Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudėtinės palūkanos: kaip laikas gali padėti uždirbti milijonus?

Albertas Einšteinas kadaise sakė, kad sudėtinės palūkanos yra aštuntasis pasaulio stebuklas. Tie, kurie sudėtines palūkanas supranta – jas uždirba, o kurie nesupranta – jas moka. Plačiau apie tai pasakoja „Luminor“ banko vyresnysis portfelio valdytojas Mantas Skardžius, rašoma „Luminor“ pranešime spaudai.
Investavimas
Investavimas / 123RF.com nuotr.

Sudėtinės palūkanos yra skaičiuojamos ne tik nuo pradinės investuotos sumos, bet ir nuo kiekvienais metais uždirbtų palūkanų. Kitaip tariant, tai yra palūkanos nuo jau sukauptų palūkanų, o tai leidžia pagreitinti investicinės grąžos augimą laikui bėgant.

Geriausias draugas – laikas

Norint uždirbti iš sudėtinių palūkanų, itin svarbus tampa ilgasis investavimo laikotarpis, teigia M.Skardžius. Sudėtinių palūkanų reikšmę geriausiai išvysite per ilgesnį laikotarpį, todėl svarbiau ilgalaikė strategija nei trumpalaikis pelnas. Eksperto teigimu, pirmaisiais metais investicijų grąža greičiausiai pasirodys itin nedidelė, tačiau vėliau ji vis augs – laikas čia yra jūsų geriausias draugas.

Vladimiro Ivanovo nuotr. /Mantas Skardžius
Vladimiro Ivanovo nuotr. /Mantas Skardžius

„Pavyzdžiui, investuodami 100 eurų su vidutine metine 10 proc. grąža, po metų turėtumėte 110 eurų. Po 10 metų – 259 eurus, po 25 metų – 1083 eurus, o po 100 metų – jau beveik 1,4 milijono eurų. Taigi, šios palūkanos auga geometrinės progresijos principu“, – pavyzdį pateikia ekspertas.

Anot M.Skardžiaus, svarbiausia tiek nuosekliai investuoti tam tikras, kad ir nedideles sumas, tiek reinvestuoti uždarbį, t. y., naudotis sudėtinių palūkanų principu. Tokia logika galioja praktiškai bet kuriai investicinei priemonei – nuo indėlių iki akcijų ar vertybinių popierių, tačiau gali skirtis investicijų uždarbio išmokėjimo dažnis ir forma.

„Pavyzdžiui, kai kurie renkasi prekiauti akcijomis ir svyruojant jų vertei uždarbį fiksuoti kone kasdien. Tačiau praktikoje smulkiesiems investuotojams dažną prekybą akcijomis riboja nemaži administraciniai mokesčiai. O štai, tarkim, biržoje prekiaujami fondai (angl. ETF) dažnai investuotojams uždarbio neišmoka daugelį metų ir jį reinvestuoja patys“, – pasakoja M.Skardžius.

Svarbiausia – kuo anksčiau pradėti

Kaip bebūtų, anot eksperto, reinvestuoti savo pinigus visada galite ir savarankiškai, tačiau svarbiausia – pradėti. Sudėtingiau gali pasirodyti tik tai, kad kaskart reikės patiems nuspręsti, kur toliau investuoti gautą uždarbį, bei sekti, kaip yra apmokestinami sandoriai.

„Priešingu atveju, delsdami investuoti, ilgainiui palūkanų greičiausiai uždirbsite žymiai mažiau, o kaupdami pinigus dalį jų prarasite dėl infliacijos. Deja, Lietuvoje pastaroji praktika ypač dažna – savo santaupas žmonės dažnai renkasi laikyti tiesiog „kojinėje“, o ne juos įdarbinti“, – sako ekspertas.

Sudėtinės palūkanos yra galingas įrankis jūsų turtui auginti per ilgą laiką. Be abejonės, bet koks investavimas visada susijęs su rizika, primena M.Skardžius. Ją sumažinti galime investicijas diversifikuodami bei remdamiesi ne emocijomis, bet skaičiais ar ekspertų įžvalgomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas