Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 09 /10:55

Švietimo valdininkai teisinosi dėl pirkimo: tai geriausias būdas nusipirkti ekspertus

Viešųjų pirkimų tarnyba įteikė raštą Ugdymo plėtotės centrui (UPC) dėl trūkumų viešajame pirkime, kuriuo perkamos ekspertų paslaugos pasirinkto mokyklinių programų atnaujinimui. Šiuo pirkimu anksčiau pasipiktinimo akademinė bendruomenė. UPC direktorius Giedrius Vaidelis teisinasi, kad pirkimas yra skaidriausias būdas ekspertams pirkti, o pirkimo trūkumai bus ištaisyti bendradarbiaujant su Viešųjų pirkimų tarnyba. Paaiškėjo ir dar vienas absurdas – parengus naujas programas mokiniams, nebus naujų vadovėlių.
Švietimo ir mokslo ministerija
Švietimo ir mokslo ministerija / Mato Miežonio / 15min nuotr.

Kultūros istorikas Darius Kuolys savaitgalį paviešino, kaip Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldus Ugdymo plėtotės centras galimai neskaidriai leidžia 7,8 mln. Eur ES lėšų, skirtų mokyklinių programų atnaujinimui. Įtarimų sukėlė paskelbto viešojo pirkimo prasmė, abejotini reikalavimai, skuba, akademinė bendruomenė išsakė daug kritikos.

Ugdymo plėtotės centro (UPC) direktorius G.Vaidelis patvirtino, kad VPT pirmadienį dėl šio pirkimo įteikė raštą. Jis teisinasi, kad skubos nėra, viskas įgyvendinama viešai, esą dėl ugdymo turinio atnaujinimo diskusijos pradėtos jau nuo 2016 m.

„Mes visą projektą ir visą ugdymo turinio atnaujinimą jau prieš keletą metų pradėjome diskutuoti ir su švietimo bendruomene, mokslininkais, praktikais. Galbūt pats faktas nebuvo plačiai viešintas, bet iš esmės tai nebuvo naujiena, nes visada buvo sakoma, kad šiais metais buriamos ekspertų, mokslininkų, bei visos kitos grupės, kurios dirbs atnaujinant mokymų turinį“, – sako G.Vaidelis.

Anot jo, perkamos ekspertų grupės, kurios dirbs kartu su visa švietimo bendruomene atnaujinant mokyklines ugdymo programas 22 mėnesius.

Pirkimo vertė yra 1,3 milijonai eurų, tuo tarpu visa ES finansuojamo projekto vertė – 7,8 mln. eurų per ketverius metus. G.Vaidelis vylėsi, kad pirkime galėtų būti konkurencija.

„Vyksta Viešasis pirkimas, ir mes dar neturime nei vieno pasiūlymo, ir vyksta diskusijos ar stabdyti, ar nestabdyti“, – sako G.Vaidelis.

Pirkimo metu siekiama įsigyti apie 80 ekspertų, vienam iš jų tenkanti lėšų suma siektų apie 15 tūkst. eurų.

Pasak UPC vadovo, anksčiau ekspertai būdavo samdomi atskiri, pagal autorines sutartis, ir tokia veikla būdavo abejojama.

„Būdavo daug nepasitenkinimo, būtent todėl buvo nuspręsta daryti viešąjį pirkimą – tai viešiausias būdas nusipirkti ekspertus: ne tuos, kurie yra metai iš metų toje erdvėje, bet tikrai nusipirkti. Ir tos uždaros grupės, kurios dalyvaudavo vadovėlių, programų rengime, kad ir kiti žmonės, ekspertai galėtų sudalyvauti. Ta senoji praktika turi baigtis“, – sako G.Vaidelis.

Jis tikino, kad pirkimas nėra pritaikytas konkretiems žmonėms, galbūt net ir tos pačio UPC darbuotojams.

„Tikrai nebuvo stengiamasi kažką kažkam konkrečiai ruošti. Mūsų grupėse buvo prašymas, kad jei yra įmanoma – pasikviesti žmonių, kurie turi tarptautinės patirties“, – sako G.Vaidelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešųjų pirkimų tarnyba

Jis patikino, kad iš Viešųjų pirkimų tarnybos jau gautas raštas, kuriame „jie siūlo peržiūrėti sąlygas“.

„Įstatymiškai, paminėta, kad įstatymais niekas nepažeista: viskas išlaikyta, ir atsižvelgta, ir jokių pažeidimų nėra, tačiau siūlo atkreipti dėmesį į kai kuriuos ekonominio vertinimo kriterijus. Jų manymu, kai kurios nuostatos yra subjektyvios ir mes tikrai kalbamės tariamės su jais, žiūrime, nes iš tiesų pirkimas yra labai didelis, svarbus, ir mums svarbu, kad patys geriausi ekspertai dalyvautų“, – sako G.Vaidelis.

G.Kazakevičius: pirkimas gali būti peržiūrėtas

Švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius tikino, kad po VPT rašto sąlygos gali būti peržiūrimos: „Po pokalbių su VPT bus priimtas sprendimas, ar pakanka neesminių pakeitimų, ar tai yra esminiai pakeitimai, kada pirkimas turi būti sustabdytas ir pateiktas naujoje versijoje“.

Jis taip pat gynėsi, kad pirkimas yra geriausias būdas įsigyti reikalingiems ekspertams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius

„Galima diskutuoti dėl pirkimo būdų, bet ekspertų samdymas ar įdarbinimas – kažin ar yra skaidresnis būdas nei viešas pirkimas. Jei iš tiesų egzistuodavo tam tikros tradicijos, kad pirma būdavo suformuojama kažkokia grupė, o tada pritaikomos pirkimo sąlygos, šiuo atveju mes nuo to norime atsiriboti. Visi vienu ar kitu būdu nupirkti ekspertai bus paskelbti viešai, bus aiškiai matoma, iš kokių institucijų ar aukštųjų mokyklų“, – sako G.Kazakevičius.

Atsakydamas į kritiką, kodėl pirkimo sąlygos pritaikytos konkretiems specialistams, o ne kompetencijoms įsigyti, be to, VPT įvardytos subjektyviomis, viceminisitras tikino, kad tiekėjai laisvi pasiūlyti ir daugiau specialistų.

UPC vadovas taip pat atsakė į VPT išsakytą kritiką: esą anksčiau apie pirkimą skelbti nebuvo galima, nes tik gegužės 30 dieną pasirašyta sutartis su Europos socialinio fondo agentūra.

„Šiandien mūsų didžiausias noras – kad ugdymo turinį atnaujintų visa švietimo bendruomenė. Kad nebūtų tos programos atitrūkusios nuo realybės, tikrai priimtinos, ir tas savininkiškumo jausmas Lietuvoje būtų“, – tikina G.Kazakevičius.

„Scanpix“ nuotr./Vaikas
„Scanpix“ nuotr./Vaikas

Pagal paviešintą planą, šiuo metu telkiamos bendrųjų programų rengėjų grupės, 975 mokyklų, 60 savivaldybių komandos, ir atrenkama 50 pilotinių mokyklų. Šiose mokyklose ir bus išbandomos ruošiamos programos jau kitąmet rugsėjį, tuo metu konsultuojantis su visa švietimo bendruomene.

Plane taip pat nurodoma, kad 2020 m sausį įsitrauktų socialiai atsakingas verslas – leidėjai, IT ir kitos bendrovės, taip pat nevyriausybinės organizacijos ar švietimo asociacijos, būtų tariamasi, kaip įgyvendinti naujas bendrojo ugdymo programas. Tikimasi, kad programos bus patvirtintos iki 2020 m. pabaigos, jos mokyklose turėtų būti įgyvendintos 2021 m. rugsėjį.

Vadovėlių nebus, kai bus programos

Spaudos konferencijoje iškelta vadovėlių problema – jau dabar jų trūksta, o atnaujinant programas, vadovėlių apskritai gali nebūti.

UPC vadovas teisinosi, kad vadovėlis yra papildoma priemonė mokiniui, o ne mokytojui, o mokytojai be vadovėlių gali atrasti daug mokymo priemonių, jis tą grindė esama patirtimi.

„Mokytojai nerimavo, kaip programą reikės įgyvendinti – nėra vadovėlių. Bet metų pabaigoje, kai turėjome refleksiją, kaip sekėsi išbandyti – sakosi, kad niekada negalvojome, kol buvom prisirišę prie vadovėlių, kad viešoje erdvėje tiek daug bendrų išteklių, kuriais galima naudotis, o mes buvome prilipę prie vadovėlių“, – sako G.Vaidelis.

Anot jo, atnaujinus mokymo programas, „gal ir nebus skausmingo lūžio, kad dar nėra parengto vadovėlio“, kuriame būtų žyma, kad vadovėlis parengtas pagal tam tikrą programą.

„Šiandien dienai mes dažnai vadovėlius įsivaizduojame kaip panacėją. Jei dėl išleidimo – praeitą savaitę su leidyklomis turėjome susitikimus ir toliau diskutuosime, svarstome šitą klausimą, kaip reikės užpildyti šią spragą, per kiek laiko galėtų pasiruošti, kada turėtų pradinius programos apmatus, kad jie galbūt turėtų paruoštus vadovėlius“, – sako UPC vadovas.

Viceministras papildė, kad vadovėliams bus laiko 2020 metais, o daugiau dėmesio bus teikiama skaitmeniniams variantams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gražvydas Kazakevičius

„2019 m. pabaigoje iš esmės jau bus aiškios gairės vadovėlių rengėjams“, – sako G.Kazakevičius.

Laukia kiti pirkimai

UPC vadovas tikino, kad artimiausiu metu bus skelbiami ir kiti pirkimai, susiję su projektu.

„Greitu metu turime pirkti ir moderuojančios grupės paslaugas, ji turės savivaldybių grupes ir mokyklų komandas moderuoti, pirksime metodinės pagalbos mokykloms paslaugas, šio projekto rėmuose. Ir kiek žinau – pagal priemonę skaitmeninių ugdymo priemonių atnaujinimas – tos atnaujinimo paslaugos bus perkamos“, – sako G.Vaidelis.

Anot jo, UPC biudžetas atlyginimams ir veiklai skirti 800 tūkst. eurų, ES lėšomis skirtingomis priemonėmis užsitikrinta atitinkamai 7,8 mln. eurų, 4 mln. eurų ir 400-500 tūkst. eurų parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas