Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tarptautiniai prekybos rūmai perspėjo ES nesiimti vakcinų eksporto kontrolės

Europos Sąjungos (ES) sprendimas kontroliuoti vakcinų nuo COVID-19 eksportą gali turėti „pražūtingą“ poveikį pasauliniam tiekimui, Tarptautiniai prekybos rūmai (TPR) įspėjo Europos Komisijos (EK) vadovę Ursulą von der Leyen.
„AstraZeneca“
„AstraZeneca“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Planai suteikti ES valstybėms narėms galią blokuoti dalį eksporto „kelia grėsmę, jog trečiosios šalys imsis atsakomųjų veiksmų, kurie gali labai greitai suardyti esmines tiekimo grandines“, – teigė TBT generalinis sekretorius Johnas Dentonas ketvirtadienio laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

„Tokia įvykių grandinė <...> turėtų neigiamą poveikį vakcinų tiekimui visame pasaulyje, taip pat ir visose ES valstybėse narėse“, – pridūrė jis.

Laiškas taip pat išsiųstas už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakingai Europos Komisijos narei Stelai Kiriakides ir Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojui Valdžiui Dombrovskiui, kuriems pavesta parengti vakcinų eksporto licencijavimo sistemą.

Iniciatyva buvo pradėta šią savaitę po to, kai Europos Komisija susivaidijo su Anglijos ir Švedijos farmacijos grupe „AstraZeneca“ dėl didžiulio pažadėtų vakcinos nuo COVID-19 dozių trūkumo.

Bendrovė teigė, kad jos prioritetas yra aprūpinti Didžiąją Britaniją, kuri sutartį pasirašė tris mėnesius prieš tai, kai tą padarė ES.

Visgi EK tvirtina, kad jos sutartyje su „AstraZeneca“ nėra išlygos „pirmas atėjai, pirmas gavai“, o dvi bendrovės gamyklos Jungtinėje karalystėje yra įtrauktos į keturias tiekimo bazes, skirtas įvykdyti sutartį su ES.

TBT teigė manantys, kad idėja dėl ES eksporto licencijavimo schemos yra skatinama „gerų ketinimų“, tačiau klaidinga, atsižvelgiant į tai, kad „vakcinų tiekimo grandinės iš esmės yra globalaus pobūdžio“.

Organizacija pristatė tyrimą, kuriame teigiama, kad vakcinų trūkumas vidutines ir mažesnes pajamas gaunančiose šalyse gali sukelti trilijonų dolerių nuostolius pasaulio ekonomikai, o pusę jų padengtų pažangios ekonomikos šalys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas