Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su-24 numušimo pasekmės: rusai liks be atostogų ir pigių vaisių, o turkai – be dujų ir pinigų?

Milijonai rusų turistų liks be vasaros poilsio prie jūros, dešimtys vystymo projektų taip ir nebus įgyvendinti, iš parduotuvių išnyks nebrangūs vaisiai ir daržovės, o tai reikš dar vieną produktų pabrangimą. Maža to, dujų eksportui skirtas dujotiekis „Turkiškas srautas“ taip ir nebus pastatytas.
Antalijoje gausu rusų. Šįkart -  fotosesija tiesiog miesto centre
Turkijoje iki šiol poilsiaudavo daugybė rusų turistų. / A.Vareikaitės nuotr.

Visa tai greitai gali tapti realybe nutrūkus Rusijos ir Turkijos dvišaliams ekonominiams santykiams, rašo gazeta.ru.

Incidentas su Rusijos bombonešiu iš karto pakurstė antiturkiškas nuotaikas Rusijoje.

Smarki įtampa tarp Ankaros ir Maskvos kilo antradienį, kuomet Turkija numušė Rusijos karo lėktuvą. Turkai tikina, kad lėktuvas „Su 24“ įskrido ir jų valstybės teritoriją ir ignoravo perspėjimus, tuo tarpu Rusija aiškina, kad iš tiesų šis bombonešis buvo numuštas Sirijos teritorijoje.

Poilsis Turkijoje nebesiūlomas 

Incidentas su Rusijos bombonešiu iš karto pakurstė antiturkiškas nuotaikas Rusijoje. Maskva pareiškė, kad „terorizmo pavojaus lygis Turkijoje ne mažesnis, nei Egipte“. Rusija iš karto išplatino rekomendacijas savo piliečiams nevykti į Turkiją bei atsisakyti įsigytų turistinių kelionių į šią rusų poilsiautojų pamėgtą šalį.

Be to, buvo priimti nutarimai, pagal kuriuos Rusijos kelionių organizatoriai turėjo nutraukti kelionės į Turkiją jau nuo lapkričio 24 d., o visiems kelialapius šia kryptimi įsigijusiems poilsiautojams privalo grąžinti visus pinigus.

Turkija jau daugelį metų buvo labiausiai pamėgta turistų iš Rusijos kryptis. Į ją ir Egiptą pirmąjį šių metų pusmetį vyko 40 proc., arba 2,1 mln. visų poilsiautojų iš Rusijos.

Rusijos turizmo agentūrų sprendimą nutraukti keliones į Turkiją skaudžiai pajus ir su jomis bendradarbiaujančios šalies užsakomųjų skrydžių bendrovės.

Laukia dar viena prekių brangimo banga?

Turizmo sektorius toli gražu ne vienintelis, kuris nukentės nuo subjurusių Maskvos ir Ankaros santykių.

Turizmo sektorius toli gražu ne vienintelis, kuris nukentės nuo subjurusių Maskvos ir Ankaros santykių.

Kaip rašo dienraštis „Izvestia“, Rusijos visuomenės rūmų narys Pavelas Sičevas pasiūlė Turkijai įvesti ekonomines sankcijas paskelbiant prekių embargą, tokį patį, koks šiuo metu galioja produktams iš JAV, Kanados, ES bei dar keleto kitų šalių.

„Daugybė faktų liudija, kad Turkija perka naftą iš „Islamo valstybės“ (ISIS). Dėl to logiška būtų įvesti ekonomines sankcijas. Kalba eina apie maisto produktų įvežimo draudimą“, – sakė P.Sičevas ir pridūrė, kad būtina uždrausti mėsos, žuvies, pieno produktų, vaisių ir daržovių importą iš Turkijos.


Turkija su Rusija yra stambios prekybos partnerės, dėl to embargas turkiškai produkcijai galėtų lemti vaisių ir daržovių deficitą Rusijos prekybos centruose, ypač šaltuoju metų laiku. Be to, akivaizdu, kad šių produktų kainos išaugtų, kaip jos išaugo ir uždraudus vakarietiškos produkcijos įvežimą į Rusiją.

Turkais pasitiki ir statant elektrinę

Dar viena pablogėjusių santykių su Turkija auka bus statybų sektorius. Turkijos įmonės aktyviai veikia Rusijos nekilnojamojo turto (NT) rinkoje ir vykdo daugybę statybos projektų.

NT vystytojai iš Turkijos dažnai tapdavo ir partneriais vykdant Rusijos valstybinius projektus.

Paskaičiuota, kad vien tik Maskvoje per du dešimtmečius turkų NT bendrovės pastatė 24 mln. kvadratinių metrų gyvenamojo bei biurų ploto.

Svarbu pažymėti, kad NT vystytojai iš Turkijos dažnai tapdavo ir partneriais vykdant Rusijos valstybinius projektus.

Pavyzdžiui, turkų įmonė „Enka“ tapo vienintele užsienio bendrove, kurią Rusijos valdžia prileido prie Berezovskojos šiluminės elektrinės (Krasnojarsko kraštas) bloko statybos.

2014 m. bendra bendrovių iš Turkijos vykdomų statybos projektų Rusijoje vertė sudarė apie 50 mlrd. rublių.

Rusų grasinimų nebijo

Na ir galiausiai Rusijos lėktuvo numušimas kelia grėsmę energetikos projektų ateičiai.

Kalba eina ne tik apie galimai sustosiančią dujotiekio „Turkiškas srautas“ statybą, bet ir Rusijos atsisakymą dalyvauti keturių „Akkuyu“ atominės elektrinės blokų statybose.

Tiesa, tokiu atveju Maskva prarastų į šį projektą jau investuotus apie 3 mlrd. dolerių.

„Jeigu rusai nepastatys „Akkuyu“, ją ateis pastatyti kiti“, – dar spalio mėnesį pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas