Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 03 /11:40

„Sodra“ atsitraukia: emigrantus skolininkus kol kas paliks ramybėje

„Sodrai“ už privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) yra skolingi net 300 tūkst. žmonių, 20 tūkst. jų gavo pranešimus, kad skolos bus išieškotos. Tačiau, sukilus emigrantams, „Sodra“ laikinai atideda skolų išieškojimą.
„Sodra“
„Sodra“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Išieškojimo, ko bijojo visuomenė, šį mėnesį netaikysime“, – žurnalistams penktadienį sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Anot jo, šiuo metu į „Sodros“ informacijos centrą gaunama labai daug skambučių ir dokumentų.

300 tūkst. žmonių „Sodrai“ yra skolingi 80 mln. eurų. Manoma, kad dauguma jų yra išvykę iš Lietuvos.

„Esame pajėgūs aptarnauti apie 5 tūkst. skambučių, o gauname apie 9 tūkst. Gavome apie 20 tūkst. įvairiausių dokumentų, kurių dar nesame apdoroję. Kol jų neįvertinsime, tol išieškojimo sankcijų netaikysime. Per vasarį galvojame dokumentus įvertinti, ir tada informuosime visuomenę. O jei dar bus gauta daugiau dokumentų, galbūt dar nukelsime terminą“, – teigia M.Sinkevičius.

„Sodros“ duomenimis, vien per sausio mėnesį savarankiškai buvo sumokėta 2,54 mln. eurų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų, savarankiškai įmokas sumokėjo apie 30 tūkst. žmonių, dar apie 20 tūkst. žmonių pateikė įrodymus, kad jiems PSD mokestis neturėtų būti taikomas.

„Mūsų tikslas nėra surinkti pinigus iš emigrantų – mūsų tikslas yra surinkti pinigus iš tų, kurie yra neapdrausti. Jei žmonės yra drausti kitoje šalyje, jie turi nusiraminti, jiems jokių sankcijų nebus, duosime dar laiko, kiek reikės, dokumentams pateikti. Bet tai nebus metai ar pusmetis, turi būti protingas laiko tarpas. Visi kiti, gyvenantys Lietuvoje, privalo būti apdrausti“, – aiškina „Sodros“ vadovas.

Jis pažymi, kad „Sodra“ turi tik 50 tūkst. skolininkų elektroninius pašto adresus , todėl į likusius 250 skolininkų negali kreiptis tiesiogiai – informuoja viešai interneto svetainėje.

Sausio pabaigoje „Sodros“ atstovai skaičiavo, kad bent už vieną mėnesį PSD įmokų skolingi yra 298 tūkst. asmenų, tačiau kiek iš jų gyvena užsienyje, tikslios informacijos nėra. 20 tūkst. žmonių yra įsiskolinę net už 11–12 mėnesių, juos „Sodra“ sausį informavo, kad skolos bus išieškomos.

Trūksta 80 mln. eurų

„Sodros“ skolininkų sąrašas yra ilgas – už PSD skolingi net 300 tūkst. žmonių. Tarp jų yra niekur nedirbantys ir valstybės lėšomis nedraudžiami piliečiai.

Išsigandę galimų sankcijų gyventojai vien per sausio mėnesį sunešė į „Sodrą“ 2,2 mln. eurų įmokų.

Vertinama, kad didžioji dalis jų – iš Lietuvos išvykę, tačiau niekur to nedeklaravę piliečiai, jų skola siekia beveik 80 mln. eurų.

„Vieni skolingi už 12 mėnesių, kai kas ir už 13 mėn. Didžioji dalis skolininkų, kurie skolingi už 13 mėn. ir jų bendra skola siekia apie 50 mln. Eur, manome, yra išvykę“, – vertina M.Sinkevičius.

Išsigandę galimų sankcijų gyventojai vien per sausio mėnesį sunešė į „Sodrą“ 2,2 mln. eurų įmokų. Per dvi savaites gauta daugiau nei 31 tūkst. dokumentų ir prašymų.

Užsienyje gyvenantys ir dirbantys asmenys, kad nesusikauptų PSD skola, privalo arba deklaruoti savo išvykimą, arba pateikti „Sodrai“ apdraustumą kitoje šalyje įrodantį dokumentą.

Planus išieškoti skolas „Sodra“ atidėjo po tarp emigravusių lietuvių kilusio pasipiktinimo. 15min jau rašė, kad šimtai Jungtinės Karalystės lietuvių skundėsi esantys skolingi valstybei, nors seniai nebegyvena Lietuvoje. Emigrantai sukūrė peticiją, kurią pasirašė keli šimtai tautiečių.

Mokėti privalo visi

„Visi Lietuvos nuolatiniai gyventojai privalo visus Lietuvos Respublikoje nustatytus mokesčius, taip pat ir PSD. PSD garantuoja, kad sumokėta įmoka jis tampa apdraustuoju ir jam valstybė garantuoja nemokamą sveikatos priežiūrą. Ši pareiga kilo ne tik iš įstatymų, bet iš pačios Konstitucijos ir įmokas mokėti yra privalu“, – spaudos konferencijoje teigė Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Žadvilė Abelienė.

Visas tas surinktas skolas kaip viršplanines PSD biudežto pajamas Valstybinė ligonių kasa naudoja apmokėti sveikatos priežiūros paslaugas, kompensuojamus vaistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas