Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: Marijampolės valdžia „Vilungės statybą“ iš konkurso pašalino nepagrįstai

Marijampolės valdžia neteisėtai atmetė į nepatikimų tiekėjų sąrašą įtrauktos statybų bendrovės „Vilungės statyba“ pasiūlymą gyvenamojo namo įvairių socialinių grupių žmonėms mieste statybos konkurse, nusprendė teismas.
Namo Perkūno alėjoje rekonstrukcija
Namo Perkūno alėjoje rekonstrukcija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas spalio 11 dieną panaikino Marijampolės savivaldybės kovo 29 dienos sprendimą atmesti  „Vilungės statybos“ pasiūlymą konkursui. Teismas paliko nepakeistą Kauno apygardos teismo birželio 6 dienos nutartį. 

Pasak Apeliacinio teismo, savivaldybė objektyviai neįvertino bendrovės pritaikytų patikimumo atkūrimo – vadinamųjų apsivalymo – priemonių, o tiesiog rėmėsi faktu, kad tiekėjas vis dar įtrauktas į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

„Atsakovė (Marijampolės savivaldybės administracija – BNS), atmesdama ieškovės („Vilungės statybos – BNS) pasiūlymą ir pretenziją, objektyviai nevertino ieškovės pateiktų duomenų ir argumentų dėl „apsivalymo“ priemonių, todėl priėmė nepagrįstą sprendimą“, – nutartyje konstatavo teismas.

Pasak teismo, „Vilungės statyba“ savivaldybę informavo, jog yra laikoma nepatikima tiekėja bei tokį sprendimą yra apskundusi teismui. Be to, įmonė pateikė įrodymus, kad ėmėsi naudoti pažangią naujų sutarčių ir įsipareigojimų kontrolės sistemą.

Anot jo, savivaldybė, laikydamasi Viešųjų pirkimų įstatymo, prieš atmesdama „Vilungės statybos“ pasiūlymą pirmiausia turėjo suteikti galimybę įmonei informuoti apie prevencijos priemones, kurių ji ėmėsi po padarytų pažeidimų.

„Atsakovės (Marijampolės savivaldybės administracijos– BNS), kaip perkančiosios organizacijos, elgesys neatitinka (...) perkančiajai organizacijai nustatytų sprendimo dėl tiekėjo pašalinimo iš pirkimo procedūros priėmimo reikalavimų, (...) skaidrumo principo, todėl (...) sprendimas pašalinti ieškovę („Vilungės statybą – BNS) iš ginčo pirkimo negali būti laikomas teisėtu“, – nurodė teismas.

Savivaldybė Apeliaciniam teismui aiškino, jog tik ji pati galėjo nuspręsti, ar įmonė iš tikrųjų „apsivalė“. Marijampolės valdžia tikino, kad „Vilungės statyba“ pasitikėti negalėjo įvertinusi apie ją surinktus duomenis, kitų perkančiųjų organizacijų atsiliepimus, ankstesnę patirtį su įmone.  

„Vilungės statybą“ į nepatikimų tiekėjų sąrašą 2023 metų gruodžio 8 dieną įrašė Turto bankas, su bendrove 2021 metais sudaręs 4 mln. eurų vertės sutartį dėl policininkų, ugniagesių ir kitų statutinių pareigūnų reabilitacijos centro Trakuose atnaujinimo.

Tačiau 2023 metų spalį Turto bankas pranešė stabdantis darbus įtarus, jog „Vilungės statyba“ galimai piktnaudžiauja ir klastoja dokumentus. Statybas nutarta stabdyti po to, kai Turto bankui tapo prieinama informacija apie rangovo galimai nesilaikytų projektinių sprendimų ir techninės dokumentacijos klastojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant