Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisingumas po mirties: A.Kubiliaus Vyriausybės nurėžtas pensijas gali atgauti Anapilin išėjusių artimieji

Krizė labai smarkiai nuskriaudė dirbančiuosius pensininkus – kai kurių pensijos buvo nurėžtos net 70 proc. Dalis jų kompensacijų taip ir nesulaukė, tačiau senoliams negrąžintas pensijas gali atsiimti jų turto paveldėtojai.
Pensija
Pensija

Andriaus Kubiliaus Vyriausybei krizės metu nusprendus sumažinti ir pensijas, labiausiai kentėjo dirbantys senjorai. Jų pensijos buvo sumažintos nuo 2,5 iki net 70 proc. Mažesnės pensijos jiems buvo mokamos 2010–2011 metais. Iš viso pensijos sumažintos daugiau nei 84 tūkst. dirbančių pensininkų.

Taip pat buvo apkarpytos ir 2010–2012 metų rugpjūtį mokėtos valstybės valstybinės pensijos – tuomet tokių pensijų gavėjų Lietuvoje buvo apie 10 tūkst.

2012 metų pradžioje Konstitucinis Teismas nusprendė, kad pensijos – tiek dirbantiems senjorams, tiek valstybinės – buvo sumažintos neteisėtai. Tačiau kompensacijos išmokėtos tik 2016–2017 metais, todėl dalis pensininkų grąžinimo tiesiog nesulaukė, dalis mirė anksčiau, nei buvo išmokėta visa suma.

Kokiai daliai pensininkų jau buvo išmokėta kompensacija, sužinoti nepavyko.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paskelbė, kad neišmokėtas kompensacijas gali susigrąžinti mirusių pensininkų turto paveldėtojai.

Jie turi prašymus pateikti tam „Sodros“ teritoriniam skyriui, kuris skirdavo pensiją senjorui. Tokius prašymus galima pateikti iki kitų metų gruodžio pabaigos.

Su savimi, kaip nurodė ministerija, yra būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir paveldėjimo teisės liudijimą.

Kompensuojamoji pensijos suma paveldėtojams bus išmokėta ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo kreipimosi dienos.

Dirbusiems pensininkams per krizę sumažintos pensijos baigtos kompensuoti šių metų kovą. Vien šiais metais tam prireikė beveik 42 mln. eurų.

Sausį socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sakė, kad teisinga būtų sumokėti kompensacijas mirusių pensininkų artimiesiems, vis tik siūlė to nedaryti. Ministro tikinimu, reikėtų rūpintis išmokų dabartiniams pensininkams didinimu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Kukuraitis

Čia mums tikrai reikia visiems apsispręsti, ar mes vis nešame lėšas kompensuodami tai, ką valstybė įsiskolino, į praeitį, ar rūpinamės tais, kurie dabar gyvena ar jiems reikalingos pajamos, – yra sakęs L.Kukuraitis.

„Aš sutinku, kad tai socialiai teisinga. Tikrai mūsų valstybė daug kam yra įsiskolinusi ar reikia kompensuoti. Ateinančių metų biudžete tam lėšų nėra numatyta. Čia mums tikrai reikia visiems apsispręsti, ar mes vis nešame lėšas kompensuodami tai, ką valstybė įsiskolino, į praeitį, ar rūpinamės tais, kurie dabar gyvena ar jiems reikalingos pajamos.

Aš suprantu, kad tai yra susiję, bet siekis subalansuoti pensijas, kad metai iš metų būtų indeksuojamos ir jos galėtų kilti, šiuo metu yra pagrindinis, todėl kompensuoti mirties atveju, kad artimiesiems būtų skiriama, tam šiuo metu nenumatyta“, – Seime pristatydamas „Sodros“ biudžetą, gruodį kalbėjo L.Kukuraitis.

Nedirbusiems pensininkams per krizę sumažintų pensijų kompensacija baigta dar praėjusiais metais. Valstybė skolą jiems mokėti pradėjo 2014 metų pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai