Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TVF: didėjantis geopolitinis susiskaldymas gali sumažinti pasaulinį BVP 2 proc.

Didėjantis geopolitinis susiskaldymas visame pasaulyje, įskaitant JAV ir Kinijos prekybos karą bei Rusijos invaziją į Ukrainą, ilgainiui gali sumažinti pasaulinės produkcijos išeigą 2 proc., trečiadienį pranešė Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
Tarptautinis valiutos fondas
Tarptautinis valiutos fondas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

TVF atliktas tyrimas parodė, kad didėjanti geopolitinė įtampa lėmė tiesioginių užsienio investicijų (TUI) perskirstymą iš geografiškai artimų šalių ir į tas, kurios yra artimos geopolitiškai, pavyzdžiui, JAV ir Europa.

TVF teigimu, toks TUI perskirstymas gali padaryti didelę žalą besiformuojančios rinkos ekonomikos šalims, nes jos labiau priklauso nuo investicijų įplaukų iš geopolitiškai nutolusių šalių.

„Apskritai susiskaldęs pasaulis greičiausiai bus skurdesnis“, – rašė TVF pareigūnai trečiadienį paskelbtame tinklaraščio įraše.

Politikos formuotojai „turėtų kruopščiai subalansuoti strategines motyvacijas, susijusias su investicijų perkėlimu, ekonominėmis išlaidomis savo ekonomikoms ir šalutiniu poveikiu kitoms“, rašė TVF pareigūnai ir pridūrė, kad „labai svarbu“ stengtis skatinti didesnę pasaulinę integraciją.

TVF trečiadienį taip pat paskelbė tyrimo rezultatus, kuriuose apibūdintas geopolitinio susiskaldymo poveikis bankų sektoriui, atkreipiant dėmesį į 2022 metų invazijos į Ukrainą kainą Rusijai ir jos sąjungininkėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas