Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Šokiruojančios prognozės“ 2020 metams: JAV dolerio devalvacija

Vadinamąsias šokiruojančias prognozes jau daugiau kaip dešimtmetį rengiantis Danijos investicinis bankas „Saxo Bank“ 2020 metams prognozuoja, be kita ko, demokratų atėjimą į valdžią Jungtinėse Valstijose, pagrindinių Europos Centrinio Banko (ECB) palūkanų normų didinimą ir naujos atsargų valiutos Azijoje sukūrimą siekiant atsikratyti priklausomybės nuo JAV dolerio.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123rf.com nuotr.

„Saxo Bank“ taip pat neatmeta galimybės, jog naftos kainos pašoks iki 90 JAV dolerių už barelį.

Jau 17 metų „Saxo Bank“ kasmet skelbiamose „šokiruojančiose prognozėse“ investuotojų dėmesys atkreipiamas ne į pagrindines tendencijas, nors į jas, be jokios abejonės, atsižvelgiama, bet į mažai tikėtinus įvykius (vadinamąsias baltas varnas), kurie visgi gali gerokai pakeisti padėtį pasaulyje, jeigu taps tikrove.

Bankas tradiciškai pabrėžia, kad jo parengtos „šokiruojančios prognozės“ nėra jo numatomas pagrindinis įvykių scenarijus ar oficialios prognozės, tačiau bet kuris iš šių įvykių, jeigu jis įvyktų, padarytų nemažą poveikį finansų rinkai ar pasaulio politikai.

Bankas išrenka dešimt labiausiai ginčytinų ir tarpusavyje nesusijusių idėjų, iš kurių bet kuri investicijų pasaulį gali apversti aukštyn kojom.

Štai viena iš šių prognozių.

JAV dolerio devalvacija

Federalinio rezervo sistemos (FRS) balansas bus išpūstas iki neįtikėtino dydžio, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas galėtų finansuoti naujas išlaidas savo rinkėjams žadėtam infrastruktūros gerinimui.

Tai įvyks itin mažų palūkanų normų ir didžiulio biudžeto deficito Jungtinėse Valstijose sąlygomis.

Didėjant skatinamųjų priemonių mastui, gerokai padidės atlyginimai ir kainos ir tai lems išteklių bei kvalifikuotos jėgos darbo trūkumas, atsiradęs dėl nepakankamų investicijų ankstesniais laikotarpiais.

„Infliacijos kilimas ir vyriausybės obligacijų pajamingumo didėjimas paskatins kapitalo kainos augimą. „Verslo zombiai“ bus išstumti iš rinkos, o kiti silpni skolininkai bus priversti beviltiškai ieškoti finansavimo. Supratimas, jog FRS balanso augimas tik spartės, o bazinė palūkanų norma tebebus laikoma žemame lygyje, išprovokuos staigią JAV dolerio devalvaciją visame pasaulyje“, – prognozuoja „Saxo Bank“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas