Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sukluskite: antradienis – paskutinė diena deklaruoti pajamas

Baigiasi beveik du mėnesius trukęs pajamų deklaravimas – antradienis yra paskutinė diena, kai tai galima atlikti.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip 15min komentavo Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkės pavaduotojas Martynas Endrijaitis, iki savaitgalio pajamų deklaracijas buvo pateikę daugiau nei 1 mln. 31 tūkst. gyventojų – apie 100 tūkst. gyventojų daugiau, lyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Iš 755 tūkst. asmenų, kurie privalo pateikti pajamų deklaracijas už 2022 m., tai atlikusių gyventojų dalis labai panaši kaip ir tuo pat metu pernai – apie 71 proc.“, – komentare 15min teigė M.Endrijaitis.

Beveik 297 tūkst. gyventojų turės sumokėti 273 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), o daugiau nei 900 tūkst. gyventojų susigrąžins permoką (307 mln. eurų).

„Sienos“ nuotr./Martynas Endrijaitis
„Sienos“ nuotr./Martynas Endrijaitis

Svarbu tai, kad gyventojai, kurie prievolės deklaruoti pajamas neturi, tačiau nori susigrąžinti susidariusias GPM permokas, tai padaryti gali ir praėjus terminui.

Iki gegužės 2 d. teisingai pateiktų deklaracijų permokos grąžinamos iki liepos 31 d., pateikus po termino – permokos grąžinamos kaip įmanoma greičiau, bet ne ilgiau nei per 90 dienų nuo pajamų deklaracijos pateikimo.

„Šiuo metu permokos grąžintos jau rekordiniai gyventojų skaičiui, lyginti su ankstesniais metais – apie 65 proc. permokas deklaravusių gyventojų jas jau gavo. Apie 602 tūkst. gyventojų grąžinta jau beveik 204 mln. eurų“, – nurodė VMI viršininkės pavaduotojas.

Kas privalo pateikti deklaracijas?

Pajamų deklaraciją iki gegužės 2 d. turi pateikti visi gyventojai, kurie praėjusiais metais buvo įregistravę individualią veiklą su pažyma arba įsigiję verslo liudijimą – net ir tada, kai pajamų iš veiklos nebuvo gauta. Tuomet į pajamų eilutę tiesiog įrašomas nulis.

„Šiuo metu pajamų deklaracijų laukiama dar iš 30 proc. pernai individualią veiklą vykdžiusių gyventojų, t. y., deklaracijas turi pateikti daugiau nei 100 tūkst. gyventojų“, – sakė M.Endrijaitis.

Taip pat deklaruoti pajamas privalo asmenys, pernai gyventojams nuomoję nekilnojamojo turto (NT) objektus. Jei būstas nuomotas įsigijus verslo liudijimą, fiksuotas pajamų mokestis sumokamas iš karto, tačiau pajamas, kaip ir visas kitas individualios veiklos pajamas pajamas, netgi nulines, deklaruoti reikės iki gegužės 2 d. (imtinai).

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pajamų deklaravimas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Pajamų deklaravimas

Pernai gautas pajamas iš NT nuomos iki savaitgalio buvo deklaravę apie 73,5 tūkst. gyventojų.

Šią prievolę taip pat turi nuosavybėje 10 metų neišlaikytą NT ar 3 metus neišlaikytą transporto priemonę pernai pardavę gyventojai. Iki savaitgalio apie 62 proc. jau buvo atlikę šią pareigą, pajamų deklaracijų buvo laukiama iš maždaug dar 65 tūkst. gyventojų.

Gyventojo (šeimos) turto deklaraciją turi pateikti asmenys, kuriems tokia pareiga atsirado dėl eitų pareigų: politikai, valstybės tarnautojai, biudžetinių ir viešųjų įstaigų, savivaldybių, valstybės įmonių vadovai ir jų pavaduotojai, teisėjai, notarai ir kiti asmenys bei jų šeimų nariai.

Iš viso gyventojo (šeimos) turto deklaracijas turi pateikti apie 99 tūkst. gyventojų. Iš jų iki savaitgalio pareigą atliko apie 60 proc., tačiau jų dar buvo laukiama iš beveik 36 tūkst. gyventojų.

GPM dalį paramai skirti norintys gyventojai pateikti prašymą Elektroninio deklaravimo sistemos taip pat turi iki gegužės 2 d. (imtinai).

Iš viso už 2022 m. mokestinį laikotarpį prašymus iki savaitgalio buvo pateikę apie 411 tūkst. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas