Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimo platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti

Renkantis, kur investuoti, ne vienam gali kilti klausimas, ar sutelktinio finansavimo platformos (SFP) ir tarpusavio skolinimo platformos (P2P, angl. Peer to Peer) yra „tos pačios obels vaisiai“, ar jos kuo nors skiriasi?
Investavimas.
Investavimas. / Shutterstock nuotr.

Pasak „Profitus“ klientų aptarnavimo vadovo, Justo Paliukėno, keli esminiai akcentai padės atskirti šias platformas, kurios gali atrodyti kaip veikiančios tuo pačiu principu, nes suteikia galimybę kiekvienam įnešti savo pinigų ir kartu su kitais juos paskolinti.

Vis tik, esminis skirtumas yra tas, kad P2P pagrindinė veikla yra vartojimo paskolos fiziniams asmenims. SFP su fiziniais asmenimis nedirba, jos finansavimą telkia tik verslo projektams.

„Profitus“ atveju – nekilnojamojo turto (NT) projektus vystančioms įmonėms. Esminiai skirtumai – skiriasi rizikos lygis, skirtingai skaičiuojama grąža ir mokesčiai investuotojams.

Atstovų nuotr./Justas Paliukėnas
Atstovų nuotr./Justas Paliukėnas

Skirtingai skaičiuojamos palūkanos gali lemti mažesnį nei tikėtasi uždarbį

P2P gali atrodyti patraukliai dėl siūlomos 15-18 proc. grąžos iš paskolų fiziniams asmenims. Tačiau retai kas atkreipia dėmesį į tai, jog investicijos grąžinamos anuiteto principu. Tai reiškia, kad investavus kas mėnesį pagal numatytą grafiką bus grąžinama investicijos dalis bei palūkanos nuo investuotos sumos. Retas investuotojas įvertina, kad taip kas mėnesį mažėja jo investicijos dalis, taigi, mažėja ir mokamos palūkanos.

Investuojant per SFP, paskola išduodama konkrečiam periodui ir ją įmonė grąžina praėjus sutartam 3-18 mėnesių periodui. Todėl palūkanos skaičiuojamos nuo visos investuotos sumos per visą investicijos grąžinimo laikotarpį.

Pasinaudojus „Profitus“ ar bet kurios P2P platformos investavimo skaičiuokle, įvedus tą pačią skolinamą sumą tam pačiam terminui, matoma, kad 10 proc. palūkanos investuojant per „Profitus“ yra tas pats, kaip P2P žadamos 18 proc. metinės palūkanos.

Tai reiškia, kad tais atvejais, kai P2P žada mažesnes nei 18 proc. palūkanas, galutinė grąža bus mažesnė nei investuojant per SFP su 10 proc. metinėmis palūkanomis.

Shutterstock nuotr./Pinigai
Shutterstock nuotr./Pinigai

SFP paskolų saugumas užtikrinamas turto įkeitimu

Investuojant per sutelktinio finansavimo platformas (SFP) investuotojas gali jaustis saugesnis nei investuodamas per tarpusavio skolinimo (P2P) platformas, kadangi visos SFP paskolos suteikiamos tik įkeičiant NT. Paskolos su pirminės hipotekos NT įkeitimu neviršija 70 proc. įkeičiamo turto vertės – taip apsisaugoma nuo galimų rinkos ir NT verčių svyravimų.

Jeigu vystytojui nepavyksta laiku vykdyti įsipareigojimų ir jis nebeturi galimybių grąžinti paskolos, ji išieškoma iš įkeisto turto arba asmeninį laidavimą suteikusio fizinio ar juridinio asmens.

P2P išieškojimas galimas iš paskolos gavėjo gaunamų pajamų ar turimo turto, tačiau dažnu atveju paskolos gavėjai turto neturi, juolab, kad dažna tarpusavio skolinimo platforma, prieš suteikdama paskolą jos gavėjui, netikrina, ar klientas turi nekilnojamojo turto. Tai reiškia, kad jei paskolos gavėjas paskolos grąžinimo laikotarpiu netektų pajamų šaltinio, išieškojimo procesas taptų labai sudėtingas ir ilgas.

Skirtingas paskolų gavėjų rizikos vertinimas

P2P, veikdamos pagal Vartojimo kredito įstatymą, vadovaujasi kriterijumi, kad paskolos gavėjo finansiniai įsipareigojimai neviršytų 40 proc. gaunamų pajamų. P2P vertina 4-6 praėjusių mėnesių gautų pajamų dydį, pagal jų vidurkį ir mokamų įsipareigojimų sumą per mėnesį, nustatomas ir galimas paskolos dydis.

Tačiau pasitaikė ne vienas atvejis, kai fiziniai asmenys, dirbantys su individualios veiklos pažyma, visas gautas pajamas deklaruoja tik paskolos gavimo laikotarpiui. Taip pat pasitaiko, kai mažosios bendrijos vadovas, įprastai sau mokėjęs kelių šimtų eurų atlygį, reikiamam vertinimo (4-6 mėn.) laikotarpiui pasididina atlygį.

Tai yra visiškai kitokie procesai nei paskolų gavėjų vertinimai sutelktinio finansavimo platformose, kur ne tik vertinamas įkeičiamas NT, bet ir paskolos gavėjo istorija, patirtis bei reputacija.

Tuo pačiu įvertinamas vykdomas verslo planas ir jo potencialas bei atsižvelgiama į pesimistinį scenarijų – kas būtų, jeigu ištiktų vystytojui nepalankios aplinkybės, kaip tokiu atveju jis sugebėtų įvykdyti įsipareigojimus investuotojams.

Shutterstock nuotr./Šeima
Shutterstock nuotr./Šeima

Skirtingai skaičiuojami delspinigiai mažina investicijų per P2P uždarbį

Skolos išieškojimo atveju P2P fiziniam asmeniui gali skaičiuoti delspinigius tik iki 180 kalendorinių dienų, o jų dydis yra 0,05 proc. nuo vėluojamos investicijos dalies. Tačiau teisminėje praktikoje dažnai sutinkamas delspinigių dydis yra vos 0,02 proc. už kiekvieną uždelstą prievolės vykdymo dieną. Papildoma nauda ta, kad teisminio proceso metu nuo priteistos skolos sumos iki visiško skolos grąžinimo priskiriamos 5 proc. procesinės palūkanos.

SFP atveju vystytojui nevykdant finansinių įsipareigojimų, numatytos palūkanos skaičiuojamos pagal investavimo sutartį bei papildomos 5 proc. padidintos metinės palūkanos, kai yra išieškomas galutinis paskolos mokėjimas.

Jei vystytojas vėluoja tik sumokėti palūkanas, jis turi sumokėti pagal grafiką bei 5 proc. palūkanas už kiekvieną vėlavimo dieną. Tai reiškia, kad įvykdžius skolos išieškojimą, investuojantys, pvz., per „Profitus“, gautų reikšmingai didesnę grąžą nei planuota pagal mokėjimo grafiką.

Investuojant tarpusavio skolinimo platformose tokio reikšmingo teigiamo pokyčio investuotojas nepajaustų, kadangi gautų delspinigių suma būtų sąlyginai nedidelė, o galutinė metinė grąža net nesiektų numatytos, jei skolininkas skolą padengtų iki teisminio proceso.

P2P turi papildomų mokesčių investuotojams

Daugelis tarpusavio skolinimo platformų taiko mėnesinį administravimo mokestį, kuris yra vienodas tiek dideliam investuotojui, tiek smulkesniam. Tokie net ir nedideli mokesčiai, kai investicinis portfelis platformoje nėra didelis, gali turėti reikšmingos įtakos galutiniam uždarbiui.

Platformos investuotojams gali taikyti įvairius mokesčius, tiek pinigų išėmimo, tiek paskyros administravimo, tad prieš pasirenkant platformą verta įvertinti visus mokesčius bei platformos naudojimosi sąlygas.

Sutelktinio finansavimo platformos, bent jau „Profitus“, jokių papildomų mokesčių investuotojams netaiko, todėl pradėti investuoti bei auginti investicinį portfelį investuotojams nieko nekainuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai