Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: „Panevėžio stiklas“ privalo atlyginti 0,22 mln. eurų žalą „Italianai“

Netinkamos kokybės butelius pagaminusi bendrovė „Panevėžio stiklas“ putojančio vyno ir kitų alkoholinių gėrimų gamintojai „Italiana LT“ turės atlyginti 223 tūkst. eurų žalą – beveik dukart mažiau, nei priteisė pirmos instancijos teismas. Be to, ji turės padengti 58 tūkst. eurų nuostolį „Lietuvos draudimui“, galutinai nutarė teismas.
Ekskursija Panevėžio „Stiklo“ fabrike
Ekskursija Panevėžio „Stiklo“ fabrike / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) vasario 28-ąją atmetė „Panevėžio stiklo“ skundą prašant sumažinti priteistas sumas ir paliko Lietuvos apeliacinio teismo 2023 metų birželio nutartį nepakeistą.

„Teismams nenustačius, kad žala dėl netinkamos kokybės butelių kilo ir dėl ieškovės („Italianos“ – BNS) kaltės, atsakovei („Panevėžio stiklui – BNS) neginčijant nustatyto atlygintinos žalos dydžio, teisėjų kolegija nusprendžia, jog nėra pagrindo mažinti ieškovei „Italiana“ (...) priteistą žalos atlyginimą“, – rašoma LAT nutartyje.

„Šioje nutartyje padarytos išvados taip pat nesuponuoja pagrindo mažinti ieškovei „Lietuvos draudimas“ iš atsakovės, kaip atsakingo už žalą asmens, subrogacijos pagrindu priteistą 58 tūkst. eurų sumą“, – nurodoma nutartyje.

„Panevėžio stiklas“ LAT prašė sumažinti „Italianai“ mokėtiną sumą iki 111,65 tūkst. eurų, o „Lietuvos draudimui“ – iki 29 tūkst. eurų. Įmonė nesutiko, kad ji viena turi prisiimti atsakomybę už visą „Italianos“ įrodytą žalą.

Bendrovė aiškino, kad teismas pažeidė įrodymų vertinimo taisykles, neatsižvelgė į tai, kad kitoje byloje buvo nustatyti faktai, jog tik dalis butelių pas vartotojus sudužo dėl jų broko gamybos metu.

Ginčo ištakos siekia 2016 metus, kai Švedijos alkoholinių gėrimų gamintoja „Kopparbergs Bryggeri“ vienašališkai nutraukė sutartį su „Italiana LT“, kai jos išpilstyta 350 tūkst. butelių partija pasirodė esanti nekokybiška: JK prekybos tinklo „Asda“ parduotuvėse buteliai sproginėjo, dėl to tiekėjas siuntą turėjo atšaukti.

Lietuvos teismai nutarė, kad „Italiana LT“ turi padengti 236,2 tūkst. eurų nuostolių Švedijos įmonei. Dalį – 58 tūkst. eurų – nuostolių „Italiana LT“ padengė „Lietuvos draudimui“, o likusią žalą per teismus ji siekė išsireikalauti iš „Panevėžio stiklo“.

Pastaroji savo kaltę neigė ir siekė įrodyti, kad ji dėl sprogusių butelių nekalta, nes su „Italiana LT“ nebuvo sutarta dėl konkretaus jų gamybos standarto, tad jiems buvo taikomas vidinis standartas.

Kitoje byloje Kauno apygardos teismas pernai gruodį nutarė, kad „Italiana LT“ „Panevėžio stiklui“ turi sumokėti 87 tūkst. eurų skolą už pristatytus, bet neapmokėtus butelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas