Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TGS Baltic“ vadovaujantysis partneris: mūsų karta nebepamatys verslo su Rusija

Tebesitęsiant karui Ukrainoje, „TGS Baltic“ vadovaujantysis partneris Vilius Bernatonis sako, kad bet koks normalus verslas su Rusija artimiausiu metu neįsivaizduojamas ir jam atnaujinti reikės tektoninių lūžių. Apie tai jis kalbėjo Vilniuje vykusioje konferencijoje „Lietuvos Davosas“, rašoma pranešime spaudai.
Vilius Bernatonis
Vilius Bernatonis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Šiandien visi atsikėlėme savo lovoje, pakeliui čia niekas nešaudė į nugarą ir iš salės nereikės išbėgti į slėptuvę. Tai yra realybė, kurioje mes gyvename ir skirtumą, žinoma, patys supratote ir pajutote, nuo to, kaip žmonės gyvena visai netoli, Ukrainoje. Tokie patys kaip mes – kuriantys verslą, siekiantys geriausios ateities savo bendruomenei, savo žmonėms, kurie nuo jų priklauso – savo darbuotojams, savo šeimoms“, – savo kalbą pradėjo advokatų kontoros „TGS Baltic“ vadovaujantysis partneris.

Anot jo, pasaulis dabar yra visiškai pasikeitęs lyginant su tuo, kaip apie jį buvo kalbama prieš metus. Pernai gąsdinę pandemijos iššūkiai, šiandien yra pasikeitę ir verslai susiduria su naujais klausimais.

Vis dėlto pirmiausiai V.Bernatonis ragino nepriprasti prie šios naujos realybės. „Visi prisideda prie pagalbos Ukrainai – galbūt žmonėms, kurie neteko savo namų, suteikia laikiną prieglobstį, galbūt aukoja kiekvieną mėnesį ar moka „laisvės dešimtinę“, bet tai nėra pakankama. Mes negalime priprasti, nes karas tęsiasi, toliau neįsivaizduojamas dalykas vyksta kiekvieną dieną šalia mūsų“, – sako jis.

Nutrūkęs verslas su Rusija

„TGS Baltic“ vadovaujantysis partneris ragina išmokti pamokas ir pripažinti, kad verslas su Rusija šiuo metu yra neįmanomas. „Man atrodo, sunku ir skaudu tą pripažinti, nenoriu būti blogu pranašu, bet tikriausiai mūsų karta niekada nebematys pasaulio, kai yra įmanoma kurti normalų verslą su Rusija. Deja. Jeigu neįvyks greiti tektoniniai lūžiai, su ja santykį ateityje kurs mūsų vaikai, tačiau, tikėtina, kad ta valstybė iškrito iš mūsų gyvenimo“, – sako V.Bernatonis.

Jis pastebi, kad dabar tinkamas laikas išmokti, kad verslo, visuomenės, valstybės interesas sutampa. Nors, kaip pastebi teisininkas, mes dabar tą pamatėme skausmingu būdu, naujoje realybėje yra gera proga išmokti tą pamoką, pamatyti, kad verslas negali gyventi be gerai funkcionuojančios valstybės, pradedant nuo saugumo, įstatymų viršenybės, taip pat kaip ir valstybė negali funkcionuoti, negali gyventi be laisvo verslo.

Prasidėjęs karas Ukrainoje parodė tikruosius kai kurių verslų Lietuvoje veidus, todėl kaip pastebi V.Bernatonis, reikėtų nepamiršti nukritusių kaukių. „Pasitikėjimas yra bet kokio verslo pagrindas, todėl mes turime nepamiršti tų veidų, kurie mums pamokslavo apie, pavyzdžiui, aplinkosaugą, o dabar finansuoja kraujo praliejimą pirkdami energetikos išteklius iš Rusijos. Negalime pamiršti tų veidų, kurie pamokslavo apie atsakingą verslą, o dabar prisideda prie nusikaltimų, vis dar pamokslaudami apie atsakingą verslą. Aišku, turime pasirūpinti, kad tai nebūtų ir mūsų veidai“, – savo kalboje sakė jis.

Anot V.Bernatonio turime ir toliau remti Ukrainą, nes jiems reikia mūsų pagalbos: „Turime galimybę remti Ukrainą savo verslo pozicija, atsisakydami užsiimti verslu su tais, kurie neprisideda prie taikos ar agresoriaus išvarymo.

Mes savo įtaką galime panaudoti prisidėti prie pagalbos ir tarptautinės tvarkos atstatymo. Žmogiškai labai skaudina neteisybė, kurią patiria žmonės visai šalia mūsų, tačiau taip pat svarbu prisiminti, kad pasaulio tarptautinė tvarka yra būtina sąlyga bet kokiam verslui. Jeigu agresorius laimės, mums ir mūsų vaikams verslo sąlygos pasaulyje drastiškai pablogės, mes negalėsime normaliai užsiimti savo verslu, mes negalėsime įgyvendinti savo svajonių, kuriomis pagrįstas kiekvienas verslas. Tvarkos atstatymas mums yra labai svarbus.“

Svarbu nepamiršti, kad pagalba Ukrainai gali būti ir tiesiog gerai ir sąžiningai atliekamas savo kasdienis darbas. Tai pabrėžė ir V.Bernatonis, kurio teigimu, geriausia, ką galime padaryti, – tai gerai atlikti savo darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?