Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TVF įspėjo besiformuojančios ekonomikos šalis pasirengti „ekonominiams neramumams“

Besiformuojančios rinkos ekonomikos šalys turėtų pasirengti galimiems nelengviems laikams, JAV Federalinio rezervų sistemai planuojant didinti palūkanų normas, o pasaulio ekonomikos augimui lėtėjant dėl COVID-19 sukėlėjo koronaviruso omikron varianto plitimo, pirmadienį perspėjo Tarptautinis valiutos fondas (TVF).
Tarptautinis valiutos fondas
Tarptautinis valiutos fondas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

TVF, kuris sausio 25 dieną paskelbs atnaujintas ekonomikos prognozes, teigė, kad pasaulio ekonomikos atsigavimas nuo pandemijos sukeltos krizės turėtų tęstis šiais ir kitais metais.

Tačiau „augimui kylančios rizikos tebeišlieka dėl vis pasikartojančių pandemijos bangų“, savo tinklaraščio įraše parašė TVF ekonomistai Stephanas Danningeris, Kennethas Kangas ir Helene Poirson.

Labai užkrečiamas omikron variantas nuo gruodžio vidurio žaibiškai išplito visame pasaulyje ir sukėlė rekordinį naujų COVID-19 atvejų skaičių bei dar vieną pasaulinės sveikatos krizės bangą.

Regis, omikron variantas sukelia ne tokią sunkią ligos formą nei ankstesnės koronaviruso atmainos, tačiau šalys vėl pradeda taikyti sveikatos apsaugos priemones, kurios stabdo ekonomikos augimą.

„Atsižvelgiant į riziką, kad tai gali sutapti su spartesniu FRS politikos griežtinimu, besiformuojančios ekonomikos šalys turėtų pasiruošti galimiems ekonominių neramumų lemiamiems sukrėtimams“, – pažymėjo ekonomistai, nes šios šalys ir taip susiduria su išaugusia infliacija ir žymiai didesne valstybės skola.

FRS jau pranešė, kad padidins bazines palūkanų normas anksčiau ir sparčiau, nei planavo anksčiau, siekdama mažinti siaučiančią infliaciją Jungtinėse Valstijose, kuri skaudžiai smogia JAV namų ūkiams ir vartojimui – Amerikos ekonomikos augimo varikliui.

Didesnės palūkanų normos reiškia, kad kai kurių besiformuojančios ekonomikos šalių, turinčių skolą JAV doleriais, finansavimo išlaidos padidės.

Šios šalys jau atsilieka nuo pasaulio ekonomikos atsigavimo ir todėl nėra pakankamai pajėgios prisiimti papildomas išlaidas.

„Nors daugeliui žmonių skolinimosi JAV doleriais išlaidos tebėra mažos, susirūpinimas dėl vidaus infliacijos ir stabilaus užsienio finansavimo praėjusiais metais paskatino kelias besiformuojančias rinkas, įskaitant Braziliją, Rusiją ir Pietų Afriką, pradėti kelti palūkanų normas“, – teigė TVF.

Tinklaraščio įraše rašoma, kad greitesnis FRS palūkanų normų kėlimas gali paveikti finansų rinkas ir sugriežtinti finansines sąlygas pasauliniu mastu.

Esama rizikos, kad paklausa ir prekyba JAV sulėtės, o taip pat vyks kapitalo nutekėjimas ir JAV dolerio nuvertėjimas besiformuojančios ekonomikos šalių rinkose.

TVF rekomendavo besiformuojančios ekonomikos šalims „koreguoti savo reakciją pagal savo aplinkybes ir pažeidžiamumą“.

O centriniai bankai, kurie didina palūkanų normas kovodami su infliacija, turėtų užmegzti „aiškią ir nuoseklią komunikaciją“, kad žmonės geriau suprastų kainų stabilumo poreikį, pažymėjo TVF.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas