Prancūzijoje kai kurių parduotuvių pirkėjus pasitinka jau tuščios lentynos sviesto skyriuose. Prancūzų spauda rašo, kad sviesto tiekimas stringa dėl smarkiai išaugusios šio produkto paklausos, ir ypač dėl išaugusios konditerijos gamybos Azijoje ir Artimųjų Rytų šalyse.
Prancūzijos gyventojai dalijasi nuotraukomis su tuščiomis lentynomis.
„Euronews“ skelbia, kad dabartinis sviesto trūkumas yra susijęs su 2015 m. ES priimtu sprendimu panaikinti pieno kvotų sistemą. Pieno gamyba sumažėjo.
Sviesto gamyba smarkiai sumažėjo ir po tyrimų, kad sotieji riebalai nėra tokie kenksmingi organizmui, kaip manyta anksčiau, todėl padaugėjo sviesto pakaitalų. Tačiau auganti ekonomika didina konditerijos paklausą Prancūzijoje, sviesto poreikis šalyje vien tik pernai išaugo 60 proc. Todėl šalyje kai kuriose vietose jau ima trūkti sviesto.
„Euronews“ rašo, kad sviesto deficitą ima justi ir saldėsių gamintojai Prancūzijoje. „Daugumai kepėjų yra garbės reikalas savo receptuose naudoti aukščiausios klasės sviestą, o ne pigesnę alternatyvą – margariną. Kepėjai dabar turi tik išeitį – didinti kainas“, – rašo „Euronews“.
Teigiama, kad sviesto trūkumas jau kelia grėsmę darbo vietoms, nes Vakarų Europos konditerijos gamintojai stengiasi iš anksto pasirūpinti didesniu sviesto kiekiu, kad išlaikytų tolygią gamybą, todėl mažesnių besivystančių šalių rinkose sviesto deficitas tampa dar didesnis.
Prancūzijos laikraštis „Le Figaro“ dabartinį sviesto deficitą pavadino „didžiausiu nuo Antrojo pasaulinio karo metų“, o pastarąsias dienas spausdino daug patarimų skaitytojams, kaip kepti be sviesto.