Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF ir ES perspėjo dėl JAV protekcionizmo

Tarptautinio valiutos fondas (TVF), Pasaulio prekybos organizacija (PPO) ir kitos organizacijos perspėjo, kad amerikiečių protekcionizmas gali pakenkti viso pasaulio ekonomikai, o Europos Sąjunga (ES) išreiškė paramą Didžiojo septyneto (G–7) deklaracijai, kurią remti praėjusį savaitgalį atsisakė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.
„Tarptautinio valiutos fondo“ logotipas
„Tarptautinio valiutos fondo“ logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel rengtame susitikime šalies lyderiai bei aukšti organizacijų pareigūnai bendrame pranešime teigė, kad „stiprėjančios protekcionizmo tendencijos mums suteikia aiškią paskatą ir galimybę išreikšti savo stiprų pasitikėjimą daugiašale prekybos sistema“.

Susitikime be A. Merkel dalyvavo aukšti TVF, PPO, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO), Afrikos plėtros banko (APB), Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) ir Pasaulio banko (PB) pareigūnai.

Iš G-7 viršūnių susitikimo Kanadoje grįžusi A. Merkel teigė, kad susitikimo dalyviai buvo „tvirtai įsitikinę, jog tvari pasaulinės ekonomikos plėtra bus pasiekta tik bendradarbiaujant ir ieškant visoms pusėms naudingų sprendimų“.

Tuo tarpu TVF vadovė Christine Lagarde žurnalistams teigė, kad šiuo metu virš pasaulio ekonomikos „vis dar šviečia saulė“, bet „kiekvieną dieną vis tamsėja“.

Europos Komisijos (EK) atstovas spaudai Margaritis Schinas teigė, kad ES „visiškai palaiko“ G–7 deklaraciją bei „toliau rems tarptautinę, taisyklėmis grįstą daugiašalę sistemą“.

Jis pridėjo, kad EK prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris padėkojo Kanados premjerui Justinui Trudeau – kurį D.Trumpas išvadino „nenuoširdžiu“ ir „silpnu“ – už „puikų pasiruošimą ir vadovavimą šiam sunkiam viršūnių susitikimui“.

Londono meras Sadiq'as Khanas teigė besitikįs, kad D.Trumpas pergalvos tokius sprendimus tarifų pritaikymas iš Europos, Kinijos, Meksikos, Kanados ir kitur importuojamui plienui ir aliuminiui.

„Aš tikiuosi, kad jis pagalvos, ką sako artimiausi jo sąjungininkai ... Ne tik Jungtinė Karalystė, bet ir Kanada, Vokietija, Japonija – jie nėra priešai, jie yra draugai“, – technologijų konferencijoje naujienų agentūrai AP sakė S. Khanas.

„Kai vyksta prekybos karas, pralaimi visi“, – pridūrė Londono meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas