Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

TVF: JAV ir Kinijos prekybos karas stabdo pasaulio ekonomikos augimą

Tarptautinio valiutos fondo (TVF), turinčio 189 nares, teigimu pasaulio ekonomikos augimas lėtėja, daugiausia dėl Jungtinių Valstijų prekybos karo su Kinija.
Kinija ir JAV
Kinija ir JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtone įsikūrusi tarptautinė organizacija yra institucija, į kurią šalys kreipiasi turėdamos finansinių sunkumų. Savo naujausioje prognozėje TVF pažymėjo, kad didesni muitai tapo pagrindine šių metų pasaulio ekonomikos augimo sulėtėjimo priežastimi.

Didėjantis neapibrėžtumas dėl prekybos ir stiprėjanti geopolitinė įtampa taip pat yra veiksniai, dėl kurių, TVF prognoze, pasaulio ekonomikos augimas sulėtės šiais metais iki 3 procentų. Tai būtų silpniausias rezultatas nuo 2009 metų, kai pasaulio ekonomika po 2008 metų finansų krizės susitraukė iki 0,1 procento.

TVF prognozuoja, kad JAV augimas nuo 2,9 proc. 2018-aisiais sulėtės iki 2,4 proc. šiais metais. Fondas taip pat prognozuoja, kad kitais metais augimas sieks tik 2,1 proc., net jei tikimasi, kad 2021 metais pasaulio ekonomikos augimas vėl pasieks 3,4 procento.

Prekybos karas tarp JAV ir Kinijos tęsiasi jau 15 mėnesių. Abi pusės yra pasikeitusios baudžiamaisiais muitais milijardų dolerių vertės muitais viena kitos prekėms ir grasina įvesti papildomų muitų dar šiais metais.

Neapibrėžtumas dėl to, kada konfliktas gali būti išspręstas, kelia nerimą finansų rinkose. Pasigirdo nuogąstavimų, kad milžinių ginčas gali sukelti pasaulio ekonomikos nuosmukį.

Buvo tikimasi, kad įtampa susilpnės spalio 11 dieną, kai naujame prekybos derybų rate JAV sutiko sustabdyti planuojamą muitų 250 mlrd. JAV dolerių Kinijos prekėms padidinimą, numatytą įvesti spalio 15 dieną. Mainais Pekinas sutiko nupirkti nuo 40 iki 50 mlrd. JAV dolerių vertės JAV žemės ūkio produkcijos.

Nepaisant to, kai kurie investuotojai išliko skeptiškai nusiteikę.

Tarp dar neišspręstų klausimų galima paminėti JAV tvirtinimus, kad Kinija verčia užsienio valstybes perduoti komercines paslaptis mainais į galimybę patekti į jos rinką.

JAV vis dar planuoja įvesti papildomus muitus gruodžio 15 dieną 160 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos gaminiams – tai būtų žingsnis, kuriuo sankcijos būtų išplėstos beveik viskam, ką Kinija siunčia į Jungtines Valstijas.

Šių metų pasaulio ekonomikos augimo sulėtėjimas paveikė tiek išsivysčiusias, tiek besivystančias šalis. Bendras ekonomikos augimo sulėtėjimo rezultatas yra gamybos susitraukimas, įskaitant staigų automobilių gamybos ir pardavimo smukimą.

Lėtesnis pramonės gamybos augimas pakenkė pasaulinei prekybai. Per pirmuosius šešis 2019 metų mėnesius jis buvo tik 1 proc. didesnis nei prieš metus. Tai yra lėčiausias prekybos augimo tempas per bet kurį šešių mėnesių laikotarpį nuo 2012 metų, pranešė TVF.

Jei prekybos įtampa toliau didės, pasaulio ekonomikos augimas gali net neatitikti naujausių TVF prognozių, teigė organizacija.

„Daugiašaliu lygmeniu šalys turi bendradarbiauti spręsdamos prekybos nesutarimus ir panaikinti neseniai iškilusias žalingas kliūtis“, – sakoma TVF pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas