Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Trijų ekspertų patirtys: kokių žingsnių imasi ekonomistai infliacijai pasiekus beveik 16 proc.

Kovą infliacija Lietuvoje jau pasiekė 15,6 proc. – ribą, kurios prieš metus neprognozavo niekas. Trys ekonomistai, dažniausiai kitiems patariantys, ko imtis kylant kainoms, šįkart pasidalijo savo asmeninėmis istorijomis. Nuo atostogų užsienyje ir kelionių automobiliu atsisakymo iki žaliosios energetikos – Jekaterina Rojaka, Žygimantas Mauricas ir Jūratė Cvilikienė atskleidė, kokių žingsnių imasi patys.
Jekaterina Rojaka, Žygimantas Mauricas, Jūratė Cvilikienė
Jekaterina Rojaka, Žygimantas Mauricas, Jūratė Cvilikienė / 15min iliustracija

Sparčiai į viršų šuoliuojanti infliacija savo vartojimo įpročius ar santaupų likimą verčia pergalvoti visus – tiek verslininkus, tiek ir paprastus darbuotojus.

Reaguodami į didėjančias kainas, paprasti Lietuvos gyventojai keistų savo įpročius: 45 proc. pirmiausia svarstytų atsisakyti kai kurių kasdienių įpročių ir paslaugų, 34 proc. atidėtų planuotus didesnius pirkinius, o 20 proc. atsisakytų kai kurių kasdienių išlaidų tam, kad turėtų finansinį rezervą, rodo „Citadele“ banko užsakymu bendrovės „Norstat“ atliktas tyrimas.

Verslininkai neretai pirmiausia galvoja apie verslą. Pavyzdžiui, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius15min tvirtino, kad augant infliacijai peržiūrėjo investicijas į vertybinius popierius, bet daugiausia atliekamų lėšų investuoja į savo įmonės plėtrą – naujos baterijų gamyklos pastatymą.

„Daug kas atskiria privatų verslą nuo asmeninių investicijų, o mano, kaip vadovo, nuomone, geriausia investicija į tai, ką geriausiai supranti. Tikimės, kad šis verslas turėtų turėti 8–15 proc. pelningumą ilguoju periodu“, – teigė V.Janulevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius

O kokių žingsnių infliacijai pasiekus dviženklį skaičių imasi žymiausi Lietuvos ekonomistai, paprastai patarimus dalijantys kitiems? 15min to pasiteiravo buvusios ekonomikos viceministrės, „Creditinfo Lietuva“ verslo plėtros ir strategijos vadovės Jekaterinos Rojakos, „Luminor“ banko ekonomisto Žygimanto Maurico ir „Swedbank“ Finansų instituto vadovės Jūratės Cvilikienės.

J.Rojaka peržiūrėjo vaikų būrelius, renovuos namą

Ekonomistė, „Creditinfo Lietuvos“ verslo plėtros ir strategijos vadovė Jekaterina Rojaka 15min tvirtino, kad jos šeima, prognozuodama infliacijos šuolį, tam ruošėsi iš anksto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas