Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 26 /09:44

Ar sukčiai jus lengvai apmulkintų? Sužinoti padės šis 12 klausimų Lietuvos banko testas

Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centras ir Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras interaktyviu edukaciniu testu gyventojams primena, kad sukčiai neatostogauja net vasarą. Dvylika testo klausimų padės prisiminti dažniausius sukčiavimo būdus ir jų požymius, o geriausiai testą išsprendusieji laimės Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro iniciatyva sukurtą strateginį stalo žaidimą „Sukčių voratinklis“, rašoma pranešime spaudai.
Sukčiavimas dėvėtų drabužių pardavimo platformoje
Sukčiavimas dėvėtų drabužių pardavimo platformoje / 123RF.com nuotr.

Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad finansinių sukčių aktyvumas tebėra stabiliai didelis. Šių metų pirmąjį ketvirtį Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro atlikta finansų įstaigų duomenų analizė parodė, kad sukčiai kėsinosi išvilioti 6,8 mln., o realūs gyventojų ir įmonių patirti nuostoliai sudarė 3,7 mln. Eur. Savo apgaulėms sukčiai pasitelkia ne tik ryškesnes, visuomenėje rezonuojančias naujienas ar procesus, tačiau yra linkę ir į sezoniškumą.

„Finansiniai sukčiai pasitelkia būdus ir praktiką, kuri atitinkamu sezonu labiausiai įtikintų savo realumu arba atitiktų žmonių lūkesčius. Nors apgaulės būdų įvairovė fiksuojama ištisus metus, visgi vasarą būtų galima tikėtis daugiau romantinio sukčiavimo apraiškų, netikrų skelbimų apie parduodamas sezonines prekes ar teikiamas nuomos paslaugas, skatinimo investuoti ir greitai „užsidirbti“ pinigų vasarai. Kurdami testą siekėme žmonėms priminti apie skirtingas realias situacijas ir paskatinti išlikti budriems“, – sako Pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centro vadovė Eglė Lukošienė.

Edukacinį testą sudaro dvylika klausimų apie skirtingus sukčiavimo būdus, jų požymius ir klaidas, daromas reaguojant į netikėtas sukčių atakas, kurios gali lemti didelius asmeninius finansinius nuostolius. Pasirinkus neteisingą atsakymo variantą, bus pateikiamas teisingas atsakymas, kuris, tikimasi, kad padės išplėsti ar prisiminti jau pamirštas žinias.

„Sukčiai tobulėja, o naujos technologijos, dirbtinis intelektas ir itin spartus mūsų gyvenimo tempas kuria palankią terpę toliau apgaudinėti žmones. Neužtenka tik būti budriems, nes sukčių taikomi būdai sudėtingėja: romantinio ar investicinio sukčiavimo būdu žmonės įtraukiami į bendrininkavimą ir tampa pinigų mulais, sukčiai siūlo pagalbą apsisaugoti nuo sukčių ir pan. Todėl ypač vasaros sezonu, kai mes visi linkę atsipalaiduoti, reikia nepaliauti mokytis ir gilinti savo žinias – taip didinti finansinį raštingumą. O tą ir kviečiame daryti sprendžiant testą ar žaidžiant stalo žaidimą“ – teigia Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė dr. Viktorija Dičpinigaitienė.

Atlikti testą bus galima iki pat vasaros pabaigos, o daugiausia teisingų atsakymų surinkę dalyviai galės laimėti Lietuvos banko sukurtą strateginį stalo žaidimą „Sukčių voratinklis“. Žaidime pateikiamos skirtingos sukčiavimo istorijos, kuriose yra užkoduotas atsparumo sukčiavimui įgūdžių lavinimas. Kartu su žaidimu pateikiama ir edukacinės informacijos bei patarimų, kaip neužkibti ant sukčių kabliuko, kokių sukčiavimo atvejų pasitaiko, ką daryti, jei visgi pakliūvama į sukčių pinkles.

Iš viso planuojama išrinkti 30 laimėtojų, kurie bus skelbiami liepos ir rugpjūčio mėn.

Daugiau informacijos apie edukacinį testą, sukčiavimo prevenciją ir stalo žaidimą rasite specialioje Lietuvos banko interneto svetainės skiltyje.

Išmėginti jėgas ir pasitikrinti žinias sprendžiant testą kviečiame čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius