Sviesto trūkumas Prancūzijoje jau pasiekė pokarinį lygį

Šiuo metu pardavinėti sviestą Lietuvoje yra nuostolinga – tą patį kiekį būtų galima lengvai parduoti Vakaruose ir dar už didesnę kainą, nes Europoje sviesto poreikis ir kaina pasiekė dar neregėtą mastą. Tai neseniai pareiškęs pieno perdirbimo įmonės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa, panašu, buvo teisus. Prancūzijoje sviesto deficitas jau pasiekė kritinę ribą, o „Le Figaro“ tai pavadino didžiausiu trūkumu nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.
Sviesto trūkumas Prancūzijoje
Sviesto trūkumas Prancūzijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prancūzijoje kai kurių parduotuvių pirkėjus pasitinka jau tuščios lentynos sviesto skyriuose. Prancūzų spauda rašo, kad sviesto tiekimas stringa dėl smarkiai išaugusios šio produkto paklausos, ir ypač dėl išaugusios konditerijos gamybos Azijoje ir Artimųjų Rytų šalyse.

Prancūzijos gyventojai dalijasi nuotraukomis su tuščiomis lentynomis.

„Euronews“ skelbia, kad dabartinis sviesto trūkumas yra susijęs su 2015 m. ES priimtu sprendimu panaikinti pieno kvotų sistemą. Pieno gamyba sumažėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviesto trūkumas Prancūzijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviesto trūkumas Prancūzijoje

Sviesto gamyba smarkiai sumažėjo ir po tyrimų, kad sotieji riebalai nėra tokie kenksmingi organizmui, kaip manyta anksčiau, todėl padaugėjo sviesto pakaitalų. Tačiau auganti ekonomika didina konditerijos paklausą Prancūzijoje, sviesto poreikis šalyje vien tik pernai išaugo 60 proc. Todėl šalyje kai kuriose vietose jau ima trūkti sviesto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviesto trūkumas Prancūzijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviesto trūkumas Prancūzijoje

„Euronews“ rašo, kad sviesto deficitą ima justi ir saldėsių gamintojai Prancūzijoje. „Daugumai kepėjų yra garbės reikalas savo receptuose naudoti aukščiausios klasės sviestą, o ne pigesnę alternatyvą – margariną. Kepėjai dabar turi tik išeitį – didinti kainas“, – rašo „Euronews“.

Teigiama, kad sviesto trūkumas jau kelia grėsmę darbo vietoms, nes Vakarų Europos konditerijos gamintojai stengiasi iš anksto pasirūpinti didesniu sviesto kiekiu, kad išlaikytų tolygią gamybą, todėl mažesnių besivystančių šalių rinkose sviesto deficitas tampa dar didesnis.

Prancūzijos laikraštis „Le Figaro“ dabartinį sviesto deficitą pavadino „didžiausiu nuo Antrojo pasaulinio karo metų“, o pastarąsias dienas spausdino daug patarimų skaitytojams, kaip kepti be sviesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų