Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tūkstančiai alimentų nemokėjusių tėvų raginami grąžinti skolas

Tūkstančiai alimentų nemokėjusių tėvų, už kuriuos išlaikymo pinigus dešimtmetį iš vaikų išlaikymo fondo jų vaikams mokėjo valstybė, raginami grąžinti skolas, iš viso dabar siekiančias 120 milijonų eurų. „Sodra“ ėmėsi aktyvaus jų išieškojimo iš žmonių, kurių atžalas priversti šelpti visi mokesčių mokėtojai.
Sodra
Sodra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 2 Sodra Alimentai

Justina Čepienė 2 metų dukrą augina viena ir dėl to patiria finansinių sunkumų. Po skyrybų teismas vaiko tėvui priteisė mokėti 200 eurų alimentų, bet teismo sprendimas nevykdomas, todėl išmoką vaikui vietoj buvusio vyro moka valstybė.

„Vyras specialiai išėjo iš visų darbų, kad nerodytų jo pajamų, neturėčiau, ko pareikalauti. Žinoma, pasiskundžiau antstoliams, (...) dabar knapsi jam labai didelės sumos, daugiau nei 2 tūkst. eurų. Aš gaunu iš vaikų išlaikymo fondo 68 eurus, dar vaiko pinigai 30 eurų, bet realiai 1–3 kartus nueinu į parduotuvę vaikui maisto nupirkti ir pinigėlių nebėra“, – pasakoja J.Čepienė.

Tokių valstybės skolininkų, vengiančių išlaikyti savo vaikus, Lietuvoje priskaičiuojama daugiau nei 30 tūkst. Bendrai biudžetui jie skolingi daugiau kaip 120 mln. eurų. Didžiausios vieno asmens skolos siekia 10–30 tūkst. eurų.

„Mes suprantame, kad tos didelės sumos neretai susidariusios ne per vienerius metus, ką tik pradėjome išieškojimą ir tikrai labai raginame kreiptis visus, gavusius tokį pranešimą sumokėti. Mes tikrai esame pasirengę bendradarbiauti išdalinti skolą dalimis net 5 metų laikotarpiui“, – sako „Sodros“ komunikacijos vadovas Saulius Jarmalis.

Pasak teisininkų, praktika parodė, kad alimentų nemokėjimo priežastys dažniausiai būna dvi: finansinės ir emocinės – kai alimentai nemokami iš principo. Tokiu atveju, jei nepavyksta su skolininku susitarti gražiuoju, teisininkai siūlo keletą būdų, kaip išsireikalauti vaiko išlaikymo pinigus.

Nuo šių metų pradžios „Sodra“ iš 2008-aisiais įkurto Vaikų išlaikymo fondo skolininkų išieškojo apie 600 tūkst. eurų. „Sodros“ atstovai įspėja, kad pagal Hagos konvenciją bendradarbiaujama su užsienio šalimis, todėl net ir išvykę skolininkai bus pasiekiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas