Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tiesia pagalbos ranką nuomininkams: Jungtinėje Karalystėje pristatytos būsto paskolos be pradinio įnašo

Statybų bendroves vienijanti „Skipton“ pirmoji Jungtinėje Karalystėje po ilgo laiko pasiūlė būsto paskolas be pradinio įnašo.
Gyvenimas ant Temzės kranto
Gyvenimas ant Temzės kranto / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip rašo BBC, priemonė skirtą pirmąjį būstą perkantiems asmenims.

„Skipton“ siūlys didesnes nei vidutinės palūkanos – 5,49 proc., kai vidutinė fiksuota palūkanų norma yra 5 proc.

Nuomininkams atstovaujanti „Generation Rent“ teigia, kad pagrindinis kliuvinys, kuris trukdo įsigyti nuosavo nekilnojamojo turto, yra jo trūkumas.

123RF nuotr./Nekilnojamasis turtas
123RF nuotr./Nekilnojamasis turtas

„Ši priemonė nebūtinai padės visiems žmonėms, kurie nori įsigyti pirmąjį būstą, jei nebus pasiūlos“, – BBC sakė „Generation Rent“ atstovas Willas Barberis.

Didžiausia suma, kurią gali pasiskolinti nuomininkai, priklausys nuo jų kredito reitingo, įrodymų, kad per pastaruosius 12 mėnesių laiku mokėjo nuomos mokestį ir nuo pajamų, o maksimali suma negalės viršyti 600 tūkst. svarų (690 tūkst. eurų), rašo theweek.co.uk

„Skipton“ teigė, kad kiekvieno pareiškėjo mėnesinė paskolos įmoka neturėtų būti didesnė nei pastarųjų šešių mėnesių nuomos įmoka.

Tačiau tai gali apriboti kai kurių žmonių galimybes. Pavyzdžiui, jei per mėnesį asmuo už nuomą moka 1000 svarų (1151 eurą), jis galės pasiskolinti apie 163 tūkst. svarų (187 tūkst. eurų).

123rf.com nuotr./Svarai sterlingų
123rf.com nuotr./Svarai sterlingų

Tad šis siūlymas gali būti nelabai naudingas, nes, kaip skelbia portalas, vidutinė pirmojo būsto kaina Jungtinėje Karalystėje siekia 238 tūkst. svarų (274 tūkst. eurų), o norint pasiskolinti tokią sumą reikėtų mokėti didesnę nei 1300 svarų (1500 eurų) nuomos įmoką per mėnesį.

Dauguma ekspertų, kaip rašo „The Guardian“ naująjį mechanizmą vertino gana palankiai. Įmonės „L&C Mortgages” asocijuotasis direktorius Davidas Hollingworthas teigė, kad požiūris yra pamatuotas ir taip bus suteikiama pagalba būstą nuomojantiems žmonėms.

Tačiau kai kurie išreiškė susirūpinimą dėl rizikų. Bristolyje įsikūrusios tarpininkavimo įmonės „Self Employed Mortgage Hub” įkūrėjas Grahamas Coxas teigė esąs „nustebęs”, kad reguliavimo institucijos leido „Skipton” paleido šį produktą.

„Atrodo, nieko nepasimokėme iš pasaulinės finansų krizės. Didelis pavojus, kad skolininkai per daug įsiskolins. Dėl menkiausio būsto kainų kritimo – o aš manau, kad per ateinančius 12–18 mėnesių jos smarkiai sumažės – būsto savininkai atsidurs prastoje situacijoje. Tai nėra gera padėtis, jei sumažėja pajamos ir reikia parduoti turtą", – teigė G.Coxas.

Anglijos bankas ketvirtadienį turėtų dvyliktą kartą iš eilės padidinti bazines palūkanų normas iki 4,5 proc. ir dar labiau pabranginti paskolas.

Centrinis bankas didina palūkanų normas siekdamas sumažinti ekonomikos augimą ir pristabdyti infliaciją iki 2 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas