Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Swedbank“: infliacija Lietuvoje šiemet pasieks 10,7 proc., Latvijoje, Estijoje – 10 proc.

Vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet pasieks 10,7 proc., o Latvijoje ir Estijoje sudarys po 10 proc., prognozuoja visose trijose Baltijos šalyse veikiantis Švedijos bankas „Swedbank“.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bankas savo naujausioje ketvirtinėje ekonominėje apžvalgoje taip pat pablogino trijų Baltijos šalių bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo 2022 metais prognozes.

Lietuvos BVP augimo šiais metais prognozė buvo sumažinta nuo 3,2 iki 1,7 proc., o augimo 2023 metais prognozė – iki 2,5 procento.

Šių metų vidutinės metinės infliacijos Lietuvoje prognozė buvo padidinta nuo 7 iki 10,7 proc., o kitų metų prognozė – nuo 2,7 iki 2,9 procento.

Latvijos BVP augimo 2022 metais prognozė buvo sumažinta nuo 4,1 iki 1,4 proc. ir, jeigu ši prognozė pasitvirtins, Latvijos ūkio augimo tempas bus lėčiausias tarp Baltijos šalių, nors prieš prognozių pabloginimą „Swedbank“ prognozavo, kad Latvijos ekonomika šiemet augs sparčiausiai Baltijos šalyse.

Latvijos BVP augimo 2023 metais prognozė taip pat buvo sumažinta – nuo 3,5 iki 2,6 procento.

Vidutinės metinės infliacijos Latvijoje 2022 metais prognozė buvo padidinta nuo 6,5 iki 10 proc., o kitų metų infliacijos prognozė – nuo 2,9 iki 3,5 procento.

Estijos BVP augimo šiais metais prognozę bankas sumažino nuo 3,5 iki 1,5 proc., o kitų metų prognozę – nuo 3,2 iki 2 procentų.

Vidutinės metinės infliacijos Estijoje 2022 metais prognozė buvo padidinta nuo 6 iki 10 proc., o kitų metų infliacijos prognozė – nuo 2,6 iki 4,5 procento.

Pasak Agnesės Buceniecės, laikinosios „Swedbank“ Latvijoje vyriausiosios ekonomistės, pandemijos padariniai ir nestabilumas, kurį nulėmė karas Ukrainoje, kelia kainas ir varžo ekonomikos augimą.

„Pasaulio ir Latvijos ekonomikos augimo prognozės buvo gerokai pablogintos. Nepaisant nedidelio ir trumpo nuosmukio, Latvijos ūkio augimas šiemet tęsis. Taip pat tęsis darbo rinkos atsigavimas, bet vėžlio greičiu. Sparčiai kylančios kainos pakirs vartotojų perkamąją galią ir verslo pelningumą. Vartotojų išlaidos, privačios investicijos ir eksportas augs lėčiau negu anksčiau buvo tikėtasi. Investicinį aktyvumą padės paremti ES finansuojamų projektų įgyvendinimas“, – pareiškė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai