Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spekuliantai nusivylė apelsinų sulčių ateities sandoriais

Investuotojai, mėginę spekuliuoti apelsinų sulčių koncentrato ateities sandoriais, jais nusivylė po to, kai nuo lapkritį fiksuoto rekordo šių sandorių kaina smuko beveik trečdaliu.
Šviežiai spaustos apelsinų sultys
Šviežiai spaustos apelsinų sultys / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Apelsinai Sultys

Tačiau apelsinų sulčių kainos fizinėje rinkoje dėl ribotos paklausos ir toliau išlieka visų laikų aukštumose, rašo „The Financial Times“.

Šią savaitę šaldyto apelsinų sulčių koncentrato ateities sandorių kaina biržoje ICE siekė maždaug 1,67 JAV dolerio už svarą (3,67 JAV dolerio už kilogramą), palyginti su rekordiniu 2,35 JAV dolerio už svarą lygiu lapkritį.

Šiuo metu didžiausia pasaulyje apelsinų sulčių gamintoja Brazilija susiduria su problemomis dėl sausros. O citrusinių vaisių ligos JAV sumažino derlių Floridoje, kuri pagal apelsinų auginimo apimtis yra antroje vietoje po Brazilijos.

Ekspertai prognozuoja, kad šiais metais apelsinų tiekimas iš Brazilijos atsigaus ir jų deficitas sumažės. Jie sako, kad realus apelsinų sulčių ateities sandorių kainos diapazonas yra 1,85–2 JAV doleriais už svarą, o 2,20 JAV dolerio – jau per didelis ir per daug optimistinis variantas.

Praėjusiais metais ICE biržoje smarkiai krito ir prekybos apelsinų sulčių ateities sandoriais apimtis. Pernai buvo sudaryta 414 tūkst. sandorių, o tai yra dvigubai mažiau nei 2005 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas