Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Standard & Poor's“ paliko Lietuvos turėtą A+ kredito reitingą

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „S&P Global Ratings“ paliko galioti 2020 metų vasarį Lietuvai suteiktą „A+“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko neigiamą perspektyvą, pirmadienį vakare pranešė Finansų ministerija.
Pinigai
Pinigai / FNTT nuotr.

Pranešama, kad agentūros ekspertai apie Lietuvą paskelbtoje ataskaitoje teigiamai vertina Lietuvos fiskalinę politiką, narystę euro zonoje ir NATO, taip pat santykinai stabilų ir žemą valstybės skolos lygį.

Pasak Finansų ministerijos, „Standard & Poor's“ analitikai Lietuvos situaciją vertina kaip stabilią, todėl priėmė sprendimą nekeisti reitingo ir paskelbti ataskaitą, o ne jo peržiūrą.

„Per pastarąsias kelias savaites trys kredito reitingų agentūros paliko Lietuvai anksčiau suteiktus skolinimosi reitingus. Savo sprendimus jos grindžia šalies vykdoma fiskaline ir makroekonomine politika, nedidele valstybės skola. Tai rodo, kad agentūros šiuo metu nemato reikšmingų pokyčių ir šalies situaciją vertina kaip stabilią“, – pranešime teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak Finansų ministerijos, „Standard & Poor's“ ekspertai pastebi išliekančią nedidelę valstybės skolą bei prognozuoja, kad biudžeto deficitas, palyginti su 0,6 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) pernai, šiemet padidės iki 2,5 proc., po to laipsniškai mažės iki 1,1 proc. 2026 metais. Tuo metu valstybės skola šiemet siekti šiek tiek daugiau nei 30 proc. BVP, o infliacija sumažės iki 8,7 proc.

Agentūra pažymi, kad ilgiau užsitęsęs karas Ukrainoje gali neigiamai paveikti konkurencingą Lietuvos ekonomikai, tačiau šį poveikį atsveria Lietuvos narystė Europos Sąjungoje ir NATO. Pastebima, kad NATO pajėgų išsiplėtimas Baltijos šalyse reiškia sustiprintą bendradarbiavimą saugumo klausimais, įskaitant ir kibernetines grėsmes. Taip pat nurodoma, jog neimportuodama energijos iš Rusijos Lietuva užsitikrina energetinį saugumą.

Gegužę tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą „A“ ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą, o agentūra „DBRS Morningstar“ dar kartą patvirtino 2021 metų lapkritį suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą (stabili perspektyva).

Tuo metu pernai balandį kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody's Investment Service“ Lietuvai yra patvirtinusi 2021 m. vasarį suteiktą ilgalaikio skolinimosi reitingą „A2“ (stabili perspektyva).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas