Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitmeninės televizijos vartotojai nuogąstauja dėl galimų jų teisių pažeidimų

Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) leidus sutrumpinti penkių skaitmeninių kanalų – TV1, TV6, „Info TV“, „Liuks!“, BTV – transliacijų laiką, kai kurios bendrovės ketina šia galimybe pasinaudoti ir taip sutaupyti lėšų. Tuo tarpu skaitmeninės televizijos vartotojai ėmė nuogąstauti dėl galimų jų teisių pažeidimų.
Televizija
Lietuvos radijo ir televizijos komisija leido sutrumpinti kai kurių skaitmeninių kanalų transliacijų trukmę, tačiau tuo naudotis ketina tik kai kurie kanalai. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Transliuotojų prašoma LRTK leido laikinai – iki 2010 m. birželio 15 d. – sutrumpinti skaitmeninių kanalų TV1, „Info TV“, „Liuks!“ ir BTV transliavimo laiką. O TV6 transliavimo laiką leido trumpinti iki 2010 m. liepos 1 d. Iki šiol buvo reikalaujama šias programas transliuoti 18 val. per parą. Dabar privaloma 6 val. trukmės transliacija.

„Žinodama, kad po poros metų paprastą televiziją Lietuvoje išjungs, nusprendžiau nelaukti ir įsivedžiau skaitmeninę televiziją jau dabar. Tačiau tik įsivedusi skaitmeninę televiziją perskaičiau apie transliacijų trumpinimą. Už skaitmeninę televiziją mokame ir tam, kad matytume daug kanalų mums patogiu metu“, – rašo 15min.lt skaitytoja Inga ir tikina, kad transliacijų trumpėjimas skaitmeninės televizijos vartotojams pažeidžia jų teises.

„Baltijos TV“ technikos direktorius Petras Užpelkis neatmetė galimybės, jog kanalo transliacija skaitmeninės televizijos vartotojams bus sutrumpinta.

Vieni trumpins, kiti – ne

Bendrovės „Tele-3“ generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė skaitmeninės televizijos žiūrovus ramino, jog artimiausiu metu kanalo TV6 transliacijų trumpinti neketinama – jos vyksta taip, kaip ir anksčiau.

Tolesnių planų L.Blaževičiūtė neišdavė. „Viskas priklausys nuo rinkos“, – sakė ji.

„Laisvo nepriklausomo kanalo“ atstovas Gediminas Malaškevičius sakė, jog buvo prašoma leisti trumpinti televizijos kanalų TV1, „Liuks!“ ir „Info TV“ transliacijas skaitmeninės televizijos vartotojams. „Taip sutaupytume šimtus tūkstančių litų“, – sakė G.Malaškevičius.

Tačiau patikino, kad kol kas šia galimybe naudotis bendrovė neketina. Transliacijų laikas būtų trumpinamas tik tuo atveju, jei bendrovę dar skaudžiau paliestų dabartinė ekonomikos situacija. Vis dėlto, pasak G.Malaškevičiaus, bendrovėms pasinaudojus LRTK leidimu, nukentėjusių žiūrovų nebūtų daug – skaitmeninę televiziją Lietuvoje gali matyti apie 60 tūkst. gyventojų.

Tuo tarpu „Baltijos TV“ technikos direktorius Petras Užpelkis neatmetė galimybės, jog kanalo transliacija skaitmeninės televizijos vartotojams bus sutrumpinta. „Panašu, kad liepos pabaigoj ar rugpjūčio pradžioj bus sutrumpinta“, – sakė jis.

„Padėtis sunki, iš skaitmeninės televizijos kol kas neuždirbam“, – kalbėjo P.Užpelkis. Jo teigimu, sutrumpinus transliacijas, darbo dienomis žiūrovai televizijos kanalą galės matyti vakarais, nes vadinamuoju prime time transliacijos nutrauktos nebus. Taip pat transliacijos nebus trupinamos savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Pastabos siuntėjui

LRTK pirmininkas Jonas Liniauskas 15min.lt aiškino, kad televizijos į jo vadovaujamą komisiją kreipėsi, nes smuko reklamos rinka. Dėl šios priežasties sumažėjo jų pajamos, pasidarė sunku išlaikyti skaitmeninės televizijos kanalus. Be to, J.Liniauskas pastebėjo, kad Lietuvos radijo ir televizijos centras (LRTC), teikiantis skaitmeninių programų siuntimo žiūrovams paslaugą, nemažina kainų.

„Tai bandymas išsigelbėti nuo sunkmečio“, – aiškino LRKT pirmininkas ir stebėjosi pasipiktinusiais skaitytojais, nes transliacijų laikas kol kas nėra sutrumpėjęs. J.Liniauskas negalėjo pasakyti, nuo kada jis bus sutrumpintas. Tai turėtų priklausyti nuo kiekvienos televizijos finansinių galimybių.

Paklaustas, ar ėmus trumpinti kai kurių skaitmeninių kanalų transliacijų laiką nebus pažeistos vartotojų teisės, J.Liniauskas buvo ironiškas. „Jei ateinu į parduotuvę ir nerandu ekologiško pieno, negi dabar ją duosiu į teismą?“ – retoriškai klausė jis.

Jei sutrumpėtų penkių programų trukmė, LRTC ne tik netektų dalies pajamų, bet ir būtų priversta paslaugas teikti už didesnę savikainą.

Pažeidžia teises?

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) direktoriaus pavaduotoja Diana Korsakaitė sakė, kad jos atstovaujama institucija negali vertinti kitos institucijos veiklos. Tačiau pastebėjo, kad trumpinant kai kurių kanalų transliacijas skaitmeninės televizijos žiūrovams, pažeidžiami jų interesai. „Tai akivaizdus teisėto lūkesčio neišpildymas“, – kalbėjo RRT direktoriaus pavaduotoja.

Ji pastebėjo, jog toks sprendimas pažeidžia Elektroninių ryšių įstatymą, kuris įtvirtina nuostatas, kad nė vienai technologijai negali būti teikiamos palengvintos sąlygos. Pasak D.Korsakaitės, vartotojams turėtų būti suteikta galimybė matyti televizijos kanalus nepriklausomai nuo jų pasirinktos naudojamos technologijos.

D.Korsakaitei antrino Lietuvos radijo ir televizijos centro direktorius Algirdas Vydmontas. Pasak jo, tokiu LRTK sprendimu nepaisoma vartotojų, kurie pasitikėdami valstybės strateginiais sprendimais ir transliuotojų įsipareigojimais, jau naudojasi skaitmeninės televizijos paslaugomis, interesų.

Brangintų paslaugas

Be to, A.Vydmontas pastebėjo, jog LRTK leidimas trumpinti kai kurių programų transliacijas skaitmeninės televizijos vartotojams gali neigiamai paveikti LRTC vykdomo skaitmeninės televizijos diegimo projekto finansavimą, padaryti papildomų nuostolių bendrovei.

Jei sutrumpėtų penkių programų trukmė, LRTC ne tik netektų dalies pajamų. Pasak A.Vydmonto, jo vadovaujama įstaiga likusias paslaugas būtų priversta teikti už didesnę savikainą.

Vis dėlto, LRTC direktoriaus teigimu, su transliuotojais yra pasirašytos ilgalaikės sutartys, kurios tebegalioja. „Leidimas sutrumpinti kai kurių televizijos kanalų laiką dar nereiškia, kad automatiškai turi būti peržiūrėtos sutartys. Galbūt transliuotojai nepriims tokio sprendimo ir neprašys peržiūrėti sutarčių“, – sakė A.Vydmontas ir pridūrė, kad kol kas aktyvių derybų nevyksta.

Pirmieji pokalbiai, pasak jo, vyko su bendrove „Tele-3“. Pastarosios generalinė direktorė L.Blaževičiūtė, kalbėdama su 15min.lt vylėsi, jog pavyks susitarti su LRTC dėl mažesnių transliacijų kainų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito