Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaičiuojame karalienės Elžbietos II turtus: kaip jie sukaupti ir kur leidžiami?

Jos brangenybių kolekcija ir didžiulės valdos galėjo atrodyti įspūdingos, tačiau karalienės Elžbietos II turtai, palyginti su kitų karališkųjų šeimų turtais, iš tiesų menkesni. Jos turtas vertinamas 370 mln. svarų sterlingų (daugiau nei 420 mln. JAV dolerių) – to nepakako, kad ji patektų į 2022 m. „The Sunday Times“ sudarytą 250 turtingiausių Jungtinės Karalystės žmonių sąrašą.
Elžbieta II
Elžbieta II / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Be to, kaip skelbia naujienų agentūra AFP, jos turtas buvo nykštukinis, palyginti su kitų monarchų turtu: Tailando karališkosios šeimos turtas vertinamas 50–70 mlrd. dolerių, o Saudo Arabijos karaliaus Salmano turtas, kaip pranešama, siekia 18 mlrd. dolerių. Taigi, kaip ji uždirbo savo pinigus ir kaip juos išleido?

Oficialios išlaidos

Britų monarcho gyvenimo būdą finansuoja mokesčių mokėtojai, o jie ir karališkoji šeima taip pat gauna pajamų iš milžiniškų privačių valdų, kurių detalės nėra iki galo žinomos.

Iš vyriausybės kasmet gaunama pašalpa, vadinama suvereno dotacija, padengdavo oficialias karalienės ir jai atstovaujančių kitų karališkųjų asmenų išlaidas.

2020–2021 finansiniais metais ši suma siekė beveik 86 mln. svarų sterlingų, tarp jų – 34,4 mln. svarų sterlingų, skirtų Bakingamo rūmų Londone vykdomam remontui.

Nustatyta, kad valdovo dotacija yra lygi 15 proc. karūnos turto – didžiulio žemės, nekilnojamojo turto ir kito turto, pavyzdžiui, vėjo jėgainių, portfelio, kuris priklauso valdančiajam monarchui, bet yra valdomas nepriklausomai, – pelno. Karūnos turto grynosios pajamos perduodamos iždui pagal 1760 m. sudarytą susitarimą. Valdovo dotacija buvo laikinai padidinta, kad būtų padengti didelės apimties Bakingemo rūmų atnaujinimo darbai. Ji taip pat naudojama šimtams karališkųjų namų ūkyje dirbančių darbuotojų atlyginimams išmokėti.

Privačios pajamos

Privy Purse – taip vadinamos privačios monarcho pajamos, kurios daugiausia gaunamos iš Lankasterio hercogystės valdų, priklausančių monarchijai nuo Viduramžių. Jos turtą sudaro žemė, finansinės investicijos ir nuosavybė, kurių vertė viršija 500 mln. svarų sterlingų.

Turtą sudaro 315 gyvenamųjų namų, taip pat komercinės paskirties nekilnojamasis turtas Londono centre ir tūkstančiai akrų (hektarų) žemės ūkio paskirties žemės.

Jos 2020–2021 m. grynosios veiklos pajamos sudarė daugiau kaip 20 mln. svarų sterlingų. Dalį jų karalienė skyrė savo giminaičiams ir mokėjo mokesčius nuo sumos, kuri nebuvo išleista oficialioms pareigoms.

„Karalienė tuos pinigus naudoja savo papildomoms išlaidoms, susijusioms su Balmoralo ir Sandringamo valdymu, kurios yra labai brangios, apmokėti“, – sakė knygos apie monarchės finansus „Tikroji karalienės vertė“ („The Queen's True Worth“) autorius Davidas McClure'as. Abi valdos priklausė pačiai karalienei.

„Dalį pinigų ji taip pat naudoja kryžminėms subsidijoms kitiems karališkosios šeimos nariams, kurie negauna pinigų iš valstybinės dotacijų arba subsidijų“, – naujienų agentūrai sakė D.McClure'as agentūrai.

Tarp šių gavėjų yra jos dukra princesė Anne, jauniausias sūnus princas Edwardas ir jo žmona Sophie, Vesekso grafienė, taip pat jos antrasis sūnus princas Andrew.

Princas Andrew / „Scanpix“ nuotr.
Princas Andrew / „Scanpix“ nuotr.

Andrew nebeatlieka karališkųjų pareigų, todėl nesitikima, kad jis gaus tokią dosnią pašalpą kaip anksčiau.

Jis yra patekęs į nemalonę dėl savo santykių su mirusiu JAV finansininku Jeffrey Epsteinu, nuteistu pedofilu, kuris 2019 m. nusižudė kalėjime.

Privati nuosavybė

Nors dauguma karališkųjų rūmų priklauso Karūnos turtui (The Crown Estate – angl.), karalienei dveji rūmai priklausė privačiai: Balmoralio pilis Škotijoje, kurios vertė siekia 100 mln. svarų sterlingų, ir Sandringamo rūmai, kurių vertė siekia apie 50 mln. svarų sterlingų. Jų išlaikymas nėra finansuojamas valstybės lėšomis.

123rf.com nuotr./Sandringamo rūmai
123rf.com nuotr./Sandringamo rūmai

Karalienei privačiai priklausė ir kai kurie Karališkosios kolekcijos daiktai, tarp jų – jos seneliui karaliui Jurgiui V priklausiusią pašto ženklų kolekciją, vertinamą 100 mln. svarų sterlingų. Karalienės aistra lenktyniniams žirgams, portalo myracing.com skaičiavimais, jai taip pat atnešė daugiau kaip 7 mln. svarų sterlingų piniginių prizų, nors į šią sumą neįtrauktas brangus jų išlaikymas.

Karūnos brangakmeniai, kurių vertė siekia apie 3 mlrd. svarų sterlingų, simboliškai priklausė karalienei, tačiau jie automatiškai perduodami jos įpėdiniui.

Mokesčių rojus

Karalienė buvo įtraukta į 2017 m. nutekintus „Paradise Papers“, anksčiau slaptus dokumentus, kuriuose atskleidžiami turtingų ir įtakingų asmenų pinigai, laikomi ofšoruose kaip mokesčių vengimo priemonė. Dokumentus paviešino JAV įsikūręs Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ).

Juose teigiama, kad karalienė per Lankasterio kunigaikštystę į Kaimanų salose ir Bermuduose – britų užjūrio teritorijose, kurios laikomos mokesčių rojumi, – laikomus fondus įdėjo apie 10 mln. svarų sterlingų.

Ne tokie turtingi?

Turėdama 370 mln. svarų sterlingų, karalienė nepateko į „The Sunday Times 2022“ 250 turtingiausiųjų sąrašą, kurio viršuje yra magnatai Sri ir Gopi Hinduja, prižiūrintys didžiulę verslo imperiją ir kurių turtas vertinamas daugiau kaip 28 mlrd. svarų sterlingų.

Verslininkas Jamesas Dysonas ir jo šeima pakilo į antrąją vietą – jų turtas vertinamas 23 mlrd. svarų sterlingų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Dysonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Dysonas

Tačiau pirmą kartą į sąrašą pateko buvęs finansų ministras Riši Sunakas ir jo žmona indė Akshata Murty, kurių bendras turtas siekia 730 mln. svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas