Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Terorą išgyvenusios Prancūzijos ūkiui pravers JAV patirtis

Teroristų išpuoliai Paryžiuje nusinešė ne tik daugybės nekaltų žmonių gyvybes, bet ir viltis dėl atsigaunančios Prancūzijos ekonomikos. Likus vos kelioms valandoms iki kruvinų islamistų išpuolių, Prancūzijos vyriausybės atstovai paskelbė, kad penkta pagal dydį pasaulio ekonomika vasarą augo po prieš tai buvusių trijų stagnacijos mėnesių.
Pasaulis pagerbė Paryžiaus teroro atakos aukas tylos minute
Pasaulis pagerbė Paryžiaus teroro atakos aukas tylos minute / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausi Prancūzijos ūkio rodikliai buvo patys geriausi nuo tada, kai Francois Hollande'as prieš trejus metus užėmė šalies prezidento postą, rašo naujienų svetainė ibtimes.com.

Vis dėlto silpnam Prancūzijos ūkio atsigavimui po teroristinių atakų iškilo grėsmė.

Norėdamas minimizuoti neigiamą teroristinių atakų poveikį, Paryžius galėtų pasimokyti iš JAV elgesio po 2001 m. rugsėjo 11 d. atakų.

Tikėtina, kad kilusi baimė ir užsitęsusi nepaprastoji padėtis susilpnins šalies ekonomikos augimą.

Norėdamas minimizuoti neigiamą teroristinių atakų poveikį, Paryžius galėtų pasimokyti iš JAV elgesio po 2001 m. rugsėjo 11 d. atakų.

Tuometinio JAV prezidento George'o W. Busho administracija įvairiais būdais stimuliavo ekonomiką. Pagerinti ūkinę veiklą buvo siekiama ženkliai padidinus viešąsias išlaidas, o bazinę palūkanų normą sumažinus iki 1,25 proc. buvo skatinamas skolinimasis, investicijos ir vartojimas.

Ekspertai teigia, kad teisingi Vašingtono žingsniai teroro aktų žalą JAV ekonomikai sumažino iki minimumo.

Turizmo industrija sukuria net 7 proc. šalies BVP.

JAV ekonomika 2001 m. balansavo ties recesijos riba, tokia pati situacija yra ir šiuo metu Prancūzijoje. Vis dėlto pamažu šalis judėjo į priekį, o tai skatino lėtai, bet augantys atlyginimai, žema infliacija ir mažos energijos išteklių kainos.

Tačiau penktadienį išplatintame Prancūzijos finansų ministerijos pareiškime pažymėta, kad ik visiško atsigavimo reikia daugiau investicijų.

Po teroristinių atakų Prancūzijai vienu iš svarbiausių tikslų išliks siekis kuo labiau sumažinti išpuolių poveikį verslininkams bei turizmo sektoriui.

Prancūzija yra viena iš labiausiai mėgstamų turistų šalių, kurią kiekvienais metais aplanko 83 mln. keliautojų iš užsienio. Turizmo industrija sukuria net 7 proc. šalies BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas