Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 02 /13:02

Tęsiantis ginčui su Prancūzija Gernsis išdavė žvejybos licencijas 40 ES laivų

Gernsis trečiadienį išdavė žvejybos licencijas 40-iai Europos Sąjungos laivų, Paryžiui ir Londonui ginčijantis dėl žvejybos teisių po „Brexito“ ir grasinant blokadomis.
Žvejyba
Žvejyba / 123RF.com nuotr.

Paraiškas drauge su duomenimis apie pozicijas ir laimikį pateikė 58 laivai. 40 iš jų – registruotų Bretanėje ar Normandijoje – licencijos buvo išduotos, pranešė Gernsio pareigūnai. Pasak jų, dar trims laivams licencijos bus išduotos vėliau.

Prancūzija pyksta, kad Britanija ir Normandijos salos Džersis ir Gernsis po „Brexito“ neišdavė kai kuriems prancūzų laivams leidimų žvejoti jų vandenyse.

Pagal praėjusių metų pabaigoje pasiektą Londono ir Briuselio susitarimą, Europos žvejų laivai gali ir toliau žvejoti JK vandenyse, jei kreipiasi dėl naujų licencijų ir gali įrodyti, kad žvejodavo čia anksčiau.

Gegužės mėnesį smarkiai išaugus įtampai dėl galimybių žvejoti prie Normandijos salų – JK savivaldos srities Lamanšo sąsiauryje – prancūzų traleriai buvo trumpam apsupę pagrindinį Džersio uostą.

Gernsio pareigūnai, kol buvo svarstomos paraiškos, laikinai, kas mėnesį vis pratęsdavo licencijas.

Pagal licencijas, apie kurias paskelbta trečiadienį, 40 laivų nuo 2022 metų vasario galės toliau žvejoti Gernsio vandenyse.

Licencijos dar trims laivams bus išduotos „atėjus laikui“, nurodė pareigūnai.

Kiti laikinajame sąraše esantys laivai galės JK vandenyse žvejoti iki 2022 metų sausio 31 dienos. Vėliau jiems nebus leidžiama to daryti, nebent jie pateiktų įrodymų, kad žvejodavo čia anksčiau.

„Pasiekėme reikšmingą savo licencijavimo gairių, kurias paskelbėme rugsėjį, etapą“, – sakė Gernsio pareigūnas Jonathanas Le Tocqas.

„Vertiname gerus savo santykius su Normandija, Bretane ir Manšu... Tikiuosi, kad šiandienos pranešimas suteikia laukto tikrumo ir stabilumo šiais naujais laikais“, – pridūrė jis.

„Kova nesibaigė“

Prancūzijos žuvininkystės ministrė Annick Girardin (Anik Žirarden) sakė, kad licencijų išdavimas yra „puikios naujienos mūsų žvejams“.

Kalbantis su Gernsiu padaryta pažangos, sakė ji, bet pridūrė, kad „kova dar nesibaigė: 111 licencijų dar neišduota“, daugiausia Džersyje ir Londone.

ES skyrė Britanijai laiko iki gruodžio 10-osios išspręsti šį klausimą.

Prancūzų žvejai praėjusią savaitę kelioms valandoms sutrikdė susisiekimą per Lamanšo sąsiaurį, protestuodami prieš Britanijos žvejybos teisių suteikimo tvarką po „Brexito“.

Pustuzinis žvejybinių laivų blokavo keltus Prancūzijos šiaurėje esančiame Kalė uoste ir į pietvakarius esančiame Normandijos Uistrehamo uoste.

Prancūzų žvejų protestas įvyko tokiu metu, kai kaimynių santykiai yra prasčiausi per kelis pastaruosius dešimtmečius ir kelios dienos po incidento, kai Lamanšo sąsiauryje nuskendus migrantų laiveliui žuvo 27 žmonės.

Tuo metu trečiadienį įsigaliojo prekybos po „Brexito“ susitarimas tarp Britanijos ir Norvegijos. Pagal jį turi vykti bemuitė prekyba tokia produkcija kaip žuvys – tai galėtų būti naudinga vartotojams, bet reikšti naują konkurenciją didelį spaudimą patiriančiam JK žvejybos sektoriui.

Susitarimas buvo sudarytas balandį, bet nesusitarta dėl galimybių žvejoti viena kitos vandenyse.

„Šiuo susitarimu bus paremtas verslas visuose sektoriuose visoje šalyje, nuo žuvininkystės Škotijoje ir Grimsbyje iki inovatyvių finansinių technologijų kompanijų mūsų didžiausiuose miestuose“, – sakė tarptautinės prekybos sekretorė Anne-Marie Trevelyan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas