar e.cigaretės kenksmingos, bet „rodo, kiek jos labiau kenksmingos nei įprastos cigaretės“.

Anot mokslininko, e.cigaretės labiau nei įprastos cigaretės lemia tiesioginius plaučių ir kvėpavimo takų pažeidimus, tokie pažeidimai anksčiau nebūdavo tipiški jauniems žmonėms.

Labiausiai rūkymas paplitęs tarp vyresnių mokinių: jei pernai rūkę tvirtino 5,2 proc. penktokų, ir 17,8 proc. septintokų, tarp devintokų rūkančiųjų dalis sudaro 30,8 proc. Dažniau rūko berniukai (21,1 proc.) nei mergaitės (14,6 proc.).

Per ketverius metus nieko nerūkančių mokinių dalis sumažėjo. Jei 2014 metais 81,6 proc. mokinių nieko nerūkė, tai pernai – 76,7 proc.

„Čia galima matyti, kad dalis, kuri nerūko, mažėja, bet čia galime matyti dažnį. Jei 82 proc. iš esmės kaip ir nerūko, tai pasižiūrėkime, kas dedasi likusioje dalyje – apie 7–8 proc. rūko labai retai, tai yra vienas kitas kartas per mėnesį. Apie 4 proc. nurodė, kad rūko kasdien“, – apie e.cigarečių vartojimą kalbėjo LSMU profesorius K.Šmigelskas.

Vida Press nuotr./Rūkalius
Vida Press nuotr./Rūkalius

„HSBC Lietuva“ atlikto tyrimo metu pernai balandį–gegužę apklaustas 4191 mokinys.

Tyrimas pristatytas Seime pirmadienį organizuotoje diskusijoje „Nepilnamečių elektroninių cigarečių rūkymo bumas Lietuvoje: ką gali padaryti tėvai, mokykla, valstybė?“

NTAKD vadovė: mitas, kad e.cigaretės nėra žalingos

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas NTAKD departamento vadovė Gražina Belian skaičiuoja, kad dar 2014 metais rinkoje buvo suskaičiuojami 7764 e.cigarečių aromatai arba skoniai.

Ji akcentavo, kad e.cigaretės iki šiol neturi licencijavimo mechanizmo, nėra draudžiama naudoti kvapų, nors tai draudžiama tradiciniuose tabako gaminiuose, o rinkoje tokie gaminiai buvo pozicionuoti lyg būtų saugesni nei įprasti tabako gaminiai, „nėra kenksmingų dūmų“.

G.Belian mitu vadino tokius teiginius, kadangi vartotojai skundžiasi „net 12 organų sistemų sutrikimais“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Belian
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Belian

„Populiarus mitas, kad e.cigaretės nesukelia priklausomybės, tuo tarpu mes žinome, kad 80 proc. e.cigarečių yra vartojama būtent su nikotinu, o nikotinas yra priklausomybę kelianti medžiaga. (…) Jei nesmirdi, o kvepia, tai dar nereiškia, kad tai nėra kenksminga“, – sako G.Belian.

Ji akcentavo, kad JAV dėl e.cigarečių jau suskaičiuota 17 mirčių, Jungtinėje Karalystėje – 1 mirtis. NTAKD vadovė patikino, kad siekiama, jog Lietuvoje tokių atvejų nebūtų, e.cigaretėse nebūtų naudojamos THC ar kitokios narkotinės medžiagos.

Gydytoja: e.cigaretės kenkia mažiau

Daugiau nei 15 metų rūkančiuosius konsultuojanti šeimos gydytoja, psichoterapeutė dr.Viktorija Andrejevaitė teigė priešingai – ji tvirtino, kad e.cigaretės yra mažesnės žalos strategija visiems, tiek suaugusiesiems, tiek mokiniams.

„Normalu, kad pasaulyje mokslininkai yra susiskirstę į dvi stovyklas. (...) Bazinė žinutė tokia – e.cigaretės yra mažiau žalinga forma ir jaunimui, ir vaikams, ir suaugusiems žmonėms, lyginant su rūkomu tabaku dėl to, kad kai nėra degimo proceso, nėra smalkių, kurios surakina trombocitus, neįmanoma, kad įvyktų infarktas. Ir kancerogenų mes žinome, kiek kartų yra mažiau“, – diskusijoje kalbėjo V.Andrejavaitė.

Ji tikino, kad vien 2019 m. jau buvo atlikti trys tyrimai, kurie įrodo, kad e.cigaretės yra efektyvesnė priemonė mesti rūkyti nei pakaitinė nikotino terapija (pleistrai, purkštukai, kramtukai ir pan.).

VIDEO: 2019-10-07 Diskusija „Nepilnamečių elektroninių cigarečių rūkymo bumas Lietuvoje: ką gali padaryt...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas