Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje – iniciatyva „DUOday 2022“

Lietuvoje birželį trečią kartą startavo „DUOday“ iniciatyva. Kelias savaites įmonės ir organizacijos atveria savo duris ir kviečia žmones su negalia išsibandyti įvairias darbo pozicijas, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Negalia
Negalia / „Scanpix“ nuotr.

Prie iniciatyvos prisijungusioje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje šiomis dienomis su darbu įstaigoje susipažįsta trys socialinės įdarbinimo agentūros SOPA iniciatyvos „DUOday“ dalyviai: Martynas, Ilona ir Karolina.

Prie iniciatyvos šiais metais prisijungė per 80 įmonių ir organizacijų, kurios žmonėms su negalia pasiūlė išbandyti beveik 150 skirtingų darbo vietų. „DUOday“ geografija šiais metais išsiplėtė – iniciatyva vyksta ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir Alytuje, Pakruojyje, Utenoje, Telšiuose, Ukmergėje, Biržuose, Kupiškyje ir kt.

„Žmonės su negalia gali dirbti įvairius darbus, užimti įvairias pozicijas ir ženkliai prisideda savo patirtimis, žiniomis ir įgūdžiais skirtinguose kolektyvuose. „DUODay“ – tai iniciatyva, kuri skatina ne tik žmones su negalia išbandyti įprastas darbuotojų užduotis, tačiau ir įstaigoms bei organizacijoms suteikia galimybę geriau suprasti negalią turinčių asmenų profesinius gebėjimus ir talentus.

Šiomis dienomis mūsų komanda pasipildė net trimis darbuotojais: 29 m. Martynas, socialinio darbo ir informacinių technologijų specialistas, šešėliuoja mane, 34 m. Ilona, teisininkė, šešėliuoja ministerijos kanclerę A. Selčinskienę, o 34 m. Karolina šešėliuoja mano patarėją L. Filatovaitę. Džiaugiuosi, kad žmonės su negalia turi galimybę išsibandyti platų spektrą profesijų ir specialybių bei atrasti sau mielą darbą“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministrė M.Navickienė „DUOday“ dalyviams papasakojo apie savo darbo dieną bei kylančius iššūkius, o šie pasidalino savo darbine patirtimi, papasakojo apie kliūtis, su kuriomis tenka susidurti ieškant darbo. „DUOday“ dalyviai taip pat turėjo galimybę susipažinti su kitų ministerijos darbuotojų darbo kasdienybe bei padiskutuoti su jais įvairiais socialinės apsaugos ir darbo klausimais.

„Man labiausiai rūpi du dalykai: žmogaus su negalia teisės ir informacinės technologijos. Pastarosios man itin svarbios, nes liečia mane tiesiogiai, – turiu regos ir judėjimo negalias, o būtent informacinės technologijos man padeda gyventi visavertį gyvenimą, – apie save pasakoja Martynas. – „DUOday“ dienos metu darbo rinka priartėja prie žmogaus su negalia, darbdaviai atkreipia į mus dėmesį – o tai jau yra gerai.

Žmogus su negalia turi galimybę pabandyti dirbti norimoje darbo vietoje. Be to, svarbu suprasti, kad žmonės su negalia nori ne tik realizuoti save, bet nori ir dirbti, kaupti darbinę patirtį. Aš į „DUOday“ dieną žiūriu kaip į žinios skleidimą apie žmonių su negalia bendruomenę ir jų gebėjimus“.

Martynas pasakoja, kad yra šešėliavęs viename iš Lietuvos bankų. Ir ten ne tik pats gavo naudingos informacijos, bet ir dalinosi savo ekspertinėmis žiniomis, kaip informaciją padaryti prieinama žmonėms su negalia: „Noriu atnešti naudą visai žmonių su negalia bendruomenei. Smagu gauti unikalią progą savo nuomonę, poziciją išsakyti ministerijos vadovybei, konsultuoti ir dirbti kartu“.

„Vis dar ieškau savęs, savo vietos darbo rinkoje. Vietos, kurioje gerai jausčiausi ir pati, ir būčiau naudinga kitiems. Man asmeniškai naudinga dalyvauti „DUOday“ dienoje, nes galiu „pasimatuoti“ įvairias profesijas, pasižiūrėti, kaip viskas vyksta įstaigos viduje. Tai, kad galiu susipažinti su įvairiais žmonėmis, užmegzti naujas pažintis – jau didelis laimėjimas. Tuo pačiu gaunu galimybę pristatyti save, papasakoti, kad žmonės su negalia turi ir įgūdžių, ir gebėjimų, ir pasiekimų, ir svajonių“, – sako „DUOday“ dalyvė Karolina.

„DUOday“ – tai galimybė žmonėms su negalia išsibandyti platų spektrą profesijų ir specialybių – transporto koordinatorių, informacinių technologijų, gamybos darbuotojų, klientų aptarnavimo specialistų, produktų komplektuotojų, apskaitininkų, personalo atrankos specialistų, laborantų, kelių prižiūrėtojų ir kt. Prieš vienuolika metų Belgijoje prasidėjusi iniciatyva šiandien yra išplitusi daugelyje Europos šalių. Lietuvoje ji

organizuojama jau trečią kartą. 2019 ir 2021 m. per DUOday buvo organizuota beveik 233 duetai skirtingose Lietuvos organizacijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento