Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11 /10:17

Taisoma birželio prognozė: Lietuvos ekonomika augs sparčiau nei tikėtasi, atlyginimai kitąmet didės lėčiau

Lietuvos ūkis šiais metais augs sparčiau nei prognozuota – bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet turėtų paaugti 2,3 proc., trečiadienį, pristatydama naujausią Lietuvos ekonominės raidos scenarijų pranešė finansų ministrė Gintarė Skaistė. Birželį ministerija skaičiavo, kad šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs 2,1 proc., kitąmet – 2,9 proc.
Finansų ministerija
Gintarė Skaistė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2025-2027 m. ekonomikos augimo tempas turėtų paspartėti iki 2,9 proc. per metus.

Taip pat nurodoma, kad kainų augimas šiemet sulėtės iki 1 proc., o bruto atlyginimai vidutiniškai augs 10,1 proc. Tačiau kitąmet atlyginimo augimo tempas sulėtės ir vidutiniškai sieks 7,6 proc.

Atnaujintomis bendrojo vidaus produkto ir kitų svarbiausių ekonomikos sričių prognozėmis remiamasi rengiant 2025 metų valstybės biudžetą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gintarė Skaistė

„Akivaizdu, kad augantis darbo užmokestis, atsistatantis vartojimas sako, kad ekonominė sveikata yra pakankamai gera, finansai stabilioje būklėje, tačiau ekonomikos augimas nebėra toks sprogstamasis kaip būdavo galima tikėtis prieškariniu laikotarpiu. <...> Veržtis diržų biudžete tikrai nereikės, tačiau vietos pernelyg įsismarkauti fantazijai nėra labai daug“, – nurodė G.Skaistė.

Valstybės biudžeto projektas turėtų būti pristatytas spalio viduryje, jo prioritetai bus gynybos ir saugumo stiprinimas, investicijų skatinimas ir gyventojų pajamų didinimas.

Paklausta apie galimą biudžeto deficitą, ministrė nurodė, kad Lietuva formuojant biudžetą bus laikomasi ES fiskalinės drausmės.

Vidutinė metinė infliacija šiais metais sudarys 1 proc. Mažesnę infliaciją lems palankesnė vartotojams maisto produktų kainų raida.

Gyventojų užimtumas šiemet padidės 1,4 proc., taip nutiko dėl stiprios darbuotojų paklausos ir išaugusios jų pasiūlos. Situacija nurims kitąmet – Finansų ministerija prognozuoja 0,2 proc. augimą.

Nedarbo lygis šiemet sieks 7,3 proc., kitąmet – 7,1 proc.

Namų ūkių vartojimas turėtų išaugti 3,3 proc., panašus augimo lygis turėtų laikytis iki 2027 m. Tai – didelis kontrastas palyginus su 2023 m., kai namų ūkių vartojimas mažėjo.

„Mūsų vartotojų pasitikėjimo rodiklis yra aukščiausias ES“, – nurodė G.Skaistė.

Kitos finansų institucijos ekonomikai taip pat prognozuoja augimą. SEB bankas prognozuoja, kad 2024 metais Lietuvos ekonomika kils 2,4 proc., o 2025-aisiais – 2,6 proc., „Swedbank“ – atitinkamai 2,2 proc. ir 2,8 proc., Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – 2,4 proc. ir 2,6 proc.

Kitą antradienį atnaujintas ekonomikos prognozes pateiks ir Lietuvos bankas. Birželį centrinis bankas skelbė, kad šių metų BVP augs 1,9 proc., o 2025 metais – 3,1 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas