Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 02

Politikai skeptiški dėl siūlomų fiksuotų palūkanų ir teikia savo idėjas: ko tikėtis gyventojams?

Lietuvos bankas (LB) siūlo įpareigoti kredito įstaigas informuoti klientus apie galimybę rinktis paskolą su fiksuotomis palūkanomis. Visgi parlamentarai teigia, kad šia iniciatyva bus sprendžiamos ateities, o ne dabarties problemos ir kalba apie savo siūlymus – tarkime, leisti skolininkams laikinai susimažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įmokas. Tuo metu Lietuvos bankų asociacija kalba, kad LB idėjų įgyvendinimui jiems prireiktų iki vienerių metų.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamas turtas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į grumtynes su infliacija pastaraisiais metais stojęs Europos Centrinis Bankas (ECB) sukėlė galvos skausmo ne vienam būsto paskolą pasiėmusiam gyventojui. Sulig kiekvienu baziniu palūkanų normų pakėlimu kredito turėtojams teko kasmėnesinėms paskolos įmokoms atriekti vis didesnę dalį savo pajamų.

Prieš kelias savaites ECB palūkanų normas padidino jau dešimtąjį sykį ir ekspertai kol kas nesutaria, ar tai jau paskutinis toks padidinimas ir nuo kada bazinės palūkanų normos gali čiuožti tik žemyn.

Itin daug iššūkių patiria gyventojai, kurių būsto paskolos yra su kintamomis palūkanomis – tokios, Lietuvos banko duomenimis, sudaro absoliučiai didžiąją dalį (95 proc.).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos bankas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos bankas

Savo siūlymų, kaip keisti situaciją, pateikė ir Lietuvos bankas. Pavyzdžiui, reguliuotojas siūlo įpareigoti kredito davėją prieš paskolos sutarties sudarymą informuoti vartotoją apie galimybę rinktis paskolą su kintamomis arba bent 5 metams užfiksuotomis palūkanų normomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas