Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šri Lanka paragino valstybės tarnautojus imti laisvų dienų ir užsiauginti maisto

Su gilia krize susidūrusios Šri Lankos vyriausybė paragino valstybės tarnautojus kiekvieną savaitę pasiimti papildomą laisvą dieną, kad galėtų savo kiemuose užsiauginti daržovių ir kitų produktų bei išvengti gresiančio maisto trūkumo.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Šri Lanka Maistas

Dėl precedento neturinčio ekonomikos nuosmukio šalyje jaučiamas kelių pagrindinių maisto produktų trūkumas, taip pat stinga benzino ir vaistų, o siaučianti infliacija apkarpė namų ūkių biudžetus.

„Atrodo tikslinga suteikti valstybės pareigūnams vieną papildomą laisvą darbo dieną per savaitę ir suteikti jiems reikalingas priemones žemės ūkio veiklai savo kiemuose užsiimti“, – sakoma antradienį paskelbtame ministrų kabineto pranešime.

Papildoma poilsio diena galėtų tapti „maisto trūkumo, kuris prognozuojamas ateityje, problemos sprendimu“, teigiama pareiškime, kuriame priduriama, kad sumažėjęs valstybės tarnautojų kelionių į darbą ir atgal skaičius taip pat padėtų sumažinti degalų sąnaudas.

Praėjusią savaitę JT perspėjo, kad Šri Lanka susiduria su „baisia ​​humanitarine krize“, ir nurodė, kad keturi iš penkių žmonių 22 mln. gyventojų turinčioje šalyje yra priversti valgyti mažiau.

Tuo tarpu vairuotojai jau kelis mėnesius susiduria su benzino ir dyzelino trūkumu, o ilgos transporto priemonių eilės prie degalinių tapo įprastu vaizdu visoje šalyje.

Ministrų kabineto sprendimu valstybės darbuotojai ateinančius tris mėnesius turės kiekvieną penktadienį laisvą be darbo užmokesčio mažinimo, tačiau tokia tvarka nebus taikoma būtiniausių paslaugų sektoriaus darbuotojams.

Vyriausybė taip pat nurodė, kad visiems 1,5 mln. žmonių viešojo sektoriaus nariams, kurie pasiryš keliauti į užsienį ieškoti darbo, bus suteiktos iki penkerių metų trukmės nemokamos atostogos, nepakenkiant stažui ar pensijoms.

Šiuo žingsniu siekiama paskatinti daugiau žmonių susirasti darbą užsienyje ir siųsti pinigų atgal į salą, kuri susidūrė su dideliu užsienio valiutos, reikalingos pirkti importui, trūkumu.

Šri Lanka jau neįvykdė savo įsipareigojimų, susijusių su 51 mlrd. JAV dolerių užsienio skolos aptarnavimu, ir šiuo metu derasi su Tarptautiniu valiutos fondu dėl gelbėjimo priemonių.

Visuomenės protestuose buvo reikalaujama, kad prezidentas Gotabaya Rajapaksa atsistatydintų dėl netinkamo šalies ekonomikos valdymo ir didelių sunkumų, su kuriais susiduria gyventojai.

Išrinktas prezidentu G.Rajapaksa lapkritį smarkiai sumažino mokesčius – pasak kritikų, dėl to sala liko be reikalingų lėšų sumokėti už būtiniausią importą.

Grynųjų pinigų trūkumą dar labiau padidino COVID-19 pandemija, kuri pakirto turizmo pramonę ir sumažino užsienyje dirbančių šrilankiečių siunčiamas perlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas