Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas nori, kad JAV plieno ir aliuminio importas iš ES sumažėtų dešimtadaliu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtina, kad plieno ir aliuminio tiekimas iš Europos Sąjungos (ES) turi būti sumažintas 10 proc., kad bloko šalys būtų atleistos nuo šių metalų importo muitų, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“, cituojantis informuotus šaltinius ES.
Donaldas Trumpas ir Angela Merkel
Donaldas Trumpas ir Angela Merkel / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

ES ir JAV derybose dėl prekybos dalyvavusi Lenkijos verslumo ir technologijų ministrė Jadwiga Emilewicz kiek anksčiau pareiškė, kad Vašingtonas Briuseliui pasiūlė du variantus.

Pagal pirmąjį ES plieno ir aliuminio tiekimui būtų nustatyta griežta kvota, kuri sudarytų 90 proc. šių metalų kiekio, kurį JAV iš ES importavo 2017 metais. Pasak „The Wall Street Journal“ diplomatinių šaltinių Europoje, toks variantas yra neteisėtas ir ES su tuo nesutiks.

Pagal antrąjį scenarijų muitai būtų taikomi kiekiams, kurie viršytų minėtą pernykščio importo 90 proc. dalį.

Europa iki šiol nesugeba suprasti, ko konkrečiai siekia D.Trumpas, rašo verslo leidinys.

Už prekybą atsakinga Europos Komisijos (EK) narė Cecilia Malmstroem mano, kad Jungtinės Valstijos nebepratęs ES šiuo metu taikomos muitų išimties, kuri baigia galioti šio mėnesio pabaigoje.

Tačiau ji antradienį pareiškė, kad ES ir toliau reikalauja atleisti Bendriją nuo šių muitų.

„Mums susidarė įspūdis, kad jie kokiu nors būdu nori apriboti JAV plieno importą. Taip pat ir aliuminio“, – pareiškė ji.

„Iš tiesų jie [JAV] tiesiog nesupranta, kaip tą sumažinimą įgyvendinti, – mano J. Emilewicz. – Mums būtina pasinaudoti kiekviena atsirandančia galimybe su JAV aptarti atleidimą nuo muitų.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kovo pabaigoje nustatė 25 proc. muitą importuojamam plienui ir 10 proc. muitą importuojamam aliuminiui. Tačiau Kanada, Meksika, Brazilija, Europos Sąjunga (ES), Australija ir Argentina nuo naujųjų muitų buvo laikinai atleistos.

Europa pasirengė įvesti atsakomuosius muitus iš JAV importuojamoms prekėms, įskaitant motociklus „Harley-Davidson“, džinsus ir burboną. Gegužės 18 dieną Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) buvo pateiktas sąrašas atsakomųjų priemonių, kurių apimtis sudarys 1,4 mlrd. eurų. Naujieji 25 proc. muitai amerikietiškoms prekėms gali būti nustatyti birželio 20 dieną.

Pietų Korėja kiek anksčiau sutiko plieno eksportą į Jungtines Valstijas sumažinti iki 70 proc. vidutinio pastarųjų trejų metų eksporto lygio. Didžiausių JAV rinkos plieno tiekėjų iš užsienio sąraše Pietų Korėja užima trečią vietą ir jos įmonės per pirmus keturis 2018 metų mėnesius jau išnaudojo šią kvotą devyniose iš 54 plieno gaminių kategorijų, pažymi „The Wall Street Journal“.

Tuo tarpu JAV prezidento administracija taip pat ketina nustatyti ketvirtinius importo apribojimus. „Perteklius“ bus sulaikomas pasienyje, nukreipiamas į kitas rinkas arba sunaikinamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas