Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Swedbank“ pradėjo riboti pervedimus į 59 teritorijas: štai kurias šalis tai liečia

Bankas „Swedbank“ skelbia nuo rugsėjo nebevykdysiantis pervedimų į 59 aukštos rizikos šalis ar teritorijas. Taip, anot atstovų, siekiama sumažinti pervedimų į kai kurias užsienio šalis riziką. Kiti šalyje veikiantys bankai tokių plačių priemonių nesiima, tačiau apribojimai tam tikroms perlaidoms galioja visur.
Pinigai (asociatyvi nuotr.)
Pinigai (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Didžiausias Lietuvoje veikiantis bankas „Swedbank“ pranešė nuo rugsėjo 1 d. nebevykdysiantis pervedimų į 59 aukštos rizikos šalis arba teritorijas.

Banko atstovai teigė, kad siekiama sumažinti pervedimų į užsienio šalis riziką.

„Swedbank“ grupė, įvertinusi su pinigų plovimo prevencija susijusias rizikas, nusprendė nevykdyti mokėjimų, susijusių su šalimis, kurios pagal tarptautinių organizacijų vertinimą patenką į labai didelę ir didelę rizikos kategoriją“, – naujienų agentūrai BNS dar rugpjūtį nurodė bankas.

Nuo rugsėjo 1 d. mokėjimai nebebus atliekami į šias šalis ir teritorijas:

Afganistanas, Amerikos Samoa, Angilija, Aruba, Belizas, Bisau Gvinėja, Bonairė, Sint Eustatijus ir Saba, Brunėjus, Burkina Fasas, Burundis, Butanas, Centrinės Afrikos Respublika, Čadas, Didžiosios Britanijos Mergelių salos, Džibutis, Eritrėja, Esvatinis, Fidžis, Gambija, Grenada, Gvinėja, Haitis, Irakas, Iranas, Kiribatis, Komorai, Kuko salos, Lesotas, Marianos šiaurinės salos, Maršalo salos, Mauritanija, Mianmaras, Mikronezijos Federalinės Valstijos, Montseratas, Nauru, Nigeris, Niujė, Palau, Papua Naujoji Gvinėja, Pietų Sudanas, Pusiaujo Gvinėja, Rytų Timoras, Saliamono salos, Salvadoras, Samoa, San Tomė ir Prinsipė, Sent Lusija, Sent Vinsentas ir Grenadinai, Sirija, Somalis, Surinamas, Šiaurės Korėja, Šventosios Elenos sala, Terksas ir Kaikosas, Tonga, Tuvalu, Vakarų Sachara, Vanuatu, Venesuela, Volisas ir Futūna.

Banko duomenimis „Swedbank“ klientai į šias šalis yra atlikę labai nedaug tarptautinių pervedimų – tik keletą per metus.

Mato Miežonio nuotr./Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas
Mato Miežonio nuotr./Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas

Jei po rugsėjo 1-osios klientams ir toliau reikės atlikti tarptautinius pervedimus į kurią nors iš minėtų šalių, bankas nurodo, kad jie turėtų ieškoti kitų pervedimo galimybių. Tuo atveju, jei jie nesutiks su pakeitimais, gali nutraukti sutartį.

Bankas teigia, jog draudimas nėra absoliutus, išimtiniais atvejais – humanitariniais tikslais, valstybės poreikiams – mokėjimai bus vykdomi, o klientai tokiu atveju turėtų kreiptis tiesiogiai į banką.

Be naujų ribojimų galios ir anksčiau priimti sprendimai – pavyzdžiui, pernai balandžio 11 d. „Swedbank“ sustabdė finansines operacijas su Rusija ir Baltarusija.

SEB neaptarnauja perlaidų iš 6 šalių ar teritorijų, ribojimus taiko keliolikai

Antrasis pagal dydį bankas Lietuvoje SEB taip pat yra pritaikęs tam tikrų apribojimų perlaidoms į užsienį, tačiau bent jau kol kas konkurentų keliu sekti nesiruošia.

Kaip ir kiekvienas verslas nuolat vertiname verslo ir rizikos santykį. Rizikų faktoriui nusveriant verslo interesą, gali būti svarstomi sprendimai riboti paslaugas ar peržiūrėti jų kainodarą“, – 15min nurodė banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„SEB bankas“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„SEB bankas“

Šiuo metu bankas, atsižvelgdamas į tarptautines sankcijas, bankų korespondentų reikalavimus, SEB grupės ir SEB banko vidaus politiką, neteikia mokėjimų paslaugų į ir iš Rusijos ir Baltarusijos.

Taip pat nevykdo pinigų pervedimų, jei jie yra susiję su Iranu, Šiaurės Korėja, Sirija, Venesuela ir Krymo regionu Ukrainoje.

Kai kurioms kitoms šalims ir teritorijoms gali būti taikomi pervedimų apribojimai – bankas gali paprašyti pateikti papildomos informacijos ir dokumentus, jei yra požymių, kad pinigų pervedimas yra susijęs su minėtomis šalimis ir teritorijomis. Dėl to pervedimo vykdymas gali užtrukti.

Panašūs apribojimai gali būti taikomi šioms šalims ar teritorijoms: Afganistanas, Armėnija, Baltarusija, Azerbaidžanas, Centrinės Afrikos Respublika, Padniestrė (Moldova), Kuba, Kongo Demokratinė Respublika, Egiptas, Gvinėja, Bisau Gvinėja, Irakas, Kirgizija, Libanas, Libija, Malis, Mianmaras (Birma), Nikaragva, Ukraina, Somalis, Jungtiniai Arabų Emyratai, Luhanskas (Ukraina), Doneckas (Ukraina), Sudanas, Pietų Sudanas, Zimbabvė, Jemenas, Rusija, Kinija, Turkmėnistanas, Pakistanas, Turkija.

„Šalių ir teritorijų sąrašas nėra baigtinis ir gali keistis dėl sankcijas nustatančių teisės aktų pasikeitimų, bankų korespondentų reikalavimų bei SEB grupės ir SEB banko vidaus politikos pokyčių“, – nurodoma tinklapyje.

Visų bankų politika – skirtinga

„Luminor“, pirmiausia, aptarnauja klientus, kurie yra Baltijos šalių gyventojai ar turi stiprių asmeninių ar verslo ryšių su mūsų regionu. Laikydamiesi galiojančių teisės aktų reikalavimų, mes nevykdome tų mokėjimų, kurie turi tiesioginių ar netiesioginių sąsajų su Jungtinių Tautų Organizacijos, Europos Sąjungos ar Jungtinių Amerikos Valstijų sankcionuotomis šalimis ar teritorijomis. Įžvelgdami potencialią riziką, taip pat galime sustabdyti ir tirti mokėjimus į kitas šalis ar teritorijas“, – paklausta dėl valstybių nurodė „Luminor“ banko Lietuvoje komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitytė.

Kur kas daugiau informacijos galima rasti pačiame „Luminor“ tinklapyje – kaip ir konkurentai, bankas nuo 2022 m. birželio 1 d. pabaigos sustabdė visus išeinančius mokėjimus visomis valiutomis į Rusiją ir Baltarusiją, o nuo liepos 1 d. – ir visus įeinančius mokėjimus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Luminor“ bankas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Luminor“ bankas

Vidinė banko politika nurodo, kad „Luminor“ nesudaro sandorių ir nevykdo mokėjimų, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusių su šiomis sankcionuotomis šalimis: Iranu, Šiaurės Korėja, Sirijos Arabų Respublika, Kuba, Krymu, vyriausybės nekontroliuojamomis Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių teritorijomis.

„Luminor“ gali nutraukti bet kokių paslaugų teikimą klientams, esantiems pirmiau išvardytose šalyse ir teritorijose. Išimtys galimos tik tuo atveju, jei tokie pervedimai būtų susiję su humanitarine pagalba.

„Įvairios tarptautinės sankcijos taikomos ir kitoms šalims / teritorijoms, pavyzdžiui, vyriausybės nekontroliuojamoms Ukrainos Chersono, Zaporižios sričių teritorijoms, Irakui, Sudanui ir kt. Todėl su jomis susijusius mokėjimus galime stabdyti, norėdami juos ištirti“, – nurodoma banko tinklapyje.

Šiaulių bankas šiuo atžvilgiu išlieka turinčiu mažiausiai ribojimų.

Šiaulių banko nuotr./Šiaulių bankas
Šiaulių banko nuotr./Šiaulių bankas

„Šiaulių banke vykdome ribojimus tik mokėjimams į Rusiją ir Baltarusiją. Kitų šalių blokavimas šiuo metu nėra svarstomas“, – 15min nurodė banko Komunikacijos grupės vadovė Monika Rožytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas