Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VMI pristato naujovę – žada, kad klaidos klientams kainuos mažiau

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, jog nuo rugsėjo mėn. startuoja naujas VMI procesas – pridėtinės vertės mokesčio (PVM) deklaracijų vertinimas realiu laiku. Pirmojo etapo metu klientų deklaracijos bus lyginamos su jų pateiktais pardavimų Lietuvoje duomenimis e. sąskaitų faktūrų posistemyje i.SAF, rašoma VMI pranešime spaudai.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„PVM deklaracijų realiu laiku vertinimas leis dar VMI nepradėjus kontrolės veiksmų klientui sužinoti apie deklaracijos neatitikimus, juos kur kas greičiau ir savarankiškai ištaisyti ir tokiu būdu sumažinti galimas pasekmes dėl delspinigių. Kitaip tariant, klaidos klientams gali kainuoti mažiau“, – teigia VMI viršininkės pavaduotoja Eglė Ramanauskienė, pridurdama, kad 2023 m. stebėsenos metu vien dėl nustatytų i.SAF neatitikimų klientai patikslino deklaracijas 136 mln. eurų suma ir papildomai deklaravo 34 mln. eurų mokesčių.

Apie nustatytus neatitikimus klientai bus informuoti vos per 2 d. d. per Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) ir juos ištaisyti turės iki PVM deklaracijos ir / arba PVM sąskaitų faktūrų registrų pateikimo termino pabaigos, o jam pasibaigus ne vėliau kaip per 10 d. d.

Pažymėtina, kad PVM deklaravimo ir sumokėjimo procesas nesikeičia – tai padaryti reikia iki mėnesio 25 d. Grąžintinas ir mokėtinas PVM, kaip įprastai, bus matomos per Mano VMI iš karto po deklaracijos pateikimo, nors ji dar vertinama. Jei deklaracija pateikta paskutinę termino dieną ir po 2 d. d. nustatomi neatitikimai, laikoma, kad deklaracija pateikta laiku.

VMI atstovė taip pat priduria, kad siekiant užtikrinti kuo sklandesnį procesą klientams, pilotinėje versijoje yra vertinimas tik vienas rizikos požymis. Taip pat jam nustatyta neatitikimų tolerancijos riba, t. y. pradžioje bus fiksuojami tik reikšmingiausi atitikimai. Ateityje ši riba bus sumažinta.

Daugiau informacijos apie PVM deklaracijų vertinimą pagal i.SAF duomenis rasite čia. Konsultacijos mokesčių klausimais teikiame telefonu +370 5 260 5060. Paslaugos ir konsultacijos klientų aptarnavimo padaliniuose – su išankstinė rezervacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas