Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Sodra“ iš užsienyje dirbančios lietuvės netikėtai nuskaitė 524 eurus: paaiškino, kodėl taip pasielgė

Jeigu išvykstate gyventi ir dirbti į užsienį, nepamirškite to deklaruoti, kitu atveju įstaigos manys, jog jūs Lietuvoje, ir pinigus, kurių nemokate, iš jūsų sąskaitos nuskaitys pačios. Taip nutiko Ispanijoje dirbančiai lietuvei – jos sąskaitą patuštino „Sodra“.
„Sodra“
„Sodra“ / 15min.lt fotomontažas

Netikėtai sąskaitoje pinigų sumažėjo

Į 15min kreipęsis Šarūnas (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) papasakojo, kad sausio 31 d. jo žmonos sąskaita netikėtai kaip reikiant patuštėjo. Nuskaityti buvo apie 524 eurai.

„Ji jau metus išvykusi į Ispaniją ir ten moka draudimo įmokas“, – apie žmoną pasakojo Šarūnas.

Visgi jis paminėjo, kad moteris apie išvykimą iš Lietuvos nebuvo deklaravusi, mat apie tai tiesiog neva nežinojo.

Jie manė, kad tvarka yra paprasta – nemokant „Sodros“ įmokų sveikatos draudimu žmogus nebedraudžiamas ir tiek. Todėl, kai ji atvykdavo į Lietuvą ir apsilankydavo gydymo įstaigose, už paslaugas visada susimokėdavo pati.

„Čia viskas aišku – nemoki įmokos, nesi draustas, tai ir negauni nemokamų paslaugų“, – tuo visiškai nesipiktino Šarūnas.

Tačiau sausio 31 d. pamačius, kad „Sodra“ nuskaitė pinigus ir ėmus aiškintis, kodėl taip įvyko, gautas atsakymas toks: tai už visus 2023 m. susidariusi skola, nes privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos buvo nemokėtos.

„Kaip suprasti – žmogus paslaugų nemokamai negauna, bet įmokas vis tiek turi susimokėti? Ir „Sodra“, ir Ligonių kasos mums aiškino, kad tiesiog tokia yra įstatymo numatyta tvarka. Draudimas buvo nutrauktas, paslaugų nemokamai negavote, bet įmoką susimokėti vis tiek reikia. Tai yra nelogiška“, – kalbėjo vyras.

Žygimantas Gedvila/BNS nuotr./Pinigai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr./Pinigai

Be to, apie šią skolą moteris net nežinojo. Kaip vėliau jai paaiškino „Sodra“, pranešimus apie skolą ir pinigų nuskaitymą ji būtų gavusi, jeigu būtų prisijungusi prie „Sodros“ paskyros ir nurodžiusi kontaktinius duomenis, pažymėjusi, kokiu būdu nori gauti informaciją, o to ji nebuvo padariusi.

Galima pateikti įrodymus

„Sodra“ paaiškino, kad nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys, kurie nėra drausti sveikatos draudimu kaip ekonominę veiklą vykdantys asmenys arba nėra drausti sveikatos draudimu valstybės lėšomis, privalo kas mėnesį patys už save sumokėti 6,98 proc. minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžio PSD įmokas.

Jeigu žmogus PSD įmokų nesumoka, jos pirmiausia išieškomos iš asmens sąskaitų kredito įstaigose, pateikiant mokėjimo nurodymus.

„Sodra“ atkreipė dėmesį, kad, jeigu asmuo iš Lietuvos išvyksta, bet nedeklaruoja to Gyventojų registre, PSD įmokos toliau yra skaičiuojamos.

„Jeigu žmogus pateiktų „Sodrai“ dokumentus, kad atitinkamu laikotarpiu buvo draustas sveikatos draudimu Ispanijoje, apskaičiuotos PSD įmokos būtų perskaičiuotos (anuliuotos), o susidariusi PSD įmokų permoka grąžinta“, – 15min komentavo „Sodros“ specialistai.

O apie įmokų skolą ir numatomą pinigų išieškojimą gyventojai yra informuojami, tačiau jie savo paskyroje turi būti nurodę kontaktus ir pažymėję, kad pranešimai jiems būtų siunčiami nurodytu kontaktu.

Kadangi, kaip pripažinta, moteris to nebuvo padariusi, įspėjimai jos nepasiekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas