Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: „Litgrid“ negali rezervuoti linijos pajėgumų, prioritetas – „Radviliškio vėjui“

Elektros perdavimo operatorė „Litgrid“ į galimą tinklų pralaidumų rezervacijos sąrašą linijoje Šeduva–Panevėžys negali įtraukti kitų įmonių, kol bus baigtas ginčas su Radviliškio rajone vėjo jėgaines statyti planuojančia įmone „Radviliškio vėjas“, nusprendė teismas.
Elektra
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Radviliškio vėjo“ ieškinį tenkinęs Vilniaus apygardos teismas spalio 5 dieną nutarė, kad taip bus apsaugotas įmonės įgytas prioritetas prieš kitus gamintojus, kurie dėl rezervavimo į „Litgrid“ gali kreiptis vėliau.

„Atsakovė („Litgrid“ – BNS) galėtų įtraukti į sąrašą kitus asmenis, kurie prašymus gauti patvirtinimą apie galimą elektros perdavimo tinklo pralaidumų rezervaciją pateikė vėliau nei ieškovė („Radviliškio vėjas“ – BNS) šioje byloje. Tokiu atveju ieškovė netektų įgyto prioriteto prieš kitus gamintojus“, – teigiama nutartyje, kurią dar galima skųsti.

Teismas panaikino Vilniaus miesto apylinkės teismo rugpjūčio 23-ąją priimtą nutartį, kuria „Radviliškio vėjo“ prašymas atmestas.

Bendrovė, anot Aplinkos apsaugos agentūros skelbiamos poveikio aplinkai vertinimo išvados, planuoja įrengti iki šešių vėjo jėgainių parką.

Įmonės vadovas Saulius Velička BNS teigė nieko daugiau apie planus pasakyti šiuo metu negalintis.

Šiemet kovą „Radviliškio vėjas“ prašė patvirtinti pralaidumų rezervaciją dėl 67 megavatų įrengtosios galios prijungimo prie tinklo, tačiau „Litgrid“ prašymą atmetė motyvuodama tuo, kad tai uždraudė teismas, nagrinėjantis ginčą su bendrove „Windlita“, kurią iš dalies valdo Vilniuje registruota „New Energy Group“, valdanti ir „Radviliškio vėją“.

Tačiau Vilniaus apygardos teismas nurodė, kad tai negali trukdyti „Radviliškio vėjui“ prašyti taikyti laikinąsias apsaugos priemones, kuriomis siekiama užsitikrinti pralaidumus elektros tinkle.

„Bylose iš esmės skiriasi šalių įgytų teisių pagrindas ir ginčo dalykas, nors ir abejose bylose ieškovės yra susijusios įmonės, tačiau svarbu pabrėžti, jog abi ieškovės yra savarankiški ūkio subjektai, todėl kiekviena iš jų gali kreiptis į teismą su atitinkamais reikalavimais, siekiant ginti savo pažeistas teises, savarankišką interesą“, – skelbia teismas.

Registrų centro duomenimis, bendrovė „Radviliškio vėjas“ įregistruota 2019 metų vasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas