Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiekimo problemos temdo Vokietijos BVP augimo perspektyvas

Pasaulinis pramonėje naudojamų dalių ir žaliavų deficitas prislėgė į eksportą orientuotą Vokietijos ekonomiką, paskatinęs pirmaujančius šalies ekonominių tyrimų institutus pabloginti šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo šiais metais prognozes.
Hamburgas, Vokietija
Hamburgas, Vokietija / 123rf.com nuotr.

Institutai dukart per metus skelbiamose prognozėse 2021 metais numatomą BVP prieaugį sumažino nuo balandį prognozuotų 3,7 proc. iki 2,4 procento.

„Koronaviruso pandemija ir toliau nulemia ekonominę padėtį Vokietijoje“ ir trukdo grįžti prie įprastos ekonominės veiklos, pažymėjo institutai (DIW, IFO, IfW, IWH ir RWI) bendrame pranešime.

Po pavasarį stebėto spartaus augimo Vokietijos ekonomiką ėmė varžyti tiekimo sutrikimai, kurie daro neigiamą poveikį „apdirbamosios pramonės sektoriui“ ir dėl kurių „auga tik su vartotojais susiję paslaugų sektoriai“, pažymėjo institutai.

Institutai numato, kad pandemijos poveikio ir deficito problemos 2022 metais bus „laipsniškai išspręstos“. Todėl Vokietijos BVP augimo kitąmet prognozė buvo padidinta nuo anksčiau numatytų 3,9 proc. iki 4,8 procento.

„Sunkus ruduo“

Verslas turi pasirengti „sunkiam rudeniui“, praėjusią savaitę įspėjo įtakingos Vokietijos pramonės federacijos BDI generalinis direktorius Joachimas Langas.

Tuo tarpu Vokietijos mašinų ir pramoninės įrangos gamintojų asociacijos (VDMA) vyriausiasis ekonomistas Ralphas Wiechersas (Ralfas Vychersas) naujienų agentūrai AFP pareiškė, jog įmonės su deficitu „susiduria visur – ar tai būtų krovimo padėklų mediena, pakuotės medžiagos, plienas, ar kompiuteriniai lustai, puslaidininkiai“.

Dėl medžiagų stokos taip pat ėmė mažėti VDMA vienijamų bendrovių užsakovų užsakymų.

„Jie negauna plastikų, tai kodėl jie turėtų pirkti plastiko apdirbimo stakles?“ – pažymėjo R.Wiechersas.

Dėl medžiagų ir dalių deficito lėtėja gamyba, o tai reiškia, kad su tiekimo problemomis susiduria ir mažmenininkai.

Instituto IFO atlikta apklausa parodė, jog tokių problemų turi beveik 74 proc. apklaustų mažmenininkų, įskaitant dviračių pardavėjus, statybinių medžiagų ir namų apyvokos reikmenų prekybos centrus ir buitinės elektronikos platintojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas