Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su Donaldu Trumpu siejamas neapibrėžtumas skatina Meksiką karpyti BVP prognozes

Meksikos centrinis bankas trečiadienį vėl sumažino šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugio prognozę ir kaip priežastį nurodė neapibrėžtumą, susijusį su pagrindinės prekybos partnerės – Jungtinių Valstijų – prezidentu Donaldu Trumpu. 
Siena Meksikoje
Siena Meksikoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Meksikos banko vadovas Agustinas Carstensas sakė, kad banko valdyba sumažino savo prognozę „atsižvelgdama į neapibrėžtumą dėl dvišalių santykių su Jungtinėmis Valstijomis bei dėl būtinybės konsoliduoti valstybės finansus ir monetarinę politiką“.

Bankas pranešė sumažinęs šių metų bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugio prognozę nuo 1,5-2,5 proc. iki 1,3-2,3 proc. Ankstesnė prognozė taip pat buvo sumažinta lapkritį po to, kai D. Trumpas buvo išrinktas Amerikos prezidentu.

Meksikos vyriausybė šią savaitę sumažino savo BVP prognozę iki 1,5-1,7 proc.

D. Trumpas žada imtis priemonių apsaugoti darbo vietas Amerikoje ir šalies pramonę. Tačiau Meksika nerimauja, kad jai tokios priemonės brangiai kainuos, kadangi 80 proc. šalies eksporto tenka Jungtinėms Valstijoms.

D. Trumpas nori iš naujo derėtis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA), pasirašytos su Meksika ir Kanada, ir yra pažadėjęs imtis priemonių prieš kompanijas, gaminančias Meksikoje. Jis taip tikisi sugrąžinti darbo vietas į Jungtines Valstijas.

Ateinančių metų BVP prieaugio prognozę Meksikos centrinis bankas sumažino penkiais procentiniais punktais iki 1,7-2,7 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas