Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkijos prezidentas: mūsų ekonominė politika yra „rizikinga, bet teisinga“

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį gynė savo „rizikingą, bet teisingą“ žemų palūkanų normų ekonominę politiką, centriniam bankui įsikišus į rinkas, kad palaikytų krintantį liros kursą.
Recepas Tayyipas Erdoganas
Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Tai, ką darome, yra teisinga. Mes parengėme ir toliau rengiame politiškai rizikingą, bet teisingą planą“, – pareiškė R.T.Erdoganas, sakydamas kalbą valdančiosios partijos įstatymų leidėjams parlamente.

Spaudžiamas šalies prezidento, centrinis bankas nuo rugsėjo kelis kartus sumažino palūkanų normas, nepaisydamas dviženklės infliacijos.

Turkijos lyderis yra įprastinio ekonominiam mąstymo priešininkas ir teigia, kad didelės palūkanų normos sukelia didelę infliaciją, todėl jo tikslas yra žemos bazinės palūkanų normos.

„Pasaulis žino, ką aš galvoju apie dideles palūkanų normas. Niekada nebuvau didelių palūkanų normų šalininkas. Nesu šiandien ir nebūsiu rytoj“, – pareiškė jis.

R.T.Erdogano teigimu, Turkija „kovoja su palūkanų normų lobizmu“ ir „gamybos bei užimtumo priešais“.

„Atsisakėme pinigų politikos, pagrįstos aukštomis palūkanų normomis, ir vietoj to perėjome prie augimo strategijos, pagrįstos investicijomis, užimtumu, gamyba ir eksportu“, – pridūrė jis.

„Mūsų šalis negrįš prie išnaudojimo sistemos, <...> pagrįstos aukštomis palūkanų normomis“, – pažadėjo prezidentas.

Kiek anksčiau centrinis bankas įsikišo, kad palaikytų silpnėjančią lirą, kuri per vieną mėnesį JAV dolerio atžvilgiu prarado beveik 30 proc. savo vertės.

Banko pranešime teigiama, kad „pradėjo jis pradėjo sudarinėti sandorius Stambulo akcijų biržoje „Borsa“, paskatintas nenormalaus valiutų kurso kainų formavimosi“.

Paskelbus šį pranešimą, Turkijos lira JAV dolerio atžvilgiu pabrango daugiau nei 3 proc., pasiekdama 13,02 liros už vieną JAV dolerį lygį.

Nuo 2021 metų pradžios lira dolerio atžvilgiu prarado daugiau nei 43 procentus savo vertės.

Visgi R.T.Erdoganas, nelinkęs nerimauti dėl valiutos kurso.

„Tai, ką jūs vadinate valiutos kursu, šiandien kyla, rytoj krenta. Šiandien infliacija didėja, rytoj krenta“, – pareiškė jis.

Vyriausybė „supranta nuoširdų susirūpinimą“ dėl neapibrėžtumo, kurį lemia sparčiai kylančios kainos ir valiutos kurso svyravimai, pažymėjo jis ir pridūrė, kad „atidžiai stebi“ situaciją.

„Tai mūsų darbas“, – kalbėjo R.T.Erdoganas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas