Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkiškos suvalkiečių Kalėdos: pas kaimynus – ir maisto, ir dovanų

Kuo mažiau laiko lieka iki šv. Kalėdų, tuo daugiau parduotuvėse apsilanko žmonių, tuo greičiau tuštėja prekių lentynos. Pirkėjai nuo jų šluoja viską – drabužius, avalynę, kompiuterinę techniką, maisto produktus. Tiesa, lietuviai pelną krauna ne vien mūsų šalies prekybininkams. Nemažai tautiečių šventėms apsipirkti keliauja į kaimyninę Lenkiją, kurioje kainos mūsiškiams – daug priimtinesnės. Ypač dažnai į šią šalį vyksta pasienyje gyvenantys suvalkiečiai.
Pirmoji komercinė kelionė į Lenkiją
Pirmoji komercinė kelionė į Lenkiją / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Lenkiškas vaišių stalas

„Praėjusį savaitgalį su vyru norėjome užsukti į vieną Suvalkuose esantį prekybos centrą, bet neradome, kur pasistatyti savo automobilio. Dviejų aukštų požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje kone visas vietas buvo užėmusios mašinos su lietuviškais numeriais“, – sakė Kalvarijoje gyvenanti Irma Zubavičienė.

I.Zubavičienės kalėdinis vaišių stalas taip pat bus ruoštas iš Lenkijoje pirktų produktų, o dovanos artimiesiems irgi parkeliaus iš kaimyninės valstybės.

Ji su šeima į kaimyninę Lenkiją keliauja itin dažnai – bent kartą per mėnesį. Čia I.Zubavičienė perka pačias įvairiausias prekes: maisto produktus, alkoholinius gėrimus, drabužius, namų apyvokos daiktus ir kt. Anot jos, per vieną tokį apsipirkimą išleidžiama maždaug 80–100 eurų mažiau, nei už tas pačias prekes būtų sumokėta Lietuvoje. Moteris apsipirkinėja ne tik populiariausiuose prekybos centruose, bet ir turguje.

„Lietuvoje perkame tik tai, ko netikėtai pritrūksta. Paprastai Suvalkuose stengiamės apsipirkti ilgesniam laikui. Kartais vakarais po darbų nuvažiuojame į vos 15 km nuo namų esančias Cypliškes. Ten neseniai buvo atidarytas nedidelis prekybos centras, tad nors pasirinkimas ir mažesnis, bet kainos – vis tiek daug patrauklesnės nei Lietuvoje“, – sakė pašnekovė.

Jos kalėdinis vaišių stalas taip pat bus ruoštas iš Lenkijoje pirktų produktų, o dovanos artimiesiems irgi parkeliaus iš kaimyninės valstybės.

Pigesni žaislai

Daug toliau iki Suvalkų keliauti reikia Vilkaviškio rajone Gižų kaime gyvenančiai Rasai Alavočienei, tačiau, nepaisant to, ji taip pat į kaimyninę šalį vyksta bent kartą per mėnesį, o neretai – ir dažniau. Dažniausiai moteris ten perka maisto produktus, įvairius buities reikmenis. Dalis kalėdinių dovanų po eglute atsidurs taip pat iš Lenkijos, tačiau dalis bus pirkta ir Lietuvoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žaislai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žaislai

„Mūsų šalyje pirktos dovanos – pramoginio pobūdžio. Tokių kitose šalyse neįmanoma įsigyti. Lenkijoje Kalėdoms pirkau žaislus. Ten jie daug pigesni. Pavyzdžiui, anūkei padovanosiu vaikštynę, už kurią sumokėjau apie 50 eurų. Lietuvoje ji kainuoja beveik dvigubai daugiau. Dalį maisto šventiniam stalui taip pat pirkau Lenkijoje. Tiesa, šį kartą ganėtinai nedaug. Mėsos neperku, nes užsiauginu namuose, pyragus taip pat pati žadu kepti“, – prisipažino gižietė.

Vilkaviškietė Jūratė Bindokaitė kalėdinių dovanų seniai neperka. Ji įprastai su šeima šventiniu laikotarpiu aplanko kokį nors kultūrinį renginį. Tiesa, maisto prekių į Lenkiją ji važiuoja bent kartą per mėnesį, tad ne išimtis bus ir artėjantis šventinis laikotarpis. Neišvengiamai jos vaišių stalas bus nukrautas Lenkijoje įsigytais maisto gaminiais. Lietuvoje ji perka tik neilgai galiojančius maisto produktus – duoną, varškės sūrelius ir kt.

Važiuoja, kur nėra lietuvių

Beveik visada prieš vykdami ten internete pasižiūrime, kur ir kam yra kokios akcijos, kad nereikėtų daug blaškytis, – sakė A.Karalius.

Ne visi suvalkiečiai apsipirkti renkasi arti sienos esančias Cypliškes ar Suvalkus. Vilkaviškyje gyvenantis Algidas Karalius su žmona taip pat kartais lankosi šiuose miestuose, tačiau gana neretai jis keliauja kiek toliau – į maždaug už 30 km nuo Suvalkų esantį Olecką. Vyriškis į Olecką vyksta vien dėl to, kad ten beveik nėra lietuvių, tad ir eilės parduotuvėse daug mažesnės, o kainos – tos pačios kaip ir kitur Lenkijoje. Be to, kai mažesnis pirkėjų srautas, ir pardavėjai daug draugiškesni, ne tokie suirzę.

„Kol kas dar dovanų nepirkau, tačiau artimiausiu metu reikės pradėti jomis rūpintis. Turbūt dalį bandysiu įsigyti Lietuvoje, dalį – Lenkijoje. Mūsų šalyje tikriausiai ieškosiu įvairių smulkmenų ar niekučių, o kaimyninėje valstybėje pirksiu didesnius daiktus. Kad ir ką besakytų kiti, Lenkijoje viskas pigiau kone perpus. Mes paprastai perkame sveikesnį maistą – kalakutieną, antieną, žuvį. Beveik visada prieš vykdami ten internete pasižiūrime, kur ir kam yra kokios akcijos, kad nereikėtų daug blaškytis. Manau, jog prieš Kalėdas elgsimės taip pat“, – sakė A.Karalius.

Dovanos – Lietuvoje, maistas – Lenkijoje

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Spangevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Spangevičius

Priešingai nei A.Karalius, kitas vilkaviškietis Saulius Spangevičius dovanas artėjančioms Kalėdoms jau turi paruošęs. Nors vyras taip pat neretai vyksta į Lenkiją apsipirkti, šįkart jis artimuosius nustebinti žada Lietuvoje pirktomis dovanomis.

„Taip jau išėjo, kad vykti į Lenkiją pirkti dovanų šiemet neprireikė. Tiesa, ten daug kas išties yra pigiau, ypač maistas. Aišku, ir drabužių įvairovė nepalyginamai didesnė, ir kainos daug patrauklesnės nei mūsų šalyje. Neseniai pirkau švarką. Lenkijoje už jį sumokėjau 80 eurų, o Lietuvoje toks pat kainavo 129 eurus. Ir tai mūsų šalyje ši kaina buvo nurodoma kaip akcinė“, – sakė S.Spangevičius.

Dovanas artimiesiems Lietuvoje šiemet pirko ir dar vienas Vilkaviškio gyventojas Saulius Lietuvninkas. Anot jo, drabužiai ar batai mūsų šalyje – tikrai ne prastesnės kokybės nei Lenkijoje, o ieškant ir kainas galima atrasti ne didesnes nei kaimyninėje šalyje. Vilkaviškietis dažniausiai apsipirkti keliauja į Vilnių arba Kauną. Tiesa, maisto produktus jis vis dėlto įprastai įsigyja Lenkijoje.

Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Lietuvninkas
Asmeninio archyvo nuotr./Saulius Lietuvninkas

„Šiemet šventinis stalas taip pat bus iš produktų, pirktų Lenkijoje. Niekada neskaičiavau, kiek sutaupau vykdamas į už keliasdešimt kilometrų esančius Suvalkus, tačiau tai geriausiai matyti ant produktų krepšių kiekio. Lietuvoje už tą pačią sumą nusiperku tikrai daug mažiau prekių“, – teigė S.Lietuvninkas.

Į Lenkiją nesidairo

Priešingai nei dauguma suvalkiečių, Vilkaviškio rajone Kisiniškių kaime gyvenanti Erika Karasevičienė į Lenkiją keliauja pirkti nebent šviežios kiaulienos. Įprastai moteris apsipirkinėja Vilkaviškyje arba Marijampolėje. Taip ji elgsis ir prieš artėjančias šventes. Dalį dovanų vilkaviškietė jau turi nupirkusi, o likusias žada įsigyti artimiausiu metu.

Kol kas, kuo per šventes pradžiugins artimuosius, dar neturi ir kita vilkaviškietė Inga Jasulaitienė. Tiesa, aišku viena – kaip ir E.Karasevičienė, į Lenkiją ji nekeliaus. Moteris tvirtino, jog paprastai taip pat apsiperka Vilkaviškyje arba Marijampolėje, tad ir prieš Kalėdas tradicijų nekeis.

„Vaikams greičiausiai pirksiu loginių bei kompiuterinių žaidimų, tėvams – laikraščių bei žurnalų prenumeratas, kitiems – smulkesnes dovanas. Manau, jog dovanoms išleisiu ne daugiau nei 200 eurų. Dar apie 100 eurų turėtų kainuoti šventinis stalas“, – atskleidė I.Jasulaitienė.

Šventėms – apie 200 eurų

Panašias sumas dovanoms ir šventiniam stalui žada išleisti ir kiti suvalkiečiai. E.Karasevičienė, I.Zubavičienė ir R.Alavočienė tikisi, kad dovanoms ir šventiniam stalui užteks 200 eurų.

„Vaikams dovanos bus, aišku, didesnės, tačiau suaugusiems ketinu pirkti labiau simbolinius daiktus: kavą, prieskonius, saldumynus“, – sakė E.Karasevičienė.

S.Spangevičius ir S.Lietuvninkas vylėsi, kad šiemet visoms dovanoms užteks 100 eurų, o šventinį stalą vilkaviškiečiai ketina pasidengti už perpus mažesnę sumą.

„Esame sutarę, kad dovanas vieni kitiems pirksime ne daugiau kaip už 10 eurų, tad nelabai ką čia ir prigalvosi. Suaugusiems – kojinės, anūkams – žaislai“, – šypsojosi S.Spangevičius.

Kiek daugiau kalėdinėms dovanoms žada išleisti A.Karalius. Anot jo, tam prireiks maždaug 300 eurų, o brangiausia dovana, aišku, bus skirta žmonai.

„Šventinis stalas, manau, kainuos ne daugiau kaip 50–60 eurų. Prie jo sėsime trise, tad ir maisto nereikia ruošti itin daug“, – tvirtino vilkaviškietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas