Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėtas ES sankcijų Baltarusijai poveikis: sunerimo dėvėtų rūbų parduotuvės

Europos Sąjunga (ES) Baltarusijai išplėtė sankcijas. Visų pirma, įvestas draudimas į Baltarusiją įvežti daugiau nei 400 prekių kategorijų, įskaitant „drabužius ir kitus naudotus gaminius“. Draudimas eksportuoti naudotas prekes, kuris įsigalios nuo spalio 1 dienos, palies ir dėvėtų rūbų parduotuves, skelbia portalas DW.
Prekyba dėvėtais drabužiais
Prekyba dėvėtais drabužiais / Shutterstock nuotr.

Ar dėl Europos sankcijų Baltarusijoje bus uždarytos dėvėtų prekių parduotuvės? Ar baltarusiai pradės labiau pirkti savo gamintojų drabužius? Šiuos ir kitus klausimus iškėlė portalas DW.

Baltarusiai apkaltino cinizmu

Reaguodami į naujieną, Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovai apkaltino Europos pareigūnus cinizmu, nes naudotų prekių paklausa esą aktuali „pirmiausia tarp mažas pajamas gaunančių piliečių“.

Shutterstock nuotr./Prekyba dėvėtais drabužiais
Shutterstock nuotr./Prekyba dėvėtais drabužiais

Tačiau jie nepraleido progos pasigirti, kad esą Baltarusijos lengvoji pramonė šiandien siūlo platų kokybiškų prekių asortimentą – „kiekvienam skoniui ir biudžetui“. Be to, pabrėžiama pranešime, nebuvo atšauktas ir importas iš „draugiškų šalių“. Neva, žmonės vis dažniau renkasi pirkti kiniškus ar turkiškus drabužius.

Tad baltarusių ekonomistai prognozuoja, kad išaugs naudotų europietiškų prekių tiekimas iš trečiųjų šalių. Tačiau, anot jų, logistika vis dėlto taps sudėtingesnė. Be to, mažoms parduotuvėms bus sunkiau veikti Baltarusijoje ir, tikėtina, dėl šių apribojimų jų gali sumažėti.

Ekonomistai svarsto, kad, jeigu Baltarusijoje dėvėtų prekių parduotuvės būtų visiškai uždarytos, tai galėtų turėti teigiamos įtakos Baltarusijos lengvajai pramonei, tačiau dabartinėje situacijoje esą tai sunkiai įmanoma.

Portalas DW atkreipia dėmesį, kad 2022-aisiais Baltarusijoje veikė daugiau nei 1,5 tūkst. dėvėtų prekių parduotuvių. Šiais metais, sprendžiant iš internetinių duomenų, jų yra apie 2,5 tūkst. Tuo tarpu Baltarusijos lengvajai pramonei atstovauja tik 738 parduotuvės.

Shutterstock nuotr./Prekyba dėvėtais drabužiais
Shutterstock nuotr./Prekyba dėvėtais drabužiais

Baltarusijos valdžia galbūt ir norėtų, kad dėvėtų prekių parduotuvės išnyktų, tačiau visiškai jų uždaryti negali, nes gyventojų perkamoji galia menka.

Net 35 proc. drabužių ir avalynės Baltarusijoje parduodama iš antrų rankų.

„Kol kas viskas veikia, niekas nepasikeitė“, – DW pasakojo Olga iš Minsko, kuri laisvalaikiu dažnai lankosi dėvėtų drabužių parduotuvėse.

„Noriu rasti ką nors įdomaus. Daug daiktų perku savo vaikui, net ne dėl to, kad sutaupyčiau pinigų, man patinka kokybė, kuri yra geresnė nei įprastose parduotuvėse“, – sako Olga.

Pašnekovė DW žurnalistams prisipažino, kad Baltarusijoje pagamintus daiktus perka retai, jos esą dažnai nepatenkina nei prekių kokybė, nei kaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas